Ostali športi

Supanje na prvi pogled še najbolj spominja na hojo po vodi. Originalni vzdevek za to vse bolj priljubljeno športno aktivnost izvira iz angleščine: Stand-Up Paddling. Če vas svet SUP-anja še ni potegnil vase, vas bo morda prepričala njegova zgodovina in način, kako se je vse začelo…

Supanje prihaja s Havajev. Nastalo  je tako, da so tamkajšnji učitelji deskanja na deski vstali, da bi lahko lažje nadzorovali in fotografirali svoje učence. Kmalu se je ta način prelevil v enega od najatraktivnejših vodnih športov na svetu, ki je pravzaprav primeren za vsakogar. Sup lahko vzamete s seboj na morje, z njim lahko v tišini preživljate proste urice tudi na reki ali na jezeru. Lahko se odločite za drznejše podvige, ki so vam pri nas na voljo na primer v zgornjem delu reke Soče. Če ste začetnik, vas takšen podvig najverjetneje ne mika še toliko, kolikor vas muči vprašanje, kako izbrati kar se da najustreznejši sup za začetnika.

Pripravili smo vam koristne napotke, ki jih lahko upoštevate pri izbiri SUP opreme.

Začetniki izbirajte med večnamenskimi SUP deskami

V prodajalni Intersport vam je na voljo več vrst supov. Krajši z ožjim nosom in repom ter večjo ukrivljenostjo so namenjeni za deskanje na valovih. Za vse pogoje so najbolj dobrodošla izbira all-around supi; kot takšni so najprimernejši tudi za začetnike. Na voljo so še touring supi, ki so nekoliko daljši ter z nosom v obliki črke V in primernejši za mirnejše vode.

Za rekreativno veslanje po mirni vodi so odlična izbira napihljivi supi. Ker se s supanjem šele spoznavate, je za vas najpomembnejši dejavnik stabilnost deske. To vam torej lahko v največji meri ponudi večnamenski sup. Stabilen sup je nekoliko širši – približno 80 centimetrov –  in ima večji volumen – od 190 do 220 litrov.

Širša sta tudi rep in nos deske. Sama oblika supa je okrogla. Po takšnih deskah najpogosteje posegajo tudi šole supanja, izposojevalnice in ne nazadnje družine.

Osnovna pravila pri nakupovanju supa

Če ste nekoliko težji, boste za stabilnejšo vožnjo s supom potrebovali večjo širino ter volumen deske. Ustrezen volumen si izračunajte tako, da svoji teži prištejete število 110. Poskrbite zlasti za to, da bo vaša prva SUP deska dovolj dolga in široka. Le tako si boste zagotovili dovolj stabilnosti za preprečevanje padcev v vodo.

Za družine so primernejše večje deske – od 3 do 3,4 metra. Manjši družinski člani bodo namreč lažje uporabljali večjo desko kot večji ter težji manjšo. Če imate v družini majhne otroke, vam priporočamo nakup deske, ki je daljša od 3,4 metra. Vi boste lahko mirno ter udobno veslali, medtem ko bo vaš otrok poleg vas lahko sedel.

Za družinsko in rekreativno supanje zadostuje nastavljivo veslo, od 190 do 215 centimetrov.

Široka in pestra ponudba supov za začetnike v prodajalnah Intersport

V naši ponudbi so vam na voljo tudi vrhunske sup deske in sup kompleti za začetnike. Celotna ponudba SUP desk vam je za ogled in nakup na voljo tudi na naši spletni strani.

Mi vam predstavljamo SUP set Firefly Inflatable, Firelfy SUP ISUP 300 ter Cressi Sub Kinilau 2.0 Windowed Isup 10’6”, ki v tem hipu veljajo za ene od najatraktivnejših SUP izdelkov za začetnike.

Napihljiv SUP set Firefly Inflatable je kot nalašč ustvarjen za prve podvige

SUP set Firefly Inflatable je kot nalašč ustvarjen za prve poskuse v supanju. Primeren pa je tudi za vse tiste, ki so v tem športu že povsem domači.

Set vključuje SUP desko, torbo za prenašanje, tlačilko, veslo iz aluminija, elastični trak za nogo in priročno opremo za popravila.

Firefly Isup 300 I

Odlična deska za začetnike, ki se prvič lotevajo te aktivnosti. Napihljivi SUP Firefly ISUP 300 I je kot ustvarjen za prve poskuse v pokončnem veslanju, saj je vsestranski, dovolj širok in preprost za uporabo.
V setu dobite kajak desko, torbo za prenašanje, aluminijasto veslo, elastični trak za nogo ter priročno opremo za popravila.

Napihljivi SUP komplet Cressi Sub Kinilau 2.0 Windowed Isup 10’6”

Komplet Cressi Sub Kinilau 2.0 je ustrezen za vse uporabnike do maksimalne teže 120 kilogramov. Velja za izjemno stabilnega. To mu omogočajo trije smerniki oziroma plavuti in oblika na sprednjem delu. Vključuje manjše okence, skozi katerega lahko radovedno opazujete skrivnostni podvodni svet. Okence lahko zaprete s pomočjo kvadratne blazine.

Za preprostejše ter varnejše premike odlično poskrbi protizdrsna pena.  V kompletu boste našli še kakovostno veslo, varnostno vrvico, tlačilko ter nahrbtnik za prenašanje.