Fitnes

Aktivno poletje z Natašo Gorenc

Nataša Gorenc je uveljavljena fitnes trenerka, ki jo večinoma ljudi pozna iz oddaje The Biggest Loser, kjer tekmovalce motivira, z njimi pridno in vztrajno trenira in jim pomaga izgubljati odvečne kilograme. Športna navdušenka in mamica treh otrok je tako zaljubljena v šport, da je svoje življenje namenila prav njemu. Je ponosna lastnica svoje telovadnice in je že mnogim pomagala do sanjske postave in prebudila prave športnike v njih. Med drugim je pod svoje okrilje vzela tudi predsednika države, Boruta Pahorja. Naša nova ambasadorka športa in zdravega načina življenja, vas bo vsekakor spodbudila h gibanju in vas bo letošnje poletje motivirala in spodbujala, da se boste začeli gibati ali pa da se boste gibali še bolj.

Zakaj se je dobro gibati?

  • Redno gibanje je ključ do zdravja in dobrega počutja. Če povzamemo Natašine besede:»Gibanje nas osvobaja! Povezuje naše telo in naš um, da lahko skladno funkcioniramo kot celota!«
  • Že od rojstva naprej je naše telo je ustvarjeno za gibanje. Če dobro pogledamo osnovne gibalne vzorce, so nam položeni v zibko. Majhen otroček sedi v globokem čepu, se plazi , skače itd., vsa ta gibanja so mu naravna. Kasneje se zaradi sedečega načina življenja mišice skrajšajo, gibljivost v sklepih se zmanjša, pride do mišičnega neravnovesja v moči in gibanje je tako omejeno. Zato je nujno, da za svoje telo lepo skrbimo, mu nudimo dovolj gibanja, da nam bo služilo še do visoke starosti.
  • Z rednim gibanjem izgubljamo odvečno maščobo, pridobivamo mišični tonus.
  • Z gibanjem se vsekakor poveča samozavest, saj boste nad rezultati rednih treningov vsekakor navdušeni, še posebej, ko se začnejo topiti odvečne maščobe, ko bodo kilogrami čudežno izginjali in ko bodo na plan pokukale prve mišice.
  • Poleg dobre samopodobe pa gibanje vsekakor izboljšuje življenjsko dobo, zmanjšuje in preprečuje stres, izboljša spanec, znižuje holesterol, dviguje imunski sistem in še mnogo več.

Ne pozabi: Pri gibanju je predvsem pomembno, da izberemo vadbo, ki nam ustreza in pri tem ne pretiravamo.

Prehrana in gibanje

Vsekakor je poleg rednega gibanja pomembna tudi zdrava prehrana. To ne pomeni, da je za lepo in fit postavo potrebno stradati, ravno nasprotno. Da bo tvoje gibanje učinkovito, je potrebno poskrbeti, da bo telo dobivalo dovolj vitaminov in mineralov, da bo tvoja prehrana polna hranilnih snovi, ki jih telo potrebuje.

Preden pa se začneš z nami gibati si preberi nekaj koristnih nasvetov, ki jih je zate pripravila Nataša in ki ti bodo zagotovo koristili pri vadbi.

Nataša ti svetuje:

  • Velikokrat slišim izgovore, da za gibanje ni časa ali denarja. V življenju so pomembne prioritete in gibanje mora biti ena izmed le teh. Gibanje pomeni kvaliteto življenja, zato čas ni ovira. Tudi denar ne. Gibanje namreč ni samo potenje v fitnes centrih, ampak je vsak korak, ki ga naredimo. Na sprehod ali hitro hojo, ki zelo koristi, gre lahko čisto vsak, ki se lahko giblje …
  • Zato obuj športne copate in pojdi hodit. Zadaj si cilj! Npr. 10 minut hoje, nato postopoma dodajaj minute hoje … Ko to postane enostavno, začni stopati hitreje! Ko še to postane enostavno, lahko začneš s tekom. Izzivov ti ne bo nikoli zmanjkalo in počasi te bo gibanje zasvojilo.
  • Ne pozabite na dinamično raztezanje pred vsako športno aktivnostjo! Gre za metodo, ki za raztezanje določene mišice uporablja gibanje in moč preostalih mišic. Pri tem raztezanju je mišica v največji dolžini krajši čas (3-5s), na ta način pa povečujemo amplitudo gibanja, izboljšamo ravnotežje in koordinacijo.
  • Ne vadite kampanjsko samo pred pomembnimi dogodki ali pa poletjem! Gibajte se konstantno skozi celo leto.
  • Obvezno v svoj program vključite vaje za moč, tudi z utežmi. S starostjo se mišična masa posameznika manjša, tako da je nujno delati na ohranjanju le te.
  • Vadite raznoliko, da vam ne postane dolgčas!  Obstaja toliko različnih oblik gibanja in ni vse za vsakogar. Za stalen napredek je pomembno, da stimuliramo mišice na različne načine.
  • Gibajte se redno, vsaj trikrat tedensko, Sprejmite svoje telo in bodite hvaležni zanj. Ste nekaj posebnega, ne ženite se za vrinjenimi ideali, ki vas ne bodo osrečili. Ne pustite se lepotni industriji, da vas prepriča nasprotno.

Spoznaj Natašo

Če ne bi bila fitnes trenerka, bi:

 Bi bila vzrediteljica živali ali pa bi imela igralnico za otroke, prav tako pa bi se zagotovo dobro znašla tudi v voditeljskih vodah in imela kakšno pogovorno oddajo, saj mi ljudje veliko zaupajo.

Tvoj najljubši fitnes pripomoček?

Elastični trakovi in uteži.

Na trening ne grem nikoli brez…

Elastike za lase 🙂

Najbolj zoprno opravilo? 

Čakanje v gneči sredi prometnega kaosa, ko se ti mudi.

Na dan treniram …

Odvisno od dneva, običajno pa 3-4 ure.

Jutra ali večeri? Kateri del dneva je tvoj najljubši?

Zagotovo zgodnje jutro.

Izlet v hribe ali na morje?

Rada imam klance, tako da v hribe.

Knjiga, ki se te je dotaknila:

Tuesdays with Morrie, Mitch Album. Zelo pretresljivo in iskreno govori o lekcijah življenja.

Serija ali filmi?

Film, ker rada izvem, kako se stvari zaključijo …

Slani ali sladki prigrizek?

Sladko. Npr. skutina torta z malinami.

Upamo, da vas bomo v čim večjem številu spodbudili k aktivnemu poletju in, da boste to poletje športali z nami in Natašo Gorenc.