Tek

Urban Praprotnik, tekaški trener Intersport

Zimski tek

Sneg škripa pod tvojimi nogami. Tišina sveže zapadlega snega, spokojnost trenutka v gozdu, ki traja in se ne pusti motiti. Ritem korakov in dihov se prepletata, ponavljata, obnavljata in izginjata. Mrzlo ti je od zunaj, a ti je hkrati toplo od znotraj. Uživaš v svojem telesu. Počutiš se lahkotno, umirjeno in odločno.

Morda ste to že doživeli, ali pa je ravno to zimo priložnost, da se prepustimo čarovniji trenutka, ko se prepustimo naravnemu okolju in uporabimo naše telo, da se izrazi na lasten način, ki je zapisan v naših genih? Če si želimo doživeti nova, sveža, romantična srečanja s samim seboj, si privoščimo prav to. Gre za zmenek s sabo.

Tek nam pozimi, tako kot v drugih letnih časih, prinaša pomembne in težko nadomestljive obremenitve, zaradi katerih naše telo postane boljša različica sebe. Pa vendar to ni edini razlog, da tečemo tudi skozi zimo. Da se torej s prvim snegom tekaška sezona ne zaključi, ampak da se nadaljuje na svoj vremenu primeren edinstven način. Je že res, da bomo domov morda prišli blatni, premočeni in premraženi, a toliko bolj notranje očiščeni, z večjo jasnostjo misli in toplino hvaležnosti. Tek v težjih vremenskih razmerah je tek z dodano vrednostjo.

Kako se obuti za zimski tek, je verjetno prvo vprašanje, ki se nam postavi. Na srečo imamo pri tem veliko izbiro kakovostne, različnim pogojem prilagojene tekaške obutve. V osnovi pa je zimski tekaški obutvi skupno to, da je vrhnji del opremljen z vodo-odbojno membrano, običajno iz materiala gore-tex. Običajno je guma podplata primerno mehka in oprijemljiva tudi pri nižjih temperaturah. Za tek po blatnem ali zasneženem terenu pa je dobro izbrati podplat, ki ima čim bolj izrazite in redkejše čepke, da copat bolje oprime težje oprijemljive podlage. Ravno obratno kot za tek po asfaltu in drugih urejenih terenih, ko je bolje, da je podplat gosto nazobčan.

Kljub kakovostni in pametno izbrani zimski tekaški obutvi in oblačilom pa je naš zimski tek koristno prilagoditi trenutnim razmeram. Dihanje mrzlega zraka na vso moč nam lahko poškoduje pljuča. Zato tecimo počasneje in pri tem vsaj delno vdihujmo tudi skozi nos. Zdrsavanje stopala ob zaključku odriva pri hitrem teku nam lahko poškoduje ahilovo tetivo. Zato se takrat izogibajmo hitrim kratkim tekom. Nestabilna blatna ali zasnežena podlaga nas bo bolj utrudila, a prav zato tudi bolj utrdila. Zato ne glejmo na tempo, ampak na to, da prav zaradi manj stabilnega terena mi ohranjamo stabilnejše telo.

Tečeš po gozdni poti, na odseku kjer so pred časom spravljali les se je nabralo veliko blata. Poskusiš se mu izogniti, a se ti ne uspe. Stopiš v blato in stopalo se do gležnjev potopi vanj. V prvem trenutku se razjeziš, a v naslednjem začutiš hvaležnost, da imaš to srečo, to zdravje, moč volje in še kaj, da si zmoreš in upaš umazati tekaške copate.

Zimski tek zahteva obutev za zimske razmere.

Salomon SUPERCROSS 3 GTX

To je odlična obutev za blato in sneg. Spodnja plast podplata Contragrip ima izrazite čepke oziroma zagozde, ki so usmerjeni tako, da po slabše oprijemljivem terenu nudijo čim boljši oprijem. V prednjem delu so oblikovani tako, da so primerni tudi za nekoliko širša stopala. Podplat ni pretirano debel in tako nudi več stabilnosti na neravnem terenu. Četudi gre za nevtralni tekaški copat, brez dodatne učvrstitve podplata pod stopalnim lokom, je zaradi čvrstejše gume po celem podplatu primeren ne samo za nevtralne, ampak tudi za tiste, ki imajo nekoliko izrazitejšo pronacijo. Zgornji del opetnika je jezičast, kar olajša obuvanje. Vzdolžno je manj upogljiv, kar je dobrodošlo predvsem za tek v klanec. Gore-tex membrana preprečuje vdor vode skozi vrhnji del. Po mokrem, plundrastem in blatnem terenu, si bomo s temi copati prav želeli steči. Na voljo je v dveh različnih barvah oziroma v ženski in moški izvedbi.

Mizuno WAVE RIDER GTX 2

Spodnja plast z gumo X10 je zasnovana za teke v zimskih razmerah po urejenih mestnih in gozdnih poteh. Podplat je nazobčan z redkejšimi izrazitejšimi čepki, zato se bo dobro oprijel tudi zasnežene ali blatne podlage. Opetnik je srednje širok, nizek. Ker je dobro oblazinjen zelo lepo stabilizira peto. Ker na notranji strani nima dodatne učvrstitve je v osnovi namenjen tekačem, ki nimajo izrazite pronacije, a je zaradi čvrstejše osnovne sredice primeren tudi za tekače z rahlo poudarjeno pronacijo. Tehnologija  Mizuno Energzy zagotavlja živahen in odziven tek. Copat, ki je zasnovan za daljše teke tudi v zimskem času, poglej TUKAJ.

Adidas SOLAR GLIDE 4 GTX

Je narejen za tek po urejenih terenih, ko so zunaj zimske razmere. Na drseči površini se bo guma podplata – Continental, prav gotovo izkazala z dobrim oprijemom. Primeren je za tekače, ki nimajo izrazitejše pronacije. Boost pena v podplatu nudi izdatno blaženje. Vzdolžno so manj upogljivi, kar koristi tekačem z občutljivejšo stopalno vezjo. V prednjem delu so dokaj široki in primerni tudi za tekače s širšim stopalom. Opetnik je jezičast, kar omogoča lažje obuvanje. Gore-tex membrana nas bo zaščitila pred različno globokimi mrzlimi lužami. Ko bo zunaj deževalo in bo mrzlo, si bomo te copate z veseljem obuli in stekli. Najdeš ga TUKAJ.

Asics GT-1000 9 GTX

Je stabilnejši tekaški copat, ki je torej zasnovan za tekače, ki imajo izrazitejšo nagibanje stopala in gležnja navznoter. Med copati, opremljenimi z vodoodbojno membrano Gore-tex je torej eden redkih, ki so primerni za pronatorje. V prednjem delu je srednje širok in bodo z njim udobno tekli tudi tekači z nekoliko širšim stopalom. Opetnik je čvrst in lepo oblazinjen. Spodnji profil je oblikovan za teke po urejenih zimskih podlagah: od asfalta do makadama. Vzdolžno je srednje učvrščen, kar nudi nekoliko dodatne pomoči stopalnim vezem. Priporočamo ga tekačem, ki imajo poudarjeno pronacijo in iščejo vodoodbojno tekaško obutev. Poglejte ga TUKAJ.

Brooks GHOST 14 GTX

Je primeren za teke v zimskih razmerah po urejenih podlagah. Podplat je zelo mehak, tudi notranja stran opetnika je bogato oblazinjena in zelo lepo objema in stabilizira peto. Višinska razlika peta prsti je kar 12 mm, za gladek prehod od vstopa v korak do odriva pa skrbi nova zasnova vmesnega podplata. V prednjem delu je oblikovan tako, da je primeren tudi za širša stopala. Sicer pa je primeren za tekače, ki nimajo izrazitejše pronacije. Tudi vzdolžno je precej upogljiv in nudi veliko lahkotnosti koraka. Med zimskimi modeli ga posebej odlikuje mehkoba. Poglej ga TUKAJ.