Tek

Če me kdo, ki razmišlja o nakupu svoje prve tekaške ure, vpraša za nasvet, kaj naj izbere, mi odgovora ni treba preveč premlevati. Prepričan sem, da je novi Garmin Forerunner 165 zelo dobra izbira. Zakaj? Razmerje med tem, kaj vse ponuja in ceno, je razlog, da je FR165 odlična izbira.

Kaj vse nudi Garmin FR165?

Njegova osnovna funkcija je seveda, da nam s pomočjo GPS sledenja meri razdaljo in hitrost teka. Pri tem bi izpostavil, da zelo hitro ulovi GPS signal in nam zato ni treba čakati, da pričnemo z vadbo.

Garmin Forerunner 165 meri frekvenco in dolžino korakov. Iz vidika povratne informacije o tehniki teka so zelo zanimivi in koristni podatki ure o navpičnem nihanju našega telesa. Pri teku namreč ne želimo prekomerno poskakovati gor in dol. Bolj, kot je tek tekoč, manjše je navpično razmerje. Meri tudi čas dotika s tlemi, ki je zelo dober pokazatelj svežine našega koraka. Ko se nam s trajanjem teka utrujenost povečuje, je namreč značilno, da se čas dotika s tlemi podaljšuje. S tem se nam slabša prenašanje elastične energije iz koraka v korak. Dodatno ima novi Garmin tudi višinomer, ki je priročna funkcija za vse, ki radi tečete po razgibanem terenu. Na osnovi hitrosti teka in vzpona meri tudi moč obremenitve. In še to: frekvenco srčnih utripov meri kar neposredno iz zapestja, dodatno pa s senzorjem pulznega oksimetra lahko spremljate nasičenost krvi s kisikom v budnem stanju ali med spanjem.

Vzdržljiva baterija in merilnik Body Battery

Ura je v primerjavi z naprednejšima modeloma Garmin FR265 in FR965 relativno manjšega obsega in se zato lepše prilega predvsem ženskim zapestjem. Presenetljivo ima, kljub manjši velikosti, zelo dobro avtonomijo baterije, ki v načinu pametne ure zdrži do 11 dni. Ko pa jo polnimo, se izjemno hitro napolni. To je velika prednost, ki omogoča, da uro zlahka nosimo tudi med spanjem. Z merilnikom Body Battery lahko spremljate raven energije v telesu, kakovost in razčlenitev spanja na faze spanja ter spremenljivosti frekvence srčnega utripa – na podlagi teh podatkov ura zjutraj zelo dobro oceni zmožnost za vadbo. Ženskam omogoča celo spremljanje mesečnega cikla.

Nasveti za regeneracijo, vadbo in pripravo na maraton

Garmin FR165 glede na stanje stresa, pretekle vadbe in dnevne aktivnosti svetuje tudi, kako dolga mora biti regeneracija pred naslednjo intenzivno vadbo in ponuja dobre predloge za tekaško vadbo. Če jim sledimo, bo naš trening veliko bolj pester. Na nov izziv se lahko pripravite z brezplačnimi prilagodljivimi načrti vadbe za tek na 5 in 10 km ter polmaraton, ki jih pripravljajo strokovni trenerji, v programu Garmin Connect pa je na voljo tudi veliko brezplačnih vadb HIIT, kardio vadb, vadb za moč, jogo in pilates. V programu lahko ustvarite tudi svoje vadbe in jih pošljete v uro. Vadbe se po vsakem teku prilagodijo vaši zmogljivosti in regeneraciji ter prihajajočim tekmovanjem v koledarju programa za pametne telefone Garmin Connect.

Zaslon ure je tehnološko zelo napreden – uporablja namreč AMOLED tehnologijo, ki skrbi za odlično svetlost, barvitost in ločljivost zaslona. Na ta način sta vidljivost in razumljivost podatkov, ki jih ura prikazuje, tudi med vadbo ali v temi zelo dobri.

Za poslastico pa model Forerunner 165 Music omogoča tudi poslušanje glasbe. S prenosom skladb in seznamov predvajanj iz računov Spotify, Deezer ali Amazon Music lahko glasbo z brezžičnimi slušalkami poslušate brez uporabe telefona.

Če torej iščete svojo prvo tekaško uro, sem prepričan, da z izbiro pametne ure Garmin Forerunner 165 ne boste zgrešili. Prav tako je FR165 zelo dobra osvežitev za vse, ki niste zadovoljni s svojo trenutno uro ali ta ne deluje tako, kot bi morala. Presenečeni boste nad napredkom, ki ga nudi nov pripomoček na vašem zapestju. Verjamem, da vam bo lahko v pomoč pri osebnem napredku v teku in nenazadnje tudi pri počitku.

Avtor: Urban Praprotnik, tekaški trener INTERSPORT