Povzetek

Fitnes

Z jesenskimi meseci se za večino rekreativcev zaključuje obdobje vadbe in treninga na prostem. A to nikakor ne pomeni, da se bodo predali večmesečnemu zimskemu spanju. Tudi v sivih mesecih leta, ko so dnevi krajši in temperature manj ugodne, lahko kurimo kalorije, krepimo mišice in srčno-žilni sistem z vadbo na različnih domačih fitnes napravah. Med najbolj priljubljenimi so sobno kolo, eliptični trenažer in tekalna steza. Vseeno pa je med njimi nekaj razlik, zato je dobro vedeti, katera je najbolj primerna za vaš način vadbe.

Sobno kolo

Sobno kolo je zagotovo najbolj priljubljen in razširjen član domačega fitnesa. To je naprava, ki jo odlikuje široka uporabnost. Primerna je tako za občasne rekreativce kot tudi za resne športne navdušence z jasno zastavljenimi športnimi cilji. Če imamo v domačem fitnes studiu več naprav, je sobno kolo odličen pripomoček za ogrevanje pred in ohlajevanje po vadbi.

Prednosti

Sobno kolo v glavnem omogoča aerobni način vadbe, se pravi, da je odličen za kurjenje maščob, zniževanje telesne teže in krepitev srčno-žilnega sistema. Poleg tega pa na sobnem kolesu lahko izvajamo tudi različne specifične oblike treninga moči, kar še povečuje njegovo vsestranskost. Sobno kolo je zelo primerno pa je tudi za uporabnike z večjo telesno težo in tiste, ki imajo težave s sklepi.

Eliptični trenažer

Vadba na eliptičnem trenažerju poteka v skoraj lebdečem položaju, zaradi česar je izjemno prijazna do sklepov in okostja. S pomočjo te naprave je pri vadbi možno posnemati različne oblike gibanja, kot so hoja po stopnicah, hitra hoja in tek ter tek na smučeh.

Prednosti

Vadba na eliptičnem trenažerju je izjemno celostna, saj aktivira celotno telo. Na teh napravah je možno izvajati vaje za mišice nog in zadnjice, hkrati pa so odlične za krepitev mišic zgornjega dela telesa od rok in ramenskega obroča do hrbtnih, prsnih in trebušnih mišic.

Vadba na eliptičnem trenažerju ima tako aerobne kot anaerobne učinke.  Je izjemno učinkovita pri zmanjševanju telesne teže, kurjenju maščob, krepitvi srčne mišice, zmanjševanju srčnega utripa. Odlična je tudi za izboljševanje napetosti tkiva, povečevanje moči v rokah in nogah, izboljševanje krvnega obroka skozi mišice, povečevanje dihalne sposobnosti in oblikovanje prsnega koša. Prav zaradi tega so eliptični trenažerji izjemno priporočljivi za manj zahtevne rekreativce, ki iščejo celovito vadbo, ki jo lahko izvajajo v domačem okolju.

Tekalna steza

Tekalna steza je domača fitnes naprava, s katero se elegantno izognete slabemu vremenu, gneči in prometu. Tovrsten način tekaškega treninga ima kar precej prednosti. O njih lahko marsikaj povedo zaposleni tekaški navdušenci, ki se zaradi delovnih in družinskih obveznosti lahko treningu posvetijo šele v večernih urah.

Prednosti

S tekalno stezo se lahko treningu teka posvetite, ko na koncu dneva opravite z vsemi obveznostmi, takrat vam je vseeno, če je zunaj tema, če dežuje ali sneži. Obujete si tekaške copate in nenazadnje lahko tečete v lastni dnevni sobi, poslušate glasbo ali gledate film po televiziji. Poleg tega je tekalna steza odličen pripomoček za izboljšavo tekaške tehnike in za trening s specifičnim ciljem. Zelo primerna je tudi za tekače, ki imajo težave s sklepi, saj je podlaga tekočega traku mehka in prijazna do skeleta.