Pohodništvo in alpinizem

Potepanje po otokih ima svoj čar, pogosto pa boste na poteh uzrli tudi ene najlepših razgledov – gozdove in kamnita gorovja na eni ter čudovito modrino morja in plaže na drugi strani. Izven sezone so to prave oaze miru in tišine. Otoki so prepleteni s številnimi planinskimi potmi, ki so kot nalašč za družinski izlet, na nekaterih pa se boste dodobra zadihali in preizkusili stanje svoje kondicije. Najboljše obdobje za raziskovanje otoških planinskih poti sta pomlad in jesen. Kvarnerski otoki že vrsto let veliko pozornosti namenjajo aktivnostim na prostem, zato so Krk, Cres, Lošinj ali Rab odlična izbira za aktiven (podaljšan) vikend. Vendar pa imajo ti otoki toliko kilometrov označenih stez s prelepimi razgledi, da se boste z veseljem vračali – govorimo iz izkušenj!

Za pohodništvo sta najboljša letna časa pomlad in jesen, vse pogosteje pa nas tudi zima preseneti s čudovitimi dnevi s temperaturo okoli 15 °C in brez burje, kar so idealni pogoji za aktivnosti na prostem. Morda bodo na poti dovolj celo kratki rokavi!

Naš vodič vam ponuja pregled najlepših poti najbolj znanih kvarnerskih otokov. Lahko obiščete le enega, ali pa jih obiščete več. Odlično izhodišče predstavlja otok Krk, s katerega se lahko s trajektom iz Valbiske odpravite še na Cres, Lošinj in Rab.

Otok Krk: Te tri poti morate obvezno prehoditi

Otok Krk v zadnjih letih vse bolj opozarja na svoje planinske poti, zato boste na tem otoku izven sezone srečali največ planincev. Prav tako je do otoka Krka najlažje priti, saj je povezan z mostom. Otok Krk ima toliko kilometrov pešpoti, da bi potrebovali celih 12 dni, če bi jih želeli prehoditi. Mi vam bomo predstavili najbolj znane – in hkrati najlepše, katerih razgledi vam bodo še dolgo časa ostali v spominu.

Povzpnite se na najvišji vrh otoka Krka

Prava klasika med krškimi planinskimi potmi je vzpon na Obzovo, najvišji vrh otoka, ki se nahaja na 569 metrih nadmorske višine. S tega vrha seže pogled na okoliške otoke, kot so Cres, Plavnik, Prvić in Rab, pa tudi na obalo, kjer lahko ob jasnem dnevu vidite tudi obrise Nacionalnega parka Severni Velebit.

Najbolj priljubljen vzpon je tisti preko Treskavca, kjer lahko tudi pustite svoj avtomobil. Na tej poti boste videli lokve, ki služijo za napajanje živine in številne suhozide.

Priporočamo, da po Obzovu nadaljujete svojo pot do vrhov Brestovica in Veli vrh, s katerega se odpre prelep razgled na kraja Krk in Kornić. Opisana pot je dolga približno 6,5 kilometra, zanjo boste potrebovali okoli dveh ur in pol aktivne hoje.

Preko kanjona Vrženica do enega najlepših zalivov otoka Krka

Ena od najbolj znanih in hkrati najlepših planinskih poti je tista iz Baške, ki vodi preko kanjona Vrženica do zaliva Vela Luka. To je zahtevnejša in daljša pot, a vsak kapljica znoja se poplača.

Na začetku pot iz kampa Bunculuka poteka mimo lepih malih zalivov in plaž, pri Vrženici pa se začne vzpenjati. Sprehod skozi kanjon je sam po sebi posebno doživetje – pred vami se razprostira kraljestvo kamnitega gorovja s zelenimi grmički in rumenim cvetjem, za njim pa morje, ki se »potaplja« v kanjon.

Razgled na zaliva Vela in Mala luka zagotovo spada med najlepše otoške razglede. In medtem ko so poleti plaže polne turistov, so izven sezone prazne ter so tako odlična lokacija za piknik ob morju. Pot skozi kanjon Vrženica do zaliva Vela luka zaradi terena spada med zahtevnejše planinske poti na otoku Krku.

Po kamnitem gorovju do zaliva Bracol

Še ena nepozabna pot, ki vodi skozi hribovit svet otoka Krk, je pot, ki se začne pri plaži Zarok (Baška) in vodi do prečudovitega zaliva Bracol, ki je poleti priljubljena destinacija jaht.

Ta pot vam ves čas ponuja prečudovite razglede, za popolno doživetje pa priporočamo spust do rta Škuljica, kjer stoji samotni svetilnik z enim najlepših razgledov na otok Prvić in Velebit. Morda si lahko odmor vzamete v zalivu Vela draga ali kar v samem zalivu Bracol. Ta pot je dolga 12,5 kilometra in ves čas vodi čez hribovit svet brez sence. Računajte, da boste potrebovali približno štiri ure in pol pol aktivne hoje.

Otoka Lošinj in Cres: 4 poti za popoln vikend

Seveda lahko Cres in Lošinj obiščete ločeno, a si je, če prvič raziskujete naravo teh dveh otokov, najbolje načrtovati podaljšan vikend in prehoditi najbolj znane poti za popolno doživetje.

Lošinj: povzpnite se na vrh Sv. Nikolaja in se sprehodite po Sprehajalni poti vitalnosti

Zagotovo se med ene najlepše otoške razglede šteje tisti z vrha Sv. Nikolaja z Osorščice. Osorščica velja za eno najatraktivnejših otoških gora, razgled s tega vrha pa mnogi smatrajo za najlepšega na Hrvaškem. Na ta izlet se odpravite iz Nerezin (lahko iz mesta ali pa začetka planinske poti, Pešćine).

Lepo urejena pot vas na začetku vodi ob suhozidih, skozi gozd, do vrha Sveti Nikolaj, s katerega seže spektakularen razgled čez cel lošinjski arhipelag, pa tudi na istrsko stran, Velebit, celo Gorski kotar, Triglav, Rab, Pag in Silbo. Vaš izlet zaključite z vrhom Televrina. Ta pot je dolga približno osem kilometrov, zanjo boste potrebovali približno tri ure in pol aktivne hoje.

Sprehajalna pot vitalnosti je urejena sprehajalna pot ob morju, ki povezuje Veliki in Mali Lošinj ter je dolga sedem kilometrov v eno smer. Uživali boste v vonju morja, borovcev in raznovrstnega cvetja – ker pot ves čas poteka v senci, je primerna tudi za toplejše dni.

Cres: Raziskujte Tramuntano in se povzpnite na Sis

Pogosto se zgodi, da zaradi Osorščice na Cres in njegove planinske poti pozabimo. Vendar ne zamudite priložnosti in raziščite tudi Cres. Tramuntana spada med manj poznana območja severnega Cresa, a ponuja številne pešpoti, ki povezujejo majhno, a zanimivo mesto Beli.

Te poti niso tehnično zahtevne, zato so odlična izbira po težjem planinskem izletu ali za dan, ko si zaželite bolj umirjenega ritma. Urejene poti niso označene s klasično markacijo, ampak ima vsaka pot svojo barvo. Sledite lahko samo eni ali kombinirate več poti.

Pred ali po Tramuntani se povzpnite tudi na Sis, ki sicer ni uradno najvišji vrh Cresa, a vam nudi prelep razgled vzdolž grebena otoka proti jugu in proti Reškemu zalivu z Gorskim kotarjem v ozadju. Vzpon se začne pri prelazu Križić in traja 40 minut v eno smer.

Otok Rab: kamenje, peščene plaže in Premužićeva staza

Otok Rab je priljubljena poletna destinacija – peščene plaže privabljajo veliko število obiskovalcev. Hoja ob najlepših zalivih izven sezone in uživanje v miru ter tišini je posebno doživetje. Ste vedeli, da se na Rabu nahajata tudi dve Premužićevi poti?

Povzpnite se na najvišji vrh otoka Raba

Kamenjak, najvišji vrh otoka Raba, imenovan tudi Straža, se nahaja na 408 metrih nadmorske višine in nudi veličasten razgled na Velebit in Velebitski kanal. Na vrh vodi kratek, a zanimiv pohod iz Mundanij, kjer je tudi razgledna točka dr. Marijana Tomašića, s katere je najlepši razgled na samo mesto Rab ter najbolj zelen del otoka – polotok Kalifront. Pot je dolga približno pet kilometrov in za prehod boste potrebovali približno dve uri aktivne hoje.

Sprehodite se po Premužićevi stazi do Loparja

Ko omenimo ime dr. Anteja Premužića, vsi planinci pomislijo na Premužićevo stazo na Velebitu. Vendar to ni edina pot, za katero je zaslužen. Na otoku Rabu se namreč nahajata kar dve Premužićevi poti. Ante Premužić je bil po letu 1936 aktiven tudi na otoku Rabu, predvsem zaradi načrtovanja in gradnje kamnitih in betonskih kanalov ter jezov na otoških hudourniških vodotokih. Eden teh hudourniških vodotokov je bil urejen na območju Vele drage nad Supetarsko Drago.

Kot strasten planinec in ljubitelj narave je natančno poznal posebnosti in lepote pokrajine po celem otoku. Začel je z izkopavanjem in trasiranjem dveh poti, ki bi morali imeti izhodišče v središču otoka, vendar nikoli nista bili v celoti realizirani. Izgrajena sta bila dva odseka – severni, ki povezuje Supetarsko Drago z Loparom, ter južni, okoli Kamporja in celotnega gozdnega pasu zahodnega dela otoka. Prav Premužićeva pot od Supetarske Drage, natančneje naselja Matkići, ki vodi preko Fruge do Loparja, sodi med najlepše poti na otoku Rabu. V eno smer je pot dolga osem kilometrov.

Na koncu poti se lahko vrnete nazaj po isti poti, si organizirate prevoz do avtomobila ali nadaljujete izlet preko Gromačice, Stanišća in Donje Supetarske Drage ter se vrnete do avtomobila. Omenjeni odsek je dolg 13,3 kilometra in za prehod potrebujete približno štiri ure z vključenimi postanki.

Doživite peščene zalive Loparja izven sezone

Polotok Lopar se nahaja na skrajnem severu otoka Rab in se po videzu in pokrajini povsem razlikuje od preostalega otoka. Prav Lopar je poleti glavna destinacija otoka zaradi dolgih peščenih plaž.

Relief polotoka Lopar je razmeroma nizek, saj vrhovi gričev ne presegajo višine 87 metrov. Ob obali in v notranjosti so nekatera območja zaradi erozijskih procesov oblikovala »peščene piramide«, na mnogih mestih pa so prava »grobišča« ostankov školjk pradavnih organizmov.
Lopar je prepleten z mnogimi makadamskimi in asfaltiranimi cestami, potmi in stezicami, zato je mogoče brez težav sestaviti izlet, ki vam najbolj ustreza. Predlagamo, da se od Rajske plaže odpravite po poti, ki vodi ob zalivih in plažah ter naredite krog po celem polotoku.

Kvarnerski otoki so pravi raj za aktivnosti na prostem. Imajo toliko urejenih poti, da se nanje lahko vsako leto znova vrnemo. Izven sezone ne boste uživali samo v prelepi naravi in svežem morskem zraku, temveč boste deležni tudi razkošja, da boste na poteh večinoma sami. To imenujemo pravi oddih!