Pohodništvo in alpinizem

Koristni napotki: Pomlad je idealen čas za pohodništvo. Prijetne temperature in prebujanje narave iz zimskega spanja sta dovolj dobra razloga, da vam ni potrebno čakati do poletja. Vendar pa je vseeno potrebno upoštevati nekaj pomembnih stvari za varno in zabavno pot v hribe v tem letnem času.

Če se pozimi niste redno rekreirali, ne bo odveč nekaj koristnih napotkov, preden vas mamljive fotografije z družbenih omrežij ponesejo v čudoviti svet planin.

Poskrbite za ustrezno opremo

Čeprav so pomladi prijetne temperature, pa nas lahko v gorah, predvsem visokogorju, hitro preseneti tudi sneg ali neugodne vremenske razmere. Zato je še kako pomembno, da imate s seboj oblačila in obutev, ki so primerna za aktualne vremenske razmere v hribih, na katere se podajate in predhodno preverite stanje v gorah in vremensko napoved.

Izberite primerna oblačila in obutev

Sledite čebulnemu načinu oblačenja in na koncu ne pozabite na vetrovko ali nepremočljivo jakno, ki vas bo zaščitila v primeru slabega vremena. Vodoodporni naj bodo tudi pohodniški čevlji, pri čemer je potrebno upoštevati, da nas lahko v tem obdobju preseneti tudi sneg, zato gamaše in dereze nikoli niso odveč, če se odpravljate v visokogorje.

Vedno imejte s seboj nahrbtnik

Ključnega pomena pa je seveda ustrezen nahrbtnik in vsa oprema, ki mora biti v njem. Ne pozabite na topla rezervna oblačila, kapo in rokavice, osebni komplet prve pomoči, alu-folijo, čelno svetilko, mobilni telefon s polno baterijo, dereze in seveda hrano in pijačo. Koče v višjih legah morda še ne obratujejo po ustaljenem delovnem času, zato v izogib presenečenjem preverite obratovanje.

Dobro pomislite na svojo telesno pripravljenost

Večina tudi najbolj zagretih športnikov rekreativcev zimski čas izkoristi za počitek in regeneraciji svojega telesa. Zato smo običajno v tem obdobju vsi malo manj aktivni kot sicer, kar je potrebno tudi upoštevati pred pričetkom pohodniške sezone in izbrati temu primerno višino in teren hriba ter predvsem dolžino pohoda.

Izberete pot, ki je primerna vaši telesni pripravljenosti

Na tem mestu dobro preverite zahtevnost poti in koliko časa boste zanjo potrebovali. Upoštevajte, da so lahko na poti tudi prepadi, strm teren, skale in druge naravne ovire, ki jih boste morda glede na vremensko situacijo težje premagovali ali pa se boste morali celo obrniti.

Hitrost hoje prilagodite vaši telesni pripravljenosti

Pred začetkom aktivne pohodniške sezone je pomembno, da realno ocenite svojo telesno pripravljenost tudi s tega vidika, da pri svojih pohodniških podvigih ne boste pretiravali. Priporočamo vam, da začnete s počasnejšim tempom in po potrebi naredite več krajših odmorov. Seveda ni odveč poudariti, da se je potrebno v skupini prilagoditi najšibkejšemu členu. Pohodi v skupini so prijeten družaben dogodek, a več kot je ljudi, več razumevanja in potrpljenja je potrebnega.

Vedno preverite vreme

Čeprav je v dolini sončno vreme, pa vas v hribih lahko hitro preseneti megla ali drug vremenski pojav. Zato vedno preverite vreme na tistem območju, kamor se odpravljate. Spletne kamere so lahko odličen vir informacij, saj se z njihovo pomočjo lahko prepričate, kakšni so vremenski pogoji na točno določenem območju.

Preverite, ali je pot zasnežena ali poledenela

Tudi, če je bil zadnji sneg več tednov nazaj, upoštevajte, da je ta lahko še vedno na markirani poti. In ob nizkih temperaturah je povsem mogoče, da je pot na določenih delih še vedno poledenela. Zato nikakor ne pozabite na primerne dereze, pohodniške palice in drugo opremo. V tem času, ko se sneg v hribih topi, ni odveč preveriti tudi napoved plazov in se temu primerno opremiti ali pa pohodniško destinacijo spremeniti.

Pazite na živali in njihovo življenjsko okolje

Vedeti moramo, da se v tem času tudi živali prebujajo iz zimskega spanja in se vračajo v svoje naravno okolje. Pomlad je zanje pomemben letni čas, ko zopet iščejo hrano za svoje mladiče, gradijo gnezda in iščejo nova domovanja. In čeprav je pomlad s tega vidika idealen čas za opazovanje narave in živali, upoštevajte, da si to naravo z njimi delite.

Poskrbite za ohranjanje naravnega okolja

Pohodništvo je spomladi še kako zabavno in zanimivo, saj nam narava že sama po sebi ponuja neskončne možnosti atraktivnih pogledov. Ogromni slapovi, deroče reke in druge naravne znamenitosti v tem letnem času pridejo še toliko bolj do izraza, zato so priljubljena izletniška točka mnogih pohodnikov. Na tem mestu ni odveč poudariti, da je potrebno biti zaradi spolzkega terena dodatno previden, hkrati pa poskrbeti, da narava tudi po našem obisku v gorah ostane nedotaknjena.