Povzetek

Ostali športi

Tomaž Jenstrle, državni podprvak v supanju, disciplina sprint

Šport je moj vsakdan. Ne glede na vreme, trening vedno najde mesto v mojem urniku. Seveda motivacija ni zmeraj na vrhuncu, a počutju navkljub, me vedno dvigne misel o zastavljenih ciljih in hitro pristanem polno opremljen za športne aktivnosti.

Ker se ukvarjam s tekmovalnim supanjem, se tekmovanja v veliki meri odvijajo v toplejših mesecih. Sezona se začne v aprilu in se običajno zaključi v mesecu oktobru. Takrat je tudi čas za analizo sezone in razmišljanje, kaj bi lahko bilo še bolje. S trenerjem se odkrito pogovoriva o pretekli sezoni, novih ciljih in pričakovanjih, na podlagi katerih izdelava načrt za naprej.

Za tekmovalne poletne športe je ključnega pomena, kaj boš počel pozimi, da boš lahko uspešen v toplih mesecih. Zato so prav zimski meseci ključnega pomena. Tudi v tem primeru velja načelo: “Žanješ, kar sadiš.” Ta čas izkoristim za piljenje tehnike veslanja in testiranje opreme.

V kolikor bi začel s prvimi treningi veslanja v aprilu, bi dosegel vrhunec pripravljenosti koncem poletja, ko se tekmovalna sezona že zaključuje. Začetek pomladi pomeni za moj šport, da si že dobro »naveslan« in pripravljen na največje obremenitve. Večji del kondicije in moči je tako potrebno nabrati skozi zimo.

Za krepitev imunskega sistema poskušam tudi pri nižjih temperaturah preživeti čim več časa v naravi. Poleg fitnesa veliko tečem in kolesarim, ko zapade sneg, pa svojo športno strast prenesem v tek na smučeh. To je za mene popolna vadba vzdržljivosti. Treningi so lahko zelo dolgi, intenzivnost pa visoka. Občutkov hitrega premikanja oziroma drsenja na lastno moč po lepo pripravljeni progi po zasneženi pokrajini ne nudi noben drug zimski šport.

Morda zaradi moje mladostniške športne kariere v deskanju ali pa preprosto ljubezni do zime in narave, me ob sveže zapadlem snegu zmeraj prevzame nemir. Če me ne kliče snežna deska, se odpravim na turno smuko. Šviganje po celcu mi predstavlja čisti užitek, odklop od vsakodnevnih rutin, ki ga nikoli ne enačim s treningom.

Za vsesplošno uspešnost in zadovoljstvo je potrebna raznolikost. Letni časi so nam pri tem v veliko pomoč, saj nam po naravni poti izdelajo popoln načrt dobrega počutja, le odpreti moramo oči in slediti svojim občutkom. Veliko poletnih rekreativcev se boji, da bodo pozimi preveč nazadovali v svoji priljubljeni dejavnosti in prevečkrat silijo telo v naporne treninge, ki vodijo le do izčrpavanja. A zima ponuja veliko edinstvenih priložnosti za rekreacijo, v kateri lahko uživaš samo v tem delu leta. Sam ohranjam stik z vodo tudi pozimi, vendar ko je zares mrzlo, brez slabe vesti izpustim najbolj hladne tedne. Vse nadoknadim z občasnimi krajšimi večdnevnimi pripravami ob morju, kjer je topleje.

Zima bo tudi letos postregla s svojimi najlepšimi čari. S svojimi kratkimi in mrzlimi dnevi nas naravno umiri in pripravi na nove izzive pred nami.

Zato zgrabite zimo v svoje roke in jo zaužijte s polnimi pljuči!

Avtor: Tomaž Jensterle,

profesionalni tekmovalec v supanju