Pohodništvo in alpinizem

Pohodniške palice veljajo za obvezen del pohodniške opreme, zlasti če veliko planinarite ali prehodite daljše razdalje. Prav tako so palice zelo priporočljive, če imate težave z sklepi, hrbtenico in/ali ravnotežjem. So ena najkoristnejših stvari v pohodniški opremi. Ko se udeležite gorniškega tečaja, je ena izmed prvih lekcij ravno o pomembnosti palic, njihova uporaba pa je skorajda obvezna. Za to obstaja veliko razlogov.

Te koristni dodatki zmanjšajo obremenitev hrbtenice, kolen, kolkov in sklepov. To je pomembno vedeti tudi če s sklepi nimate nobenih težav (spadate med prave srečneže). Na daljših poteh, na katerih pogosto nosimo težek pohodniški nahrbtnik, se pritisk na določene dele telesa poveča – z uporabo palic lahko ta pritisk zmanjšamo. Vendar to ni njihova edina prednost. Pohodniške palice nam služijo kot opora, saj povečujejo ravnotežje in so še posebej koristne med spuščanjem in na spolzkem terenu.

Vrste pohodniških palic

Pohodniške palice so izdelane iz lahkih, a trdnih aluminijevih zlitin. Sestavljene so iz treh delov, kar omogoča, da se lahko teleskopsko raztegnejo ali zložijo. Lahko so izdelane tudi iz ogljikovih vlaken ali kombinacije omenjenih materialov.

Palice se razlikujejo po načinu sestavljanja. Večina pohodnikov uporablja tako imenovane teleskopske palice, ki so nekoliko težje, nudijo večji razpon nastavitve dolžine, sestavljene so iz treh delov in so veliko trdnejše. Njihovo dolžino prilagajamo tako, da raztegnemo njihove dele.

Druga vrsta pohodniških palic so palice, ki imajo tako imenovano »Z« sestavljanje. Te so lažje in zavzamejo manj prostora (zato so priljubljene pri trail tekačih), vendar imajo manjši razpon nastavitve dolžine in so manj trdne od teleskopskih. Obstajata dva glavna načina zaklepanja palic – notranje zaklepanje z uporabo zaklopke in zunanje z uporabo sponke. Vrsta zaklepanja, ki ga boste izbrali, je odvisna od vaših preferenc – nekateri obožujejo teleskopske palice z notranjim zaklepanjem, medtem ko drugi prisegajo le na tiste z zunanjim.

Zelo pomemben je tudi spodnji del pohodniške palice. V nekaterih pogojih – na primer pri hoji po blatu ali snegu, lahko na vrhove namestimo krpljice, ki jih skoraj vedno dobimo že v kompletu s pohodniškimi palicami. Na voljo so tudi gumijaste kapice, ki ščitijo pri hoji po asfaltu, dobra izbira pa so tudi za zaščito med transportom.

Kako pravilno uporabljati palice?

Pri uporabi palic je najpomembnejše, da jih nastavimo na pravilno višino. Vedno morajo biti v višini komolca spuščene roke, kar pomeni, da mora biti kot v podlahti in nadlahti med držanjem palic 90 °. S palicami hodimo na način: nasprotna roka – nasprotna noga. Sprva se ta način morda lahko zdi nekoliko nenavaden, vendar se boste kmalu popolnoma navadili.

In zelo pomemben nasvet za konec – ko palic ne uporabljate, jih vedno pritrdite na zunanjo stran nahrbtnika, z ostrimi deli obrnjenimi navzdol. Na ta način ne predstavljajo nobene nevarnosti.