Povzetek

Pohodništvo in alpinizem

Deželo je zajel hlad. Narava počiva odeta v belo pokrivalo tišine in sneg pokrajino riše v pravljico. Zimski prizori narave nas z lahkoto očarajo in prav tako omehčajo našo previdnost. Zato je ključno, da se na zaledenele ali zasnežene ulice, s pršičem posuta pobočja ali poledenele vrhove podate ustrezno opremljeni. Predvsem obutev je v zimskih časih ključna za udoben in varen korak zimski pravljici naproti.

Najsi bo to le vikend obisk mestne tržnice, sprehod psa ali večerni ogled prazničnih lučk. Tudi za tako na videz nedolžen korak na zrak je pomembno, da izberete pravo obutev in dodatno opremo. Nepremočljiva in takšna, ki ne prepušča ostrega, hladnega vetra do vaših stopal, naj bo vaša prva izbira. Zaradi toplote in dejstva, da vam za gležnje ne bo zasipal sneg, izberite obutev, ki je nekoliko višja, še pametnejša pa je odločitev o uporabi gamaš.

Če ste namreč med tistimi, ki se tudi pozimi in v snegu ne odrečete pohajkovanju po hribih in gorah, potem morate izbiri pohodniških čevljev posvetiti precej več pozornosti. Za hojo v snegu z naklonom zimska različica planinskih čevljev morda ne bo dovolj. Pozimi je na takšni podlagi obvezna uporaba verig ali derez.

»Mini derezice«, »verige« ali »ketnice« vam še posebej pridejo prav na mestnih zimskih pohajkovanjih ali pri vzponu na okoliški kucelj. Tovrstnih derezic je več vrst, vsem pa je skupno, da do določene mere preprečujejo zdrs in jih lahko enostavno nataknete na zimske čevlje. Prav pri slovenski Verigi so pred 16 leti prvi predstavili dereze za prosti čas.

Višjih hribov ali visokogorja nikoli in nikdar ne obiskujte zgolj z mini derezicami. Za resnejše vzpone so obvezni dereze in cepin. Prave planinske dereze se namreč brez izjeme uporabljajo zgolj in samo ob souporabi cepina in nikoli pohodniških palic. Poleg tega pa se je potrebno uporabe pravih planinskih derez naučiti in privaditi.

Dereze in derezice vedno uporabljamo na že shojeni ali pomrznjeni snežni podlagi. Ko je sneg svež, pa v igro stopijo krplje! Krpljanje je hoja po snegu s posebej prilagojeno obutvijo, ki ima veliko površino, da se ob koraku noga ne pogrezne globoko v sneg. S krpljami je zato mogoče hoditi po zelo globoki in mehki snežni odeji, primerno pa je za vso družino, mlade in stare. Pazite le, da vas ne zasvoji. Sprehodi po snežni pokrajini so namreč pravljično lepi in ponujajo obilo zabave ter zimskih radosti.

Lepota in nevarnost sta pozimi tesno povezani. Spoštovanje, naklonjenost, dobrohotnost in nesebičnost so še vedno najprimernejša popotnica za varno in izpolnjujoče obiskovanje zimske narave, hribov in gora.