Povzetek

Tek

Ostal sem doma in bilo mi je hudo, ker zamujam nekaj izjemnega. Starejši brat je šel na atletske priprave v Medulin. Zame pa je zmanjkalo prostora. To je bilo še v času Jugoslavije in v Medulinu je zvezdna atletska zveza čez zimo in pomlad izvajala priprave, kjer so skupaj trenirali atleti iz vseh nekdanjih republik.

Potem se je zgodila osamosvojitev Slovenije in jaz sem končno prvič odpotoval na zimske priprave v Medulin. Zelena trava, cvetice, prijetna toplota in svetloba, tako dragocen osvobajajoč občutek pomladi me je tako očaral, da sem se zaljubil v zimo na morju.

Od takrat se na morje redno vračam in to še s posebnim veseljem v času, ko večina misli prej na zasnežene strmine kot na globoko modrino. Osebno ugotavljam, da je za aktivno preživljanje počitnic na morju najlepši čas prav od začetka jeseni do konca pomladi. Poletne počitnice na morju so vendar rezervirverane za iskalce sence, hladnih napitkov, parkirnih mest in na veter čakajočih surferjev.

Prva sredozemska turistična mesta, ki so se razvila v 19. stoletju, so privabljala priviligirane bogataše iz večjih evropskih mest ravno pozimi, da so se umaknili slabemu zraku in mrazu ter se s sprehodi ob morju naužili sonca in zraka.

Priviligirane se počutimo tudi na tekaško pohodnih taborih, ki jih organiziramo ob morju, ko se ob jutrih zberemo in gremo na sprehod z raztezanjem. Nekateri tudi na kratko zaplavamo. Nadaljujemo z zajtrkom in dopoldanskim tekom ali pohodom. Popoldan je običajno čas za počitek, bazen, masažo ali pa za raziskovanje okoliške zgodovine in kulture. Po večerji imamo običajno še zanimivo predavanje, med katerim se dotaknemo boljšega razumevanje delovanja našega telesa, zanimive zgodovine in kulture.

Tako že deset let februarja redno hodimo na Hvar, ki je biser Dalmacije. Ta nas razvaja z izjemnimi tekaškimi in pohodnimi potmi, limonami in pomarančami na drevesih, vonjavami borovcev, bleščanjem sonca na prostrani morski gladini, razgledi na okoliške otoke, zgodovino trgov, palač in utrdb, od poletja spočitimi dobrovoljnimi domačini, pa prisrčnim pozdravom vklesanim pred mnogimi leti nad vrata ene od kamnitih hiš “O realta’ – qanto e bella” – O resničnost – kako si lepa!

Začetek marca imamo rezerviran za vikend v Rovinju in konec v Vrsarju. April začnemo z Brioni in zaključimo s prvomajskim Medulinom. Potem nadaljujemo jeseni z Malim Lošinjem ali Brioni in vstopimo v novo leto spet nekje ob morju.

Tudi Tito je hodil rad na morje. Tako je za svojo rezidenco izbral Brione. Tja je hodil vse od leta 1953 pa do konca tako navdušeno, da je na tem otočju povprečno preživel kar 6 mesecev na leto.

Ker je naša druščina Urbanih tekačev in pohodnikov odprta, smo veseli vseh, ki kot mi tudi sproščeno, radovedno in spoštljivo cenijo nego telesa in duha. V dobri družbi nam je vsem to toliko lažje in lepše dosegati.

Pa mi sredi Ljubljane misel uide na vklesani napis: “O resničnost – kako si lepa” pa na bleščanje sonca v morju, vonj borovcev in mi je toplo pri srcu.

Piše Urban Praprotnik, Tekaški trener Intersport