Tek

Med ljubitelji športanja na prostem se je karbon uspel uveljaviti kot izjemno trpežen in lahek material. Iz njega so izdelana kolesa, pohodniške palice, nahrbtniki, v zadnjih letih pa se je prebil tudi v svet tekaških copat. In verjetno se na tem mestu sprašujete, kakšne prednosti imajo karbonski tekaški copati.

Prednosti karbonskih tekaških copat

Karbonske copate za tek je prvi razvil Nike s svojimi tekaškimi copati Nike Vaporfly 4%. Sprva so bili tovrstni tekaški copati izključno v domeni blagovne znamke Nike. Ko pa je kenijski maratonec Eliud Kipchoge leta 2019 na Dunaju premagal mejo dveh ur na maratonski razdalji v prototipu Nikejevega copata AIR ZOOM Alphafly NEXT%, so začele karbonske tekaške copate razvijat tudi ostale najboljše blagovne znamke tekaških copat.

Če ste trenutno v lovu za visokotehnološkimi tekaškimi copati, potem boste na policah Intersporta naleteli tudi na karbonske copate. Zanje je značilno, da imajo v stopalu integrirano karbonsko ploščo, ki pa je tam z razlogom:

  • Trda karbonska plošča v stopalu pripomore k temu, da se vesni podplat iz pene hitreje stisne in razširi, kar pripomore k večji odzivnosti.
  • Ukrivljena karbonska plošča zmanjša fleksijo v gležnju. Zaradi tega je gibanje že samo po sebi usmerjeno bolj naprej, posledica pa so večji pospeški z manjšim naporom.
  • Trši podplat zagotavlja večjo stabilnost v gležnju, kar pripomore k večji ekonomičnosti teka, utrujenost po vadbi pa je manjša.
  • Tekaški copati s karbonsko ploščo so lahki in zato za nošenje izjemno udobni.

Tekaški copat Nike AIR ZOOM ALPHAFLY NEXT%

Več kot očitno je, da vam karbonski tekaški copati prinašajo konkurenčno prednost pri teku. Če se pripravljate na maratonsko razdaljo, potem vam vsekakor priporočamo, da preverite ponudbo, ki vam je na voljo v Intersportu.

Saucony ENDORPHIN PRO 2

Saucony Endorphin Pro 2

so moški tekaški copati, ki so posebej zasnovani za hiter in dinamičen tekaški korak. K temu bistveno pripomore integrirana karbonska plošča in tehnologija Powrrun PB. Karbonska plošča povečuje odzivnost in učinkovitost teka, medtem ko podplat iz lahkega Powrrun PB temelji na peni iz kroglic, ki zagotavlja odlično blaženje in oporo ter večjo vzdržljivost tekaških copat.

Tekaški copati Saucony Endorphin Pro 2 se pohvalijo z odličnim prileganjem vašemu stopalu, saj vam edinstvena tehnologija Speedroll zagotavlja edinstveno uporabniško izkušnjo. Tekaški copati vas bodo prepričali tudi z odličnim oprijemom, zato se boste na vseh urbanih tekaških površinah počutili zelo suverene.

Nike Air Zoom Alphafly NEXT%

so karbonski copati za tek, ki so vam na voljo tako v moški kot tudi v ženski različici. Ženski in moški model tekaških copat bo z atraktivno vijolično barvo zagotovo navdušil vse ljubitelje teka na urbanih površinah.

Tekaški copati pa vas ne bodo razočarali tudi s svojim udobjem. Poleg karbonske plošče so opremljeni s posebnim sistemom blaženja, ki poleg udobja zagotavlja tudi dinamično gibanje. Zgornji del pa je izdelan iz tkanine AtomKnit, ki odlična k vsem oblikam stopal.

S tekaškimi copati Nike Air Zoom Alphafly NEXT% bo tek postal pravi užitek. Ultralahka pena ZoomX je izjemno odzivna, zato poskrbi za učinkovit tek in povečuje njegovo hitrost. Njihov podplat, ki temelji na dveh tankih Zoom Air enotah, pa zagotavlja odličen oprijem na urbanih površinah.

ALPHAFLY NEXT% zanj

ALPHAFLY NEXT% zanjo

Asics Magic Speed 2

so tekaški copati s karbonsko ploščo, ki so prav tako na voljo v moški in ženski različici. Ženski model izstopa v svoji izrazito rumeni barvi, medtem ko je moški model Asics Magic Speed 2 v Intersportu na voljo v zeleni barvi.

Ta model karbonskih tekaških copat je posebej zasnovan za podiranje vaših osebnih rekordov, saj je najbolj vsestranska izbira za tempo teke in tekmovanja. Poleg karbonske plošče k temu pripomore tudi TPU plošča, ki dodatno pospeši energijo v smeri naprej. Rezultat tega je odzivnejši tekaški korak in večja učinkovitost teka.

Ta model tekaških copat pa vas bo navdušil tudi s svojim udobjem. Vrhnji del tekaških copat je izdelan iz recikliranih materialov, ki lepo objamejo stopalo. Posebna vrhnja plast podplata iz pene pa nudi maksimalno absorbcijo udarcev in poskrbi, da so copati izjemno lahki in jih na stopalih skorajda ne boste občutili.

V videoposnetku si poglejte, kaj sta o tekaškem copatu povedala tekaška trenerja Intersport Urban Praprotnik in Jasmina Kozina Praprotnik.

MAGIC SPEED 2 zanj

MAGIC SPEED 2 zanjo

Hoka One One Carbon X 3

je še zadnji model karbonskih tekaških copat, ki vam ga predstavljamo iz ponudbe Intersporta. Ta bo zadovoljil željam in potrebam najbolj zahtevnih tekačev, saj s svojo edinstveno zasnovo prisegajo na hitrost.

K temu v največji meri pripomoreta karbonska plošča in agresivni Meta-Rocker geometrija podplata oziroma gugalnik, ki še dodatno pripomore k izjemnim izkoristkom energije v smeri naprej. Vmesni podplat Profly omogoča mehek pristanek ter hiter in odziven odriv, s čimer je faza stika s tlemi bistveno manjša.

Karbonski copati Hoka One One Carbon X 3 so izjemno lahki, k dodatnemu udobju pa pripomore popolnoma nova zasnova zgornjega dela s kakovostnim pletenjem, zaradi česar je prileganje stopalu optimalno.

Hoka One One CARBON X 3

Ali potrebujete karbonske copate za tek?

Številna testiranja v laboratorijih so pokazala, da vam karbonski tekaški copati zagotavljajo 4 % prihranek energije. Za 30 minut teka tega prihranka skorajda ne boste opazili, če pa se pripravljate za tek na daljše razdalje, vam vsekakor priporočamo, da preverite ponudbo karbonskih tekaških copat v Intersportu.