Pohodništvo in alpinizem

Zima je pogosto izgovor za poležavanje, lenarjenje in posledično nabiranje odvečnih kilogramov. Naj vas nizke temperature ali snežna odeja ne odvrnejo od vsakodnevnega gibanja na svežem zraku. Vzpon na bližnji hrib prav nič ne stane, ko nabirate korake, se razgibate, predihate svoje telo in se naužijete lepih razgledov. (Vsaj) štiri večja slovenska mesta imajo svoj priljubljen »kucelj« na dosegu roke. Tudi zato so to priljubljene vsakodnevne rekreativne točke, ki so lahko dostopne, ravno prav »naporne«, da začutimo utrip srca, na vrhu pa vas poleg lepega razgleda čaka še prikupnem lesen okvir, v katerem lahko ustvariti svojo spominsko fotografijo.

Trikotna jasa

Trikotna jasa je priljubljena točka Mariborčanov, nanjo se povzpnete ob pohorski vzpenjači. Do jase vas loči približno 300 m višinske razlike, pot se konstantno vzpenja, na predelih je nekoliko bolj strma. Primerna je tako za športni trening kot za družinski izlet. Na vrhu lahko spomine ustvarite v foto okvirju, skozi katerega se razprostira pogled na Maribor in okoliške griče.

Če se še niste povzpeli na najbolj slavno ljubljansko vzpetino, je zadnji čas, da to storite. Priljubljena točka Ljubljančanov ponuja razglede na daljna hribovja, vzpon nanjo pa je pravi kardio trening. Pot je večinoma strma in se hitro vzpenja, a je primerna tudi za otroke. Za vzpon boste potrebovali od okrog pol ure do štirideset minut zmerne (odrasle) hoje, na vrhu pa si žejo in lakoto lahko potešite s skodelico čaja ali okusnim, toplim obrokom.

Sveti Jošt nad Kranjem je priljubljeno celoletno zbirališče rekreacije željnih Kranjčanov. Poleg koče vrh krasi tudi majhna cerkvica Sv. Jošta. Z vrha se odpre lep razgled na del Gorenjske in Kamniško Savinjske Alpe. Gre za lahko označeno pot, po kateri se vzpenjamo približno 45 minut, primerna je tudi za družine majhnimi otroki.

Celjska koča

Celjska koča se nahaja ob istoimenskem smučišču pod Tolstim vrhom. Do koče je možno priti tudi z avtomobilom, predstavlja dobro izhodišče za vzpon na višje vrhove. Pot do Celjske koče pa je lahka označena pot, ki zahteva približno dobro uro zmerne hoje, nanjo se lahko podajo tudi otroci. Pot skozi Hudičev graben je zahtevna označena pot in tako primerna za izkušene planince.

Ko se pozimi in v snežnih razmerah odpravljate v gore ali na bližnji hrib, nikar ne pozabite na ustrezno opremo. Oblecite topla oblačila, dodatna vzemite s seboj. V termovko si nalijte zadostno količino toplega napitka in ne pozabite na dobro, nedrsečo in nepremočljivo pohodniško obutev. Za vzpon na omenjene hribe so pozimi priporočljive tudi nizke pohodne dereze, ki preprečujejo zdrse in lajšajo hojo na spolzkem terenu.

Več nasvetov o tem, kako pristopiti k vzponom in hoji v zimskih razmerah, si poglejte v prispevku Hoja pozimi: Vstopimo v zimsko pravljico.