Tek

Nadobudni tekači vse dokler … ne padejo temperature. Ko se prične zimski čas, se velikokrat obotavljamo in premlevamo, ali bi se odpravili teč. V naših mislih se kar naenkrat začnejo nizati razlogi, zakaj tek v zimskem času ni najboljša ideja. Pa so to res razlogi ali gre zgolj za izgovore? Povprašali smo našega tekaškega trenerja, Urbana Praprotnika, in razbili mite o zimskem teku.

Pozimi …

  1. Ne potrebujemo toliko gibanja
  2. Moramo varčevati z energijo
  3. Raje vadimo v notranjih prostorih
  4. So vremenski pogoji preveč zahtevni
  5. Je dan krajši in nimamo časa za tek

Tudi pozimi se redno gibajmo

Za dobro delovanje naše telo v vseh letnih časih potrebuje redno, vsakodnevno gibanje. Tudi pozimi. Medvedje res lahko zimo večinoma prespijo, pa jim to ne škodi. Medtem ko je mi preprosto ne smemo in ne moremo prespati. Pri tem je zima, če je bela seveda, kot nalašč za zimske športe, a žal so ti športi večinoma izvedljivi le ob koncu tedna in med počitnicami. Letni športi se večinoma poskrijejo po dvoranah in bazenih ali pa preselijo v dnevno sobo, kjer imamo trenažer. No, če nam dvorane ne dišijo najbolje, potem nam skoraj ne preostane drugega kot to, da tečemo tudi pozimi.

Pogrejmo se

Zima je mrzla, a to za nas ni problem. Ko se dlje časa dovolj intenzivno gibamo, se zelo dobro ogrevamo. Pri gibanju mišice porabljajo energijo, a večina te energije ne gre v gibanje, ampak v ogrevanje. Ja, kar okoli 70 % energije, ki jo porabljamo med gibanjem se pretvori v toploto. Da bomo res dobro ogreti, pa je pomembna ravno intenzivnost gibanja. Ker pri teku porabimo kar od dva do trikrat več energije kot na primer pri hoji ali teku, nas ta toliko bolj ogreje. Če želimo, da nam je pozimi toplo, tecimo.

Ohranjajmo stik z naravo

Kakšen je gozd pozimi, ko zapade sneg? Ne veš, če ne greš, če se ne podaš po gozdnih poteh. Začutite pomrzla tla, ki se podajajo našim korakom. Narava je čarobna in romantična v vseh letnih časih. Odprimo vrata, stecimo v gozd in v njegovem objemu globoko zadihajmo.

Naučimo se uživati v težjih vremenskih pogojih

Ni lepšega kot doživeti zmagovalni občutek, ko premagaš lenuha in bojazljivca v sebi. Ni lepšega občutka in boljše okrepčevalnice, kot je zmaga nad lastno nemočjo. Imeti moč zapustiti topel in svetel dom ter steči ven v mraz in mrak ni lahko. Ampak ravno to, kar je težko, nas dela močnejše. Zmaga je, ko znamo uživati v različnih vremenskih preizkušnjah. Tek pozimi je odlična učna metoda za to. Tecimo, da bomo imeli vedno lepo vreme.

Ne potrebujemo veliko časa

To, da nimamo časa, je najpogostejši razlog ali izgovor, ki ga ljudje navedejo, ko razlagajo, zakaj se ne gibajo redno. Kakorkoli – razlog ali izgovor – pozimi je še manj časa, saj se dan kasneje začne in hitreje zaključi. Tistih nekaj ur svetlobe res hitro mine. Ko pridemo iz službe je že zelo veliko, če gremo le za pol ure na tek. V tem času lahko pretečemo med 5 in 6 kilometrov. To pa je že kakovosten tek.

Tecimo in si vzemimo čas za gibanje.

Avtor: Urban Praprotnik,
Intersportov tekaški trener