Trendi

Vse več ljudi se odloča za kampiranje pod šotorom, v počitniški prikolici ali v avtodomu. Na tovrstnih pustolovščinah pa so vse pogostejši spremljevalci tudi naši štirinožni prijatelji, kar zahteva pred odhodom dodatno pripravo.

Še preden se odpravite na kampiranje z vašim štirinožnim prijateljem, upoštevajte, da boste za vstop v kamp potrebovali veljaven potni list psa z vpisanim cepljenjem proti steklini. Nekateri kampi pa za bivanje zahtevajo tudi doplačilo.

Najprimernejše lokacije za kampiranje

Ko se odločite za kampiranje s psom, je prvi korak izbira ustrezne lokacije oziroma kampa. Na tem mestu je treba najprej preveriti, ali je izbrani kamp psom dobrodošel, kar lahko običajno preverite na spletnih straneh kampa.

Če se odpravljate na kampiranje v Sloveniji, imate veliko izbire, saj je v tej kategoriji kar nekaj kampov, v katerih se bodo vaši hišni ljubljenčki zagotovo dobro počutili. Med njimi so na primer kampi Bohinj, Šobec, Adria v Ankaranu, Bled, Lucija, Bela Krajina in še mnogo drugih.

Posebno pozornost pri iskanju primernega kampa namenite tudi temu, ali izbrani kamp nudi dovolj sence in vso potrebno pasjo infrastrukturo, ki vam bo olajšala vaš dopust. Kampi, kjer so psi še posebej dobrodošli, imajo običajno označeno pasjo plažo, tuše za pse, vrečke in koše za pasje iztrebke ter prostor za sprehajanje.

Oprema za kampiranje

Ko se odpravljate na kampiranje potrebujete veliko opreme – poleg šotora in vseh dodatkov za šotor boste potrebovali tudi kuhalnik, posode, hladilno torbo, podloge, blazine, pohištvo za kampiranje, spalno vrečo in ostale dodatke, ki bodo poskrbeli za prijetno bivanje.

Če z vami kotiček v naravi deli tudi vaš štirinožni prijatelj je treba poskrbeti tudi za njegovo udobje. Da bo celotna izkušnja kampiranja tudi za psa pozitivna, boste poleg posod za hrano in vodo potrebovali tudi nekaj opreme, ki mu bo nudila brezskrbno uživanje. Če je pes navajen na hišni boks, ga vsekakor vzemite s seboj, saj bo vaš štirinožni prijatelj tako točno vedel, kje je njegovo mesto. Če doma uporabljate ležišče ali odejico, tudi tega nikar ne pozabite vzeti s seboj.

Seveda ne morete pričakovati, da bo vaš štirinožni prijatelj ves čas samo počival. Zato pomislite tudi na vse njegove aktivnosti in vzemite s seboj tudi:

  • najljubše igrače,
  • rešilni jopič, če se odpravljate na morje in pes ni ravno suveren plavalec,
  • dolg povodec, ki služi nadzoru psa tako na suhem kot v vodi,
  • vrečke za kakce,
  • ovratnico ali oprsnico,
  • pasjo krtačo.

Nekaj nasvetov za bolj brezskrbno kampiranje z vašim štirinožnim prijateljem

Da boste dopust preživeli čim bolj brezskrbno, upoštevajte naslednje nasvete oziroma priporočila:

  1. Psa nikoli ne puščajte brez nadzora. Zaradi varnosti vseh, ki kampirajo v kampu, imejte psa vedno pod nadzorom oziroma na povodcu. S tem boste preprečili njegovo tekanje po kampu in motenje drugih obiskovalcev kampa. Najbolje je, da za to uporabite povodec, ki ga lahko pritrdite na drevo ali s posebnim zemeljskim sidrom, kar še vedno omogoča dovolj proto gibanje.
  2. Za pasje iztrebke uporabite pasji WC. Upoštevajte, da si tudi drugi obiskovalci želijo brezskrbnega dopusta, zato se izogibajte temu, da bi vaš pasji prijatelj opravljal potrebo za prvim drevesom v kampu. Namesto tega zapustite kamp in (če je le na voljo) pojdite na za to namenjeno območje. Samoumevno je, da vse iztrebke tudi v tem primeru za seboj pospravite.
  3. Preprečite pregrevanje. V najtoplejšem delu dneva se izogibajte pretirani aktivnosti psa, saj se na soncu lahko pregrejejo. Upoštevajte, da se temno obarvani psi ali psi z oblico dlake hitreje segrejejo kot ostali. V ta namen je priporočljiv tudi hladilni jopič, ki je namenjen hlajenju, ali pa hladna brisača, s katero psa pokrijemo.
  4. Poskrbite za ustrezno hidracijo. Pes naj ima vedno na voljo hladno vodo, zato jo redno menjajte, saj se pri visokih temperaturah lahko telo hitro segreje. Upoštevajte, da odrasli psi potrebujejo vsak dan 30 mililitrov vode na kilogram telesne teže, na prostem in v vročem vremenu pa še veliko več. Če se odpravljate na sprehod, imejte vodo vedno pri sebi.
  5. Posebno pozornost namenite blazinicam na tačkah. Blazinice so občutljive na visoke temperature asfalta, ostre skale, razbito steklo, hladna in mokra tla, zato jih ustrezno zaščitite. V ta namen lahko pri veterinarju kupite zaščitno sredstvo za tačke ali se odločite za nakup posebnih pasjih čevljev.

Seveda ob upoštevanju vseh pravil in priporočil, nikar ne pozabite tudi na sprostitev. Pes ni stroj, in bolj kot boste sproščeni, hitreje se bo tudi vaš štirinožni prijatelj navadil na novo okolje v kampu. Prepričani smo, da boste vsi skupaj uživali!