Tek

Tek v neokrnjeni naravi, soočenje z višinskimi metri in s samim seboj – to je trail tek, nad katerim se navdušuje vedno več tekačev. Eden od razlogov je tudi ta, da je Slovenija odličen poligon za tovrstne tekaške avanture.

Če ste eden izmed tistih, ki obožuje gibanje v neokrnjeni naravi izven prometnih cest, potem ste na pravem mestu. Predstavili vam bomo nekaj predlogov za najlepše trail tekaške avanture pri nas in vas seznanili z obvezno opremo, brez katere se trail tekači nikoli ne podajajte na pot.

Trail tekaške poti v Sloveniji za TOP tekaške avanture

Slovenija je ena redkih dežel, kjer so nam na dosegu rok hribi, doline, gorovja, reke, morje in druge naravne danosti. In tako kot so že naši predniki raziskovali naravo, je ta trend aktivnega preživljanja prostega časa viden tudi danes.

Vse več je trail tekačev, ki se zopet podajajo nazaj k naravi in iščejo priložnost za sprostitev, nabiranje kondicije, odkrivanje novih kotičkov narave in doseganje osebnih rekordov. Poseben čar trail teka pa je tudi v tem, da si lahko dolžino poti in njeno zahtevnost izberete glede na svoje tekaške sposobnosti in izkušenost.

Na enem mestu smo zbrali nekaj najatraktivnejših lokacij za trail tek v Sloveniji, primernih tako za začetnike kot tudi izkušene trail tekače.

Kranjska Gora – Gozd Martuljk – Kranjska Gora

Julijske Alpe so s svojimi vrhovi ena najbolj slikovitih in priljubljenih lokacij za trail tek. In za vse tiste, ki ste na tem področju šele začetnik, je 16-kilometrski krog v okolici Kranjske gore več kot odlična izbira.

Vašo tekaško dogodivščino začnete v Kranjski Gori in se podate v smeri čudovitega jezera Jasna. Pot nadaljujete v smeri proti Gozdu Martuljk, od koder se povzpnete na Srednji Vrh. Tu se vam odpre čudovit razgled na Julijske Alpe, ki vas spremlja vse do cilja v Kranjski Gori. Trasa poti je speljana pretežno po gozdnih stezicah in makadamu, zato velja za nezahtevno, pri tem pa boste premagali 520 metrov nadmorske višine.

V čudoviti alpski okolici Kranjske Gore se vsako leto odvija Julian Alps Trail Run. Vsem udeležencem trail teka je na voljo pester izbor različnih dolžin prog, ki so primerne za različno izkušene trail tekače, 25-kilometrska trasa pa bo v letošnjem letu ponovno potekala tudi pod pokroviteljstvom podjetja INTERSPORT.

Kriška gora

Za hiter tekaški trening med tednom je Kriška gora idealna lokacija. Gre za izjemno priljubljeno izletniško točko, ki nudi prvovrsten razgled na Ljubljansko kotlino. Na vrhu Kriške gore vaš čaka tudi foto okvir INTERSPORT, kjer lahko posnamete edinstvene fotografije.

S trail tekom začnite pred Zavetiščem v Gozdu, od koder se povzpnete v smeri proti Tolstem vrhu, vendar se pod njim spustite v dolino proti vasici Povlje. Od tu sledi vzpon proti Planini Javornik in še naprej do Tolstega vrha, ki je najvišja točka poti. Temu sledi le še spust proti Koči na Kriški gori in naprej v dolino proti izhodišču.

Čeprav je celotna trasa poti dolga le 20 kilometrov, pa boste premagali kar 1.800 metrov nadmorske višine. To pomeni, da od vas zahteva kar nekaj kondicije. Pot je speljana po markiranih planinskih poteh, zato je teren tehnično nezahteven in primeren tudi za vse začetnike v trail teku.

Tolmin

Slikovita trasa okoli Tolmina poteka na obronkih doline reke Soče in je tako pravljična, da se ji noben trail tekač ne more upreti.

Svojo trail tekaško avanturo začnete v Sotočju, prečkate Tolminko in nadaljujete proti Poljubinju. Temu sledi vzpon na Ljubinj s katerega se spustite v Modrej in naprej v Most na Soči. Pot nadaljujete nad reko Sočo vse do vasi Gabrje, kjer se začne vzpon na najvišjo točko, to je planina Petrovč. Temu sledi dolg spust proti Zatolminu, vasi Žabče in še naprej do Poljubinja. Tu se držite desno, od koder vas pot vodi na izhodišče.

Celotna trasa poti je dolga kar 53,3 kilometrov, pri čemer boste premagali kar 2.572 metrov nadmorske višine. Steze vas vodijo preko gorskih pašnikov in osamljenih vasic, prav tako pa se boste srečali z zahtevnimi vzponi in spusti. Popolnoma jasno je, da je trasa zahtevna in primerna za izkušene trail tekače.

Na obrobju Triglavskega narodnega parka se vsako leto odvija Soča outdoor festival. V letošnjem letu bo prireditev podprl tudi INTERSPORT v sodelovanju z znamko adidas Terrex, pri čemer lahko izbirate med trasami poti od 10 pa vse tja do 50 kilometrov, zato lahko vsakdo najde ravno pravi izziv zase.

Izola z njenim zaledjem

Hladnejši del leta je odlična priložnost za odkrivanje naše obale in njenega zaledja. Če se boste na trail tek podali v Izolo, vas bodo prepričali prijetna klima, čudovita pokrajina in edinstveni pogledi na morje.

Iz izhodišča v Izoli se povzpnete v smeri proti Baredom, kjer boste nagrajeni s čudovitimi razgledi na morje. Temu sledi kratek spust, nato pa zopet vzpon na Korte in še naprej do vasi Mali Sevi. Tu se držite desno in nadaljujte s spustom proti Strunjanu, kjer se povzpnete na strm klif in nadaljujete s tekom skozi edinstveno naravo Krajinskega parka. Trasa se zaključi s spustom proti plaži do izhodišča.

Celotna trasa poti je speljana po nezahtevnem terenu, makadamu in gozdnih poteh ter ob trtah in oljkah. Ves čas vas spremljajo slikoviti razgledi na morje, zato boste na koncu hitro pozabili, da ste premagali 35 kilometrov in 1.000 metrov nadmorske višine.

Obvezna oprema za trail tekače

Seveda pa se na trail tek nikoli ne odpravljate brez ustrezne opreme. Glede na to, da je večina trail poti speljanih daleč od civilizacije, je potrebno pomisliti tudi na marsikatero podrobnost, ki je v dani situaciji lahko ključnega pomena.

In kaj vse boste potrebovali za varen trail tek? To so:

  • Trail tekaški čevlji, ki so nepogrešljivi za varno tekaško avanturo v naravi. Poskrbite, da so trail tekaški copati udobni in ustrezno veliki, prav tako pa moraj zagotavljati dovolj dober oprijem in stabilnost na zahtevnem terenu.
  • Tekaška oblačila, ki morajo biti prav tako udobna in lahka. Pomembno je, da so izdelana iz hitro sušečega materiala, ki dobro odvaja vlago. Za zaščito pred soncem je odlična izbira kapa s šiltom.
  • Tekaške palice, ki vam bodo nudile oporo pri premagovanju klancev. Pomembno je, da so zložljive in jih lahko pospravite v tekaški nahrbtnik.
  • Tekaški nahrbtnik, ki mora biti predvsem dovolj velik, lahek in se mora odlično prilegati vašemu hrbtu. V nahrbtnik boste pospravili oblačila in zaloge energije, odlična izbira so trail tekaški nahrbtniki z mehom za vodo.
  • Tekaške torbice, ki so več kot dovolj za krajše teke, saj so dovolj velike da vanje pospravite energijsko ploščico ali gel ter nekaj tekočine.
  • Športne ure, ki so nepogrešljive za spremljanje napredka vaše vadbe, najzmogljivejši modeli z zemljevidi pa poskrbijo, da se na trail teku nikoli ne boste izgubili.

Sedaj pa le še tri, dva, ena in vaša tekaška avantura se lahko začne!