Povzetek

Trendi

Prvi januar je datum, ko lahko pričnete uresničevati svoje novoletne zaobljube, ki vodijo do višjega cilja. To je čas, ko se takorekoč vsi števci postavijo na nič in ko se štetje začne na novo. To lahko velja za posel, življenje na sploh, medsebojne odnose, zdravje in šport.

Če ste ugotovili, da bi radi spremenili oziroma izboljšali svoj življenjski slog, se začeli več in bolj redno gibati ter zdravo prehranjevati, je novo leto lahko odlična prelomnica. V spodnjih vrsticah lahko najdete nekaj koristnih nasvetov, ki se jih velja držati v novem letu.

Redno gibanje

Ugotavljate, da se preveč sedite in se na splošno premalo gibljete? Že to spoznanje je precej velik korak. Naslednjo stopnjo pa predstavljajo načini, kako boste to izboljšali. Če imate možnost, se v službo ne vozite z avtomobilom, temveč se raje odpravite peš ali s kolesom. Če to ni mogoče, poskusite nekajkrat ne teden (3 do 5-krat) iti na sprehod. Ta bo s časom postajal vedno daljši, lahko pa ga počasi začne nadomeščati tek. Če boste zdržali dva meseca, bo to postalo del vaše vsakodnevne rutine. Začeli se boste počutiti bolje, imeli boste več energije in boste dobre volje.

Zastavite si športni cilj

Če se že nekaj časa ukvarjate s športom, je morda pravi trenutek, da si zastavite športni cilj. To je lahko udeležba na kakšni rekreativni športni prireditvi (na primer tekaški ali kolesarski). S tem bo vaša vadba dobila smisel in nov zagon. Držali se boste programa treninga in se sistematično približevali cilju. Na nek način boste na lastni koži občutili, kako se počutijo vrhunski športniki, ko se pripravljajo na velika tekmovanja.

Spremenite način prehrane

Prehrana je pomemben vir dobrega počutja. Za začetek s pomočjo kredibilnih virov ali strokovnjaka za zdravo prehrano ugotovite, kaj je dobro za vas in vaše telo. Potem z jedilnika postopoma prečrtajte slabe razvade v obliki sladkarij, alkohola in preveč mastne hrane. Po vsaki vadbi svojemu telesu privoščite dozo dobrih beljakovin, s čimer boste pospešili regeneracijo in ohranjali mišično maso. Vse skupaj se bo zagotovo poznalo tudi na boljši športni učinkovitosti.

Po nakupih hrane se ne odpravljajte lačni in če vas bodo kljub vsemu premamile police polne sladkarij, izberite živila z manjšo vsebnostjo sladkorja ali pa izberite bolj zdrave nadomestke – grenko čokolado, sadje ali pa si zdrave priboljške pripravite kar doma.

Redno izvajajte vaje za globoke trebušne in hrbtne mišice

Telesno jedro je bistvo dobre športne pripravljenosti. Zato je dobro, da vseskozi skrbimo za krepitev globokih hrbtnih in trebušnih mišic. Na ta način bo jedro vseskozi močno, telesna drža bo pokončna, posledično pa bodo izginile tudi težave s hrbtom. Zelo učinkovita in preprosta vaja je takoimenovana deska. Že nekaj minut izvajanja te vaje prinaša odlične rezultate. Zato naj “deska” postane del vaše telesne higiene. Preden jo začnete izvajati, si na spletu oglejte, kako izgleda pravilen položaj za izvajanje te vaje. Poleg tega si lahko pomagate tudi s številnimi aplikacijami, s pomočjo katerih boste pravilno dozirali čas in postopno napredovali.

Spremenite položaj sedenja za delovno mizo

Če na dan več ur preživite za delovno mizo, je zelo pomembno, da to počnete v položaju, ki je za vašo hrbtenico čim manj obremenjujoč. Omislite si stol (ali žogo), ki preprečuje takoimenovani zleknjeni način sedenja, oziroma vas sili v aktivno sedenje, ki aktivira mišice. Poleg tega vsaj enkrat na uro vstanite, se sprehodite in naredite nekaj razteznih vaj.