Recepti

Najboljši del kampiranja je zagotovo preživljanje časa v naravi. In zakaj ga ne bi preživeli ob okusni hrani? Preverite nekaj okusnih in preprostih receptov, s katerimi bo vaše kampiranje postalo še bolj brezskrbno.

Ko imamo v mislih kuhanje v kampih, to prinaša kar nekaj izzivov, kot so omejenost s prostorom, pomanjkanje posode in omejenost s kuhalno površino. Zato je ključnega pomena, da za kampiranje izberete preproste recepte. Seveda to še ne pomeni, da boste celotni oddih preživeli ob konzervirani prehrani, saj se je boste hitro naveličali, z njo pa ne boste dobili vseh potrebnih hranil.

V nadaljevanju vam bomo dokazali, da se lahko s pravo opremo in pravo mero organiziranosti tudi med kampiranjem lotite priprave okusnih receptov.

Osnovni pripomočki za pripravo hrane

Kako boste opremili svojo improvizirano kuhinjo v kampu, je predvsem odvisno tudi od velikosti vašega avtomobila oziroma prtljažnika. A ne glede na to, koliko prostora imate, moramo izpostaviti nekaj pripomočkov, brez katerih med kampiranjem enostavno ne gre, če ne želite svojega dopusta preživeti le ob sendvičih in juhah iz vrečke.

Osnovni pripomočki za pripravo hrane so:

  1. različna posoda za kampiranje,
  2. jedilni pribor, krožniki in kozarci,
  3. noži, kuhalnice, lopatka, deske za rezanje hrane,
  4. plinski kuhalnik z dodatnimi kartušami ali indukcijska plošča.

Nasveti za pakiranje

Najbolj preprosto je, če pripomočke za pripravo hrane spakirate v gajbico, saj bodo tako vedno pri roki. Veliko prostora boste prihranili že z izbiro posebnih kompletov posode za kampiranje, ki ni samo trpežna in enostavna za vzdrževanje, ampak jo je mogoče enostavno zložiti, zato zavzame zelo malo prostora.

Pri pakiranju hrane je tako, da je njena količina v prvi vrsti odvisna od trajanja kampiranja in od tega, ali imate v bližini kampa na dosegu rok trgovino. V vsakem primeru je dobrodošlo vzeti nekaj hrane kar od doma, saj se tako izognete temu, da bi morali že takoj po prihodu v trgovino.

Pri pakiranju hrane je nepogrešljiv element kakovostna hladilna torba, v katero zložite vsa živila, ki ne smejo biti izpostavljena vročini. Če imate doma pridelano zelenjavo, se vam jo vsekakor splača vzeti s seboj. V tem primeru jo zavijte v časopisni papir ali jo zložite v kartonsko embalažo. Vsa ostala živila je priporočljivo spakirati v plastično embalažo, ki jo je mogoče zapreti, s čimer boste tudi preprečili dostop raznim žuželkam.

Preprosti in okusni recepti za kampiranje

Ko imate vse osnovne pripomočke in živila, so možnosti za pripravo obrokov resnično zelo pestre. V nadaljevanju si oglejte nekaj najbolj preprostih in okusnih.

Ideje za zajtrk

• Umešana jajca z zelenjavo

Sestavine: jajca, čebula, zelenjava (bučke, paprika, korenček).

Priprava: Zelenjavo nasekljajte na drobne koščke in jo prepražite na malo maščobe in čebuli. Ko se zmehča, jo prelijte z umešanimi jajci. Zelenjavo in jajca lahko med pečenjem mešate ali pa ju pustite, da se zapečejo in jih naredite kot omleto

• Bananine palačinke

Sestavine: zrele banane, jajca, moka, mleko, pecilni prašek, mleti cimet, sol.

Priprava: V posodi zmečkate banane in jim dodate jajca in mleko, nato pa v mokre sestavine vmešajte moko s pecilnim praškom. Na koncu dodajte še cimet in sol ter dobro zmešajte. Manjšo količine mase zlijte na vročo ponev in tako oblikujte manjše palačinke, ki jih popečete na obeh straneh.

Ideje za kosilo

•  Piščanec na žaru z zelenjavo

Sestavine: piščančja prsa, paprika, čebula, bučke, sol, poper, olivno olje.

Priprava: Piščanca narežite na kose in ga začinite s soljo, poprom in olivnim oljem. Zelenjavo narežite na kolobarje in jo skupaj s piščancem popecite kar v ponvi, dokler se ne zmehčata in lepo zapečeta.

• Rižota z morskimi sadeži

Sestavine: sveži ali zamrznjeni morski sadeži, čebula, paradižnik, riž, jušna osnova, sol, poper.

Priprava: V globlji ponvi prepražite čebulo in ji dodajte morske sadeže. Med praženjem jih posolite, popoprajte in začinite s poljubnimi začimbami. Nato dodajte na kocke narezan paradižnik, riž in vse skupaj zalijte z jušno osnovo. Rižoto ves čas mešajte in po potrebi dodajajte jušno osnovo dokler riž ni popolnoma kuhan.

Ideje za večerjo

Tortilje s poljubnim nadevom

Sestavine: tortilje, piščanec, različna zelenjava, tuna, koruza.

Priprava: Ponev namastite in jo segrejte na srednjem ognju ter popecite na koščke narezanega piščanca. Tortiljo obložite s koščki piščanca in poljubno zelenjavo, ki jo pred tem narežite na rezine, na koncu pa jih le še na tesno zavijte.

• Testenine s tuno

Sestavine: testenine, konzerva tune, čebula, kisla smetana, parmezan, sol, poper, začimbe.

Priprava: Testenine skuhajte v osoljeni vodi. Nasekljajte čebulo in jo prepražite na olju, ki ste ga odlili iz konzerve s tuno. V popraženo čebulo dodajte tuno in jo zmečkajte, zalijte z malo vode in pokuhajte. Na koncu dodajte kislo smetano, začinite s soljo, poprom in poljubnimi začimbami.

Prigrizki

Za hiter prigrizek si na kampiranju lahko naredite sendvič na tisoč in en način. Poleg klasičnih izbir; salame, sira ali pršuta, ga lahko obložite s poljubno zelenjavo in okus dopolnite s svojim najljubšim namazom (namaz iz avokada, tunin ali sirni namaz). Vedno so dobra izbira tudi oreščki in sadje.

Kuhanje med kampiranjem je lahko prijetna izkušnja. Upoštevajte naše recepte in prepričani smo, da boste pripravili okusne obroke, ob katerih se vam bodo cedile sline. Pa dober tek!