Nogomet

Slovenija se bo letos drugič v svoji zgodovini pomerila na evropskem prvenstvu v nogometu v Nemčiji. To je po letu 2010 prvo večje tekmovanje, na katerem bo nastopila slovenska reprezentanca, zato podprimo naše fante z močnim navijanjem v slovenskih nogometnih dresih. Pripravite se na nogometno obarvano poletje in pokažite, da vaše #srceBije za Slovenijo!

Pred slovensko nogometno reprezentanco je torej največji izziv po 14 letih. Na evropskem prvenstvu, ki se bo od 14. junija do 14. julija 2024 odvijal v Nemčiji, bo zaigrala v skupini C in z Dansko, Srbijo in Anglijo skušala doseči čim več točk. Čeprav gre za nogometne velesile, z glasno podporo navijačev lahko pričakujemo dober rezultat.

Zgodovina slovenskega nogometa

Prvo uradno prijateljsko tekmo je slovenska nogometna reprezentanca odigrala 3. junija 1992, ko so Slovenci gostovali v Talinu in proti Estoniji iztržili neodločen izid. Po enajstih prijateljskih preizkušnjah je končno napočil čas tudi za prvo kvalifikacijsko izkušnjo. To so bile kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 1996 v Angliji, ki so se začele z uvodno tekmo proti Italiji v Mariboru.

Sloveniji se ni uspelo uvrstiti na že omenjeno evropsko prvenstvo, prav tako tudi ne na svetovno prvenstvo 1998. Zato pa so bile toliko bolj uspešne kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2000, ko se je Slovenija z dodatnimi kvalifikacijami uvrstila na prvo večje tekmovanje. Na njem je Slovenija osvojila dve točki, in sicer iz dveh neodločenih rezultatov, eno tekmo pa je izgubila.

Slovenija je še naprej nadaljevala z dobrimi nastopi in se dve leti za tem uvrstila še na svoje prvo svetovno prvenstvo, ki se je odvijalo leta 2002 v Južni Koreji in na Japonskem. Sledilo je obdobje neuspešnega lova na večja tekmovanja, nov podvig pa je Slovencem uspel z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo 2010 v Južni Afriki. Do letošnjega leta je bilo to tudi zadnje večje tekmovanje, na katerem je nastopila slovenska reprezentanca.

Slovenska reprezentanca je od osamosvojitve pa do danes odigrala ogromno uradnih tekmovanj in prijateljskih tekem. V tem času se je na selektorskem mestu zamenjalo 7 različnih trenerjev. Trenutni selektor, Matjaž Kek, je v veliki meri odgovoren za to, da se je reprezentanca po dolgih 14 letih zopet uvrstila na večje tekmovanje. Še bolj kot s samo uvrstitvijo je navdušila s svojim pristopom do igre, zaradi česar toliko bolj nestrpno pričakujemo evropsko nogometno prvenstvo 2024.

Kdo nas bo zastopal na ENP 2024?

Na evropskem prvenstvu nas bodo zastopali:

  • vratarji: Jan Oblak, Vid Belec, Igor Vekić.
  • branilci: Žan Karničnik, Jure Balkovec, Miha Blažič, Jaka Bijol, David Brekalo, Vanja Drkušić,Petar Stojanović, Erik Janža.
  • vezisti: Jon Gorenc Stankovič, Benjamin Verbič, Sandi Lovrić, Timi Max Elšnik, Jasmin Kurtić, Adam Gnezda-Čerin, Tomi Horvat, Adrian Zeljković, Nino Žugelj.
  • napadalci: Josip Iličić, Andraž Šporar, Benjamin Šeško, Žan Celar, Jan Mlakar, Žan Vipotnik.

Dresi slovenske nogometne reprezentance

Slovenska nogometna reprezentanca bo na ENP 2024 nastopila v popolnoma novih dresih, ki predstavljajo simbol nacionalnega ponosa in skupnih upanj. Nogometna zveza Slovenije želi z njimi poskrbeti predvsem za prepoznavnost reprezentance, ki se je po 24 letih ponovno uvrstila na evropsko prvenstvo.

V sredini dresa na prsih kraljuje stiliziran Triglav, pod katerim je prostor za številko, pod to pa vzorec, ki smo ga lahko videli že na prejšnjem dresu. Barve dresa slovenske nogometne reprezentance se niso spremenile vse od leta 1991, zato je tudi tokrat dres v beli oziroma modri barvi.

Kaj potrebujete za ogled nogometnih tekem na ENP 2024?

Še posebej v drugem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo je Slovenija navdušila s svojimi predstavami, zato je njena uvrstitev na ENP 2024 močno povečala apetite slovenskih navijačev. Bližina Nemčije je dober razlog, da lahko v Nemčiji pričakujemo več tisoč navijačev iz cele Slovenije.

Če ste med njimi, se na tako veliko tekmovanje nikakor ne smete odpraviti brez navijaških rekvizitov. Širok izbor različnih izdelkov vam je na voljo v navijaškem kotičku INTERSPORT, kjer lahko med drugim poiščete različne majice s kratkimi rokavi in puloverje s kapuco Srce bije za Slovenijo. Svojo pripadnost reprezentanci boste lahko pokazali tudi z izbiro izdelkov iz navijaške kolekcije ENP 2024. Tu boste našli majice s kratkimi rokavi in replike nogometnih dresov, v katerih bodo nastopali slovenski reprezentanti. Če pa se želite tudi sami pomeriti v igri nogometa, lahko to storite z uradno žogo evropskega nogometnega prvenstva 2024 – adidas Fussballliebe.

Nikakor pa vam za navijanje ni treba čakati do evropskega prvenstva. Svoja grla in navijaške rekvizite lahko preizkusite že na pripravljalnih tekmah v Stožicah, in sicer 4. junija z Armenijo in 8. junija z Bolgarijo. Vabljeni, da v čim večjem številu podpremo slovensko reprezentanco!