Tek

Pohodniška obutev vedno znova postreže z različnimi novostmi. V zadnjem času na priljubljenosti pridobiva predvsem barefoot obutev, ki se je izkazala za zelo udobno izbiro. Kljub temu je dobro vedeti nekaj stvari, preden se z barefoot čevlji odpravite na pohod.

Verjetno ni lepšega občutka, kot po daljšem pohodu sezuti težke in robustne pohodniške čevlje. Res je, da so visoki pohodniški čevlji edina možna izbira za zahtevne visokogorske ture, vendar jih v marsikateri drugi situaciji brez skrbi lahko zamenjamo z lažjo obutvijo, kot so na primer barefoot čevlji. Ti nudijo številne koristi, zato so med pohodniki in trail tekači vedno bolj priljubljeni.

Barefoot čevlji – nov trend, ki navdušuje vedno več pohodnikov in trail tekačev

Le malokdo ve, da imajo barefoot čevlji dolgo zgodovino, ki sega v antične čase. Številne kulture, vključno z Grki in Rimljani, so namreč raje hodile in tekale bose, saj so verjele, da je to najbolj naraven način gibanja. Z razvojem civilizacij pa je ideja o barefoot obutvi počasi zamrla. Da bi zagotovili podporo stopalom, so podplati čevljev postajali vse debelejši in vedno bolj oblazinjeni, kar pa je istočasno zmanjšalo moč in gibljivost stopal.

Ljudje so se sčasoma začeli spraševati o smiselnosti močno oblazinjenih čevljev in v 20. stoletju so se pojavili prvi barefoot čevlji. Priljubljenost gibanja bosonogega teka je vedno bolj naraščala, kar je privedlo tudi do razvoja minimalističnih tekaških copat, katerih namen je bil posnemati bosonogi tek.

Do pravega razmaha barefoot obutve je prišlo šele v 21. stoletju. Nekatere najbolj priznane blagovne znamke, med katerimi je tudi Merrell, so začele z zasnovo čevljev, ki zagotavljajo minimalistično izkušnjo, hkrati pa nudijo tudi nekaj zaščite in podpore.

Danes so barefoot čevlji priljubljeni tako med tekači in pohodniki kot tudi med vsemi tistimi, ki si želijo naravnega občutka pri vsakodnevnih aktivnostih. Tovrstna obutev navdušuje z minimalističnim dizajnom in trajnostnimi materiali, izkazalo pa se je, da ima tudi številne zdravstvene koristi in pozitiven vpliv na športno zmogljivost.

Ženski Merrell Vapor Glove 6

Moški Merrell Vapor Glove 6

Zakaj so barefoot čevlji dobra izbira za pohodništvo?

Glavna značilnost barefoot čevljev je zagotovo njihov minimalističen dizajn, zaradi česar so ti čevlji izjemno lahki in se optimalno prilegajo vsem oblikam stopal. Zato ni nič presenetljivega, da so postali pogosta izbira tudi za pohodništvo, saj prinašajo številne koristi.

• Manjša verjetnost za pojav otiščancev: Kot smo že omenili, se barefoot čevlji optimalno prilegajo vašim stopalom in so kot vaša druga koža. Niso le udobni, manjša je tudi verjetnost, da bi vas na izpostavljenih delih ožulili.

• Boljše ravnotežje: Barefoot čevlji so zasnovani tako, da obremenijo več mišic kot navadni pohodniški čevlji. S spodbujanjem bolj naravnega gibanja stopal lahko pomagajo izboljšati držo in ravnotežje.

• Večja moč in gibljivost stopal: Naravno gibanje stopal v barefoot čevljih okrepi mišice in pripomore k večji gibljivosti v gležnju.

• Večje udobje: Barefoot čevlji se tako rekoč »zlijejo« z vašimi stopali, zato so izjemno udobni. Zaradi njihove nizke teže jihpraktično ne boste občutili.

• Boljša zmogljivost: Barefoot čevlji vam omogočajo boljši stik s podlago. V kombinaciji z naravnim gibanjem stopal to lahko bistveno pripomore k večji učinkovitosti hoje v hrib in s tem posledično tudi boljši zmogljivosti.

• Večja zračnost: Barefoot čevlji so izjemno zračni, zato se stopala v njih le redko potijo, kar zmanjša tudi verjetnost za pojav žuljev.

Merrell Vapor Glove 6

Merrell je ameriška blagovna znamka obutve, ki že vrsto let navdušuje z različnimi modeli čevljev za pohodništvo, tek, trail tek in prosti čas. V njihovi ponudbi pa boste našli tudi kategorijo barefoot čevljev, v kateri so trail tekaški čevlji Merrell Vapor Glove 6.

Gre za izjemno lahke in minimalistične barefoot tekaške copate, ki so izdelani iz konstrukcije Merrell Barefoot 2. Tekaški copati so zasnovani tako, da omogočajo popolnoma naravno gibanje stopal, k čemer pripomore predvsem enaka višina med peto in prsti.

Vrhnji del čevlja sestavlja mrežica iz tekstila, ki zagotavlja večjo zračnost in odlično prileganje stopalom. Podplat tekaških copat pa je debel zgolj 6 milimetrov in je izdelan iz Vibram EcoStep gume. Ta zagotavlja boljši stik stopala s podlago, hkrati pa je zelo trpežen in preprečuje drsenje.

Tekaški copati so na voljo v ženski in moški različici. V obeh primerih pa bodo navdušili tudi s svojo trajnostno naravnanostjo. Zgornji del copat je v celoti izdelan iz 100 % recikliranega materiala, medtem ko sta notranji vložek in podplat izdelana iz 30 % recikliranih materialov.

Barefoot čevlji za pohodništvo: dobro je vedeti!

Barefoot čevlji so torej v več pogledih odlična izbira za pohodništvo. Res pa je, da niso primerna izbira za vsakega pohodnika in vsak teren. Če se nanje šele privajate, priporočamo, da rajši začnete s krajšimi pohodi.

Preden se odpravite na pohod, je treba oceniti teren in dolžino pohoda, nikakor pa ne pozabite preveriti tudi vremena. Če ste v dvomih, se v takšnih situacijah raje odločite za čvrste, stabilne in nedrseče pohodniške čevlje. Ti so boljša izbira tudi, če imate težave z gležnji ali si na pohodih želite več stabilnosti.

Zaradi vedno večje priljubljenosti barefoot čevljev je obutvena industrija že danes pripravljena na nadaljnji razvoj in inovacije. Pohodniki lahko na tem področju v prihodnje zagotovo pričakujete še več izbire in se odločite za obutev, v kateri se bodo vaše noge počutile najbolj udobno.