Kampiranje

Ali razmišljate, da bi svoje otroke peljali na kampiranje? Marsikdo je morda mnenja, da je kampiranje z majhnimi otroki naporno. Vendar, ko ga boste enkrat izkusili skupaj, bo to kmalu postal najboljši način preživljanja dopusta in prostega časa, ki se mu ne boste želeli odpovedati.

Vsi, ki ste že kdaj kampirali, zagotovo veste, da je to odličen način povezovanja celotne družine, spoznavanja narave, priložnost za brezskrbno igranje na prostem, spodbujanje otrokove samostojnosti in sklepanje novih otroških prijateljstev.

Da pa je kampiranje čim bolj brezskrbno, zabavno in nepozabno, se je potrebno nanj dobro pripraviti. Ne glede na to, ali se odpravljate ob jezera, reke, morje ali hribe, je organizacija ključnega pomena. Zato vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj nasvetov, s katerimi boste kampiranje za vaše otroke naredili še bolj privlačno.

Izbira prave lokacije ni vedno ključnega pomena

Res je, da z izbiro družinskega kampa ne boste ničesar zgrešili, saj običajno ponuja vse, kar potrebuje družina z majhnim otroki. Vendar to še ne pomeni, da je to edina lokacija za postavitev šotora. Tisti, ki ste bolj avanturistične duše, se lahko na kampiranje odpravite v hribe, v gozd ali pa šotor postavite kar na domačem vrtu.

Bolj kot izbira lokacije je za brezskrbno in nepozabno kampiranje pomembna izbira primerne opreme in seveda dobra družba. Če boste dovolili vašemu malčku, da s svojimi prijatelji preživi noč kar na vašem vrtu, bo to zanj zagotovo večje doživetje kot najboljši luksuzni kamp, kjer vam je vse na voljo.

Izbiro opreme prilagodite otrokom

Da se bodo otroci dobro počutili tudi v šotoru, poskrbite za ustrezno opremo.

Za udobno spanje lahko poskrbite z napihljivimi blazinami, manjšimi vzglavniki in otroškimi spalnimi vrečami, ki pridejo prav tudi v toplem vremenu. Ker pa je vedno bolje več kot manj, lahko za spanje uporabite tudi dodatno odejo.

Sebi in otrokom pa boste olajšali kampiranje tudi z izbiro prilagojenih stolov in mizic, ne pozabite pa tudi na ustrezen pribor.

Z zabavnimi aktivnostmi do nepozabnega kampiranja

Kampiranje pa postane za otroke edinstvena izkušnja šele takrat, ko dobijo priložnost za različne aktivnosti: srečevanje živali, različne ustvarjalne aktivnosti, odkrivanje narave.

Če pa se želite izogniti temu, da bi kampiranje postalo dolgočasno, se morate tudi s tega vidika nekoliko pripraviti. Popolna svoboda narave vam omogoča, da lahko z otroki počnete marsikaj, le izkoristiti jo je treba. In kaj vse lahko počnete na kampiranju?

Gibalne aktivnosti

Če se odpravljate k morju, jezeru ali reki, s seboj vzemite pištole za brizganje, da se bodo lahko otroci brezskrbno špricali z vodo. Prav tako so vedno priljubljene tudi igre z žogo in loparji. Zato vzemite s seboj žoge za nogomet in odbojko, ne pozabite pa tudi na komplet badminton loparjev. Za nekoliko mlajše otroke je lahko zanimiv set balinčkov, pikado z žogicami in frizbi.

Ustvarjanje

Narava je že sama po sebi zelo navdihujoča, zato ne potrebujete veliko, da boste pri svojem otroku spodbudili ustvarjalno žilico. Nič ene boste zgrešili, če boste s seboj vzeli razne pobarvanke, vodene in klasične barvice, flomastre in druge pripomočke za popolnoma brezskrbno ustvarjanje. Ogromno materiala (storži, palice, kamenje) lahko naberete tudi v naravi in ustvarjate razne figurice in druge izdelke.

Odkrivanje narave

Kampiranje je najboljši način za spodbujanje učenja in raziskovanja narave. Če boste otrokom dali le nekaj malega spodbude, bodo z največjo mero odkrivali najbolj skrite kotičke narave. Med nepogrešljivimi pripomočki je zagotovo daljnogled, razni kompleti za odkrivanje in raziskovanje na prostem, povečevalno steklo in še marsikaj drugega.

Zabava ob tabornem ognju

Največji čar kampiranja pa je zagotovo v tem, da je že samo preživljanje prostega časa na prostem vse prej kot dolgočasno. Tako lahko iz odpadnih vej in podrtega drevja naredite čisto pravo zaklonišče ali pa si privoščite čisto pravo zabavo ob tabornem ognju. Prižiganje ognja zahteva sicer stalen nadzor, a je to vsekakor življenjska veščina, ki jo mora usvojiti vsak. Seveda je potrebno upoštevati tudi vsa uradna priporočila in razmere v naravi in se izogibati takšnim početjem v sušnih obdobjih.

Dejstvo je, da z malo priprave lahko svojim otrokom pričarate nepozabno kampiranje. Številne aktivnosti na prostem so že same po sebi več kot zabavne, če pa jim dodate še ščepec spodbude, si bodo vaši otroci zagotovo ustvarili nekaj novih in nepozabnih spominov.