Ostali športi

Če vprašate estetske kirurge, bodo v en glas zatrdili, da je nederček eden izmed najpomembnejših delov ženske garderobe. In ženske pri izbiri nedrčka delajo kar nekaj napak. Zato so s strani strokovnjakov marsikdaj deležne rahlo ciničnega vprašanja: “Saj ‘modrca’ nimate, zato da vas greje?” Anatomija ženskega telesa ima pač določene specifike in dojke so zagotovo ena izmed njih.

Dojke so tkivo, ki nima mišic, kar pomeni, da nima opore in da je, hočeš nočeš, izpostavljeno gravitaciji. Zato je še toliko pomembneje, da ženske svojim prsim zagotovijo zadostno stopnjo opore. Tako v vsakdanjem življenju, kot seveda tudi pri športnih aktivnostih, kjer so dojke izpostavljene dodatnim pritiskom. Modni nedrčki iz mehkih materialov in z ozkimi naramnicami niso dorasli tej nalogi. Športni nedrčki pa so!

Materiali in naramnice

Kako se športni nedrčki razlikujejo od navadnih? Glavno razliko prinašajo material in naramnice. Športni nedrčki so izdelani iz kompaktnih materialov, ki že sami po sebi nudijo precejšnjo stopnjo oporo in kompresije ter skrbijo, da so dojke med kakršnokoli obliko gibanja na svojem mestu in da se ne premikajo. V sredini imajo poseben stabilizator, ki nadzira gibanje, podobno funkcijo pa ima tudi njihova obroba. Izjemnega pomena je pri nedrčkih širša spodnja obroba, ki zagotavlja temeljno oporo in stabilnost. Košarice so na notranji strani obložene, kar zagotavlja prijetno udobje.

Dodatno oporo prsim zagotavljajo naramnice. Športni modrčki so praviloma opremljeni s širšimi naramnicami, obstajajo pa tudi različice, ki se na hrbtu na različne načine križajo. Predvsem je priporočljivo, da so naramnice vašega nedrčka nastavljive, kar omogoča večjo prilagodljivost. Podobno funkcijo nudijo zaponke, kakršne poznamo iz standardnih nedrčkov in ki ponujajo več stopenj zapenjanja. Pomembno je tudi, da so naramnice izdelane iz mehkega in udobnega blaga oziroma, da so oblazinjene in da nimajo “ostrih” šivov, ki bi lahko dražili kožo.

Naramnice

Samonastavljive naramnice: primerne za nizkointenzivne vadbe

Naramnice s polnili: udobno nošenje, predvsem ta tiste z večjimi prsi, dobrodošle za srednje do visokointenzivne vadbe

Prilagodljive naramnice: nedrci za visoko intenzivne vadbe

Fiksne naramnice: odvisno od debeline: tanke so primerne za nizko intenzivne ali srednje intenzivne vadbe, debelejše za srednje do visoko intenzivne vadbe

Materiali

Pri nakupu nedrca bodite pozorne na materiale, iz katerih so narejeni.

Mesh”: zračen material oz. mrežica, ki zagotavlja hitro sušenje

Funkcionalna tkanina: vpijanje znoja in hitro sušenje, lahko tudi proti mikrobna tkanina, ki preprečuje nastanek neprijetnega vonja

4-smerna raztegljivost: izjemno udobje in podpora pri gibanju v vseh smereh

Minimalna raztegljivost: bolj primerna za močnejša oprsja, ki potrebujejo več podpore in nadzora gibanja

Gladki šivi: manj draženja, več udobja pri nošenju

Lepljeni šivi: udobje brez draženja kože, običajno nameščeni na naramnicah, podramenskem delu in spodnjem robu

Brezšiven material: maksimalno udobje, bolj primerni za nizko do srednje intenzivne vadbe

Med številnimi prednostmi, ki jih prinaša uporaba športnega nedrčka, velja omeniti naslednje:

Zmanjševanje nelagodja

Že pri osnovnem gibanju, kot sta tek in hoja, se dojke premikajo. Športni nerdček pa jim zagotavlja izdatno mero opore, s pomočjo so trdno na svojem mestu.

Zmanjševanje bolečin

Premikanje in poskakovanje dojk med telesno aktivnostjo je lahko tudi precej boleče. Z uporabo športnega nedrčka z zadostno stopnjo podpore za izbrano vadbo boste to težavo precej učinkovito odpravile.

Preprečujejo povešanje

Študije so pokazale, da se dojke premikajo precej bolj, kot je učinkovita opora običajnih nedrčkov. Zato si boste z uporabo športnega nedrčka naredile precejšnjo dolgoročno korist, saj boste preprečile in občutno upočasnile povešanje.

Športni nedrčki so postali modni

S časom so športni nedrčki postali povsem samostojen kos športne oprave in tudi neke vrste modni dodatek. Številne športnice jih nosijo samostojno, uporabljajo pa jih tako za športne aktivnosti kot tudi v prostem času.

So odličen pripomoček po estetskem posegu prsi

V času po estetskem posegu – pa naj bo povečanje, pomanjšanje ali zgolj korekcija dojk, je priporočljiva uporaba športnih nedrčkov, ki zagotavljajo dodatno stopnjo opore ter pomagajo zmanjšati občutek bolečine. Marsikateri strokovnjaki celo priporočajo uporabo športnih nedrčkov kot alternativo vsakdanjim običajnim nedrčkom.

Katero stopnjo podpore vam nudijo različni športni nedrčki adidas, lahko preverite tukaj.