Fitnes

Želite vaditi za moč, pa ne veste kateri pripomoček izbrati?

Pri vadbi doma največkrat začnemo z lastno težo. To so vaje, ki jih vsi poznamo kot sklece, upogibi trupa, počepi, izpadni  korak, … Te vaje večinoma vključujejo večje mišične skupine. Če jih izvajamo sistematično najmanj trikrat na teden najmanj  30 minut, bomo lahko z njimi ohranjali zdravje in splošno kondicijo. Kadar želimo izboljšati svoje zdravje, povečati moč  in oblikovati telo, pa je dobro, da uporabimo različne pripomočke.

Žoga za vadbo

Na začetku je najprimerneje, da izberemo veliko žogo, ki nam omogoča krepitev mišic celega telesa v nestabilnih oteženih okoliščinah. Žogo največkrat dvigamo, spuščamo, potiskamo, sukamo ali pa jo mečemo. Z njo lahko posebej izboljšamo moč mišic jedra in medeničnega dna, ki je ključna za kasnejše težje vaje.

Podobne vaje lahko izvajamo tudi s težko žogo, ki omogoča izvajanje podobnih vaj, vendar je zaradi svoje specifike vadba s težko žogo bolj zahtevna.

Elastični trakovi

Nepogrešljiv pripomoček so tudi elastični trakovi in drugi pripomočki, ki ustvarjajo upor, na podlagi katerega mišice premagujejo večjo silo in tako razvijajo večjo moč. Pri vadbi z njimi so sile na vključene mišične skupine na začetku giba najmanjše in se proti zaključku giba povečujejo. S tega vidika so dobri tudi za razvoj medmišične koordinacije in za skladno delovanje agonistov in antagonistov.

Ročke in proste uteži

Če želimo razvijati največjo moč, pa je najbolje, da izberemo klasične ročke in proste uteži. To je vadba z bremeni, ki jih premikamo v različnih smereh. Pri vadbi s prostimi utežmi je zelo pomembna pravilna izvedba posameznih vaj, saj lahko v nasprotnem primeru pride do poškodb. Z bremeni vadimo šele takrat, ko imamo dobro splošno kondicijo in smo pred tem vsaj tri mesece redno izvajali vaje za moč.

Kroglasta utež

Kroglasta utež z ročajem omogoča izvajanje zahtevnih dinamičnih vaj, saj utež med prehajanjem iz  začetnega v končni položaj giba prosto niha. S tem pripomočkom lahko razvijamo vse vrste moči.

Vadbeni trakovi

Vadbeni trakovi z ročajem so pripomoček, ki omogoča obremenitev celega telesa. Pri tej vadbi sile delujejo na telo po celotni kinetični verigi. Vadba z njimi je izjemno učinkovita za t.i. stabilizatorje telesa – to so mišice,  ki skrbijo za dober položaj telesa pri sedenju, stoji, hoji in teku. S tega vidika  so nepogrešljiv vadbeni pripomoček.