Pohodništvo in alpinizem

Julijske Alpe so edino slovensko gorstvo, kjer višine presegajo 2600 metrov, zato so še posebej privlačne za vse pohodnike. Zbrali smo nekaj idej, kam se v jesenskem obdobju lahko odpravite na izlet v Julijcih.

Jesensko vreme je kot nalašč za odkrivanje novih pohodniških poti. Sončno in ne pretirano vroče vreme ter jesenske barve narave so dovolj dober razlog, da je pohodništvo v tem letnem času osrednja aktivnost v naravi.

Čeprav je jesen idealna za hojo v hribe, pa je potrebno upoštevati tudi vedno krajše dneve. Zato se na pot odpravite dovolj zgodaj in seveda dobro pripravljeni. Temperature v visokogorju so lahko bistveno nižje, vreme pa se lahko hitro spremeni, zato dodatna oblačila in dovolj zaloge hrane nikoli niso odveč, še posebej, če se odpravljate na daljše ture.

V Julijcih se najdejo manj zahtevne kot tudi bolj zahtevne pohodniške poti. Zbrali smo nekaj idej, kam se lahko odpravite, vključno s koristnimi napotki glede pohodniške opreme.

Krožna pot iz Ukanca do slapa Savica

Slap Savica velja za enega najlepših in največjih slovenskih slapov in zakaj ga ne bi obiskali ravno v jesenskem času.

Krožna pot se začne v Ukancu pri Bohinjskem jezeru in se počasi in zložno vzpenja proti slapu Savica. Celoten izlet je popolnoma nezahteven in vam bo vzel vsega skupaj 3 ure časa, med hojo pa lahko občudujete pester rastlinski in živalski svet.

Za pohod proti slapu Savici obujte nizke pohodniške čevlje, trail tekaške copate ali druge tekaške copate z nekoliko bolj robustnim profilom. Udobna športna oblačila bodo poskrbela za neovirano gibanje, nikakor pa ne pozabite tudi na manjši nahrbtnik z rezervnimi oblačili ter dodatno energijo in pijačo.

Slemenova Špica

Slemenova Špica je verjetno ena najbolj priljubljenih pohodniških točk v jesenskem času. Razlog za to so številni macesni, ki so v jeseni še posebej lepi, na vrhu pa se vam odpre osupljiv razgled na okoliške Alpe. Pohodniška pot se začne v bližini Vršiča in je primerna za vsakogar, tudi za otroke. Od Erjavčeve koče na Vršiču pa do vrha boste potrebovali 1 uro in 15 minut, pohodniki z nekoliko več kondicije pa se nanjo lahko odpravite iz Tamarja, pri čemer se pot podaljša še za 1 uro.

Celotna pot na Slemenovo Špico je enostavna in tehnično nezahtevna, vseskozi pa vas bodo spremljale visoke stene in čudoviti razgledi. Na pot se lahko odpravite z nizkimi pohodniškimi čevlji ali trail tekaškimi copati, za vse tiste, ki si želite nekoliko več stabilnosti, pa so priporočljivi polvisoki ali visoki pohodniški čevlji. Glede na to, da pohod ni predolg, bo dovolj, če s seboj vzamete manjši pohodniški nahrbtnik z rezervnimi oblačili in nekaj zaloge hrane ter pijače, v veliko pomoč pa vam bodo tudi pohodniške palice.

Viševnik

Tudi Viševnik je eden najbolj obiskanih dvatisočakov.

Najbolj preprost dostop nanj je z Rudnega polja na Pokljuki, od koder boste do vrha potrebovali dobri 2 uri. Pot je enostavna in tehnično nezahtevna, vendar zelo razgibana s travnatimi in kamnitimi pobočji ter rušji. Toda brez skrbi, na to pohodniško točko se lahko odpravite tudi z otrok.

Če se boste odpravili na Viševnik, potem vam priporočamo, da obujete nizke ali visoke pohodniške čevlje, ki vam bodo zagotavljale dovolj stabilnosti v stopalih. Hojo vam bodo močno olajšale tudi pohodniške palice, ne pozabite pa tudi na srednje velik pohodniški nahrbtnik, v katerega pospravite rezervna oblačila, hrano in pijačo.

Krn

Podobno kot na številne vrhove Julijskih Alp vodi več poti, tudi za na Krn lahko izbirate med zahtevnimi in manj zahtevanimi potmi. Zahtevne poti priporočamo le fizično sposobnim, medtem ko ostali raje izberite lahko označeno pot iz Planine Kuhinja ali Doma v Lepini. Prva vam bo za celoten izlet vzela 6 ur in pol, druga pa 10 ur, kar pomeni, da se morate na pohod odpraviti zelo zgodaj. Ob jasnem vremenu boste na vrhu nagrajeni z edinstvenimi pogledi na Jadran, visoke vrhove Julijcev in slikovite prizore sosednjih dolin.

Čeprav sta omenjeni poti tehnično nezahtevni, pa je celoten izlet na Krn zelo dolg. Zato obvezno prevrite vremensko napoved in se oblecite vremenu primerno. Priporočamo visoke pohodniške čevlje, pohodniške hlače in majico s kratkimi ali dolgimi rokavi, ter seveda pohodniške palice. Za takšen pohod boste potrebovali večji pohodniški nahrbtnik, v katerega shranite dovolj hrane in pijače ter rezervna oblačila. Ker se razmere v visokogorju lahko zelo hitro spremenijo, vzemite s seboj tudi pohodniško jakno, kapo, rokavice, dežno pokrivalo in dodatno opremo za varno pot v hribe.

Dolina Triglavskih jezer

Če imate na voljo nekaj dni časa, potem boste z obiskom Triglavskih jezer doživeli izlet vašega življenja. Dolina Sedmerih jezer je narodni park, ki ga krasi razgiban svet, alpske rastline, fosili in tudi gorske živali. Če si želite obiskati vseh sedem jezer, potem si za izlet vzemite dva dni, pri čemer lahko prespite v Koči pri Triglavskih jezerih ali pa Zasavski koči. Do tu vodi kar nekaj poti, od lahkih do zahtevnih, zato si izhodišče lahko izberete tudi glede na vašo telesno pripravljenost.

Na takšen izlet se odpravite dobro pripravljeni. Visoki pohodniški čevlji, pohodniške palice, pohodniške hlače in majica so obvezna oprema. Seveda ni odveč poudariti, da boste za takšen pohodniški izlet potrebovali tudi večji pohodniški nahrbtnik. V njem ne smejo manjkati rezervna oblačila, vključno s toplo in vodoodporno pohodniško jakno, kapo in rokavicami. Ne pozabite tudi na prvo pomoč, svetilko in polnilec za telefon, prav tako pa poskrbite tudi za dovolj veliko zalogo hrane in seveda tudi pijače.

Poskrbite, da bo jesen v Julijcih varna in se na pohodniške izlete odpravite dobro opremljeni. Izlete vedno izbirajte glede na svoje zdravstveno stanje in telesne sposobnosti, nikoli pa ne pozabite preveriti tudi vremenske napovedi. Vse za pohodništvo najdete tukaj ali v prodajalnah INTERSPORT, kjer vam na pomoč z veseljem priskočijo naši svetovalci.