Fitnes

Kaj je pilates?

Pilates je celovita telesna vadba. Je temelj dobre telesne pripravljenosti, gibljivosti in dobrega počutja. Pilates je ime dobil po svojemu ustanovitelju Josephu Pilatesu, ki je v prvi polovici dvajsetega stoletja »izumil« sistem celovite telesne vadbe.

Zgodovina pilatesa

Pilates je bil nemški gimnastičar, potapljač in bodybuilder, ki si je kruh služil tudi kot boksar, cirkusant, akrobat in kaskader. V dvajsetih letih prejšnjega stoletja se je najprej preselil v Veliko Britanijo, nato pa v ZDA, kjer je v New Yorku skupaj z ženo Claro ustanovil svoj gimnastični center.

Pilates se je pogosto posvečal študiju joge in vzhodnjaških borilnih veščin, ki so temeljile na prepričanju, da moč mišic pravzaprav temelji na moči uma. Bil je prepričan, da sodobni življenjski slog povzroča slabo telesno držo, ki posledično vpliva na slabše dihanje in otežuje ostale pomembne življenjske funkcije. Menda je bil vzročni primer gibčnosti. Že pri štirinajstih letih je imel perfektno definirano telo in tako poziral za različne anatomske atlase.

Njegova vadba temelji na vadbi telesnega jedra, ki je po njegovem mnenju osnova pravilne telesne drže, moči in gibčnosti telesa. Ob tem pa vseskozi precejšno pozornost posveča tudi pravilnemu in vseskozi nadzorovanemu dihanju.

Priljubljenost pilatesa danes

Vadba, ki nosi njegovo ime, je v zadnjem času izjemno priljubljena in razširjena. Njeno bistvo je v kontroliranih gibih, s pomočjo katerih povečujemo gibljivost, moč in telesu v vseh pogledih zagotavljamo boljšo celostno kondicijo. Vaje, ki jih izvajamo, so seveda prilagojene različnim stopnjam. Povsem zmotno se je uveljavilo prepričanje, da gre za predvsem žensko telesno aktivnost. Pilates je primeren tudi za moške. V svoje programe treninga pa ga vključujejo tudi številni vrhunski športniki.

Pravilno izvajanje pilatesa

Za izvajanje vadbe lahko v večini primerov uporabimo običajne fitnes pripomočke. Za začetek podlogo, ko že obvladamo osnove pilatesa, pa vadbo nadgradimo in jo tako tudi popestrimo z vajami z elastičnim trakom, žogicami z maso do 2 kg, gimnastičnimi in drugimi vrstami žog za ravnotežje, obroči za pilates. Vse to smo za vas pripravili v prodajalnah INTERSPORT.