Smučanje

Vemo, da je smučanje na snegu lahko zabavno. A včasih pozabimo, da je zabavno smučanje tudi varno smučanje. Smučarska čelada sodi med najosnovnejše kose opreme. Čelada je lahko ključen element v preprečevanju nastanka hujših poškodb ali celo zaščiti življenja samega. Čelade za zimske športe so oblikovane tako, da poleg varnosti zagotavljajo tudi udobje in toploto, za katero boste ob hladnih temperaturah na smučišču še kako hvaležni.

A dobro je vedeti, da za dobro čelado ni potrebno vedno odšteti kupe denarja. Nekatere znamke ponujajo odlično kvaliteto čelad za rekreativne smučarje, ki za povrh vsega še izgledajo dobro. Katero čelado izbrati, tako, da vam pri tem ostane še denarja za obisk smučišča? Kakšne lastnosti so vredne vaše pozornosti? Spodaj predstavljamo nekaj modelov, kjer se srečata kakovost in cena.

Salomon PIONEER LT ACCESS

Smučarska čelada Salomon Pionerr LT Access je oblikovana tako, da zagotavlja kar najboljši oprijem glave, pri tem pa se osredotoča na specifične točke. Del ob ušesih je podložen in oblazinjen, sistem Custom Dial, ki skrbi za prilagajanje obsega pa je enostaven za uporabo in oblikovan tako, da preprečuje tiščanje, ki lahko kvari izkušnjo uporabnika. Pri tem modelu je vredno izpostaviti tehnologijo EPS4D, ki zagotavlja dobro absorpcijo udarcev ter s tem veča varnost smučarja. Ne glede na to, pa je čelada lahka, kar povečuje udobje pri nošenju.

Športni in minimalistični dizajn zagotavlja dobro zračenje in nudi možnost kombinacije z različnimi smučarskimi očali.

Salomon ICON LT ACCESS

Na videz podobna prejšnjemu modelu je čelada Salomon Icon LT Access, ki je izdelana in oblikovana za ženske. Eleganten nizkoprofilni dizajn je izjemno lahek, tako da med vožnjo pozabite, da imate čelado sploh na glavi. Oblikovanje bo odlično uokvirilo vaša smučarska očala. Oblazinjenje okoli dela ušes poskrbi za srednjo stopnjo zračenja, omogoča dober sluh, hkrati pa poskrbi za celostno zaščito ušes.

Zaradi svoje vsestranskosti uporabe in videza je ta model primeren za najrazličnejše profile rekreativnih smučark. Zaradi učinkovitega sistema prilagajanja, zagotavlja dober oprijem glave in s tem omogoči optimalno absorpcijo trkov.

McKinley FLYTE PRO HS-618

Izčiščen elegantni športni dizajn je s kvaliteto združen v smučarski čeladi McKinley Flyte Pro HS.618. Optimalno prileganje glavi je enostavno doseči s sistemom A.H.R. na zadnji strani čelade. Preprosto upravljanje omogoča prilagajanje tesnosti, ne da bi z rok snemali smučarske rokavice. Primeren objem glave zagotavlja varnost pri smučanju. Smučarska očala lahko na čelado pripnete hitro in trdno. Stopnjo zračenja je mogoče določati in jo spreminjati s sistemom Supervent, ki se nahaja na zgornjem delu čelade. Na ta način se boste izognili neprijetnemu potenju.

Čelada je lahka in udobna, pod brado se zapenja z nastavljivim pasom. Model, ki je primeren za oba spola, je na voljo v treh barvah in dveh velikostih.

Uvex LEGEND

Le za ščepec težja od prve čelade, a še vedno ultra lahka je čelada Uvex, modela Legend. Varnostni standardi s tehnologijo Hardshell zagotavljajo vrhunsko zaščito pri udarcih. Dodatne možnosti zračenja so omogočene s snemljivimi ušesniki in odstranljivo podlogo, ki skrbi za vsesplošno udobje pri nošenju. Poleg prilagodljivega sistema zračenja se model Legend prilagaja vsakemu posamezniku tudi s tehnologijo IAS 3D, ki omogoča nastavljanje obsega in globine. Podbradni trak pa je izdelan za odpenjanje z eno roko.

Model je na voljo v štirih različnih barvah. Izgled dopolnjujejo reže, ki poskrbijo za unikaten dizajn. Čelada ponuja dobro dopolnjevanje z različnimi smučarskimi očali.

Alpina GRAND

Poleg lahkosti smučarska čelada Alpina Grand predstavlja ogromno mero udobja in toplote pri nošenju, ne da bi pri tem trpel element zračenja. Odstranljivi mehki ušesniki, topla podloga, ki je odstranljiva in jo je mogoče prati, predstavljajo dodatno udobje. Čelado zaznamuje tudi vratni del, ki skrbi za dodatno toploto. Airstream control pa je sistem, ki bo poskrbel za pretok zraka in dobro počutje.

Želeno prileganje glavi je mogoče doseči z enostavnim sistemom vrtljivega gumba na zatilju.

Bolle SYNERGY

Model smučarske čelade Bolle Synergy išče in zadane kompromis med udobjem, težo in trdnostjo, kar zagotavlja izjemen nivo varnosti. Trden oklep je namreč ključen pri zunanji zaščiti glave v primeru padca ali udarca. Zunanja moč pa je čisto nasprotje notranjem udobju, ki ga zagotavlja zračni sistem in podloga z ušesniki. Podloga in ušesniki so snemljivi in pralni, dodatno prednost predstavlja njihova izdelava iz antialergijskih materialov.

Moderna kombinacija barve in dizajna ponuja tudi odlično zlitje z Bolle smučarskimi očali, ki bo z omenjeno čelado nudila skladno kombinacijo.

Atomic REVENT+ X

Nizkoprofilen model čelade Atomic Revent + X postavlja nove standarde varnosti in za do kar 30 % presega zahtevane standarde zaščite. Za to se gre zahvaliti EPS Holo Core jedru, v kombinaciji s konstrukcijo Mold Shell. Visoka stopnja varnosti je zagotovljena v dialogu z izjemno nizko težo same čelade. Za optimalno prileganje poskrbi nastavljiv sistem velikosti 360°.

Sodoben dizajn z ventilacijskim sistemom, ki poskrbi za eleganten videz.