Tek

Prave pajkice bi se morale med športnimi aktivnostmi prilegati kot druga koža, zato vam predstavljamo kratek vodič, v katerem razkrijemo vse, kar morate vedeti, da najdete tiste prave pajkice zase.

Pajkice so eden najbolj vsestranskih kosov športnih oblačil. Nosite jih lahko med tekom, treningom, pogosto pa jih izberemo tudi kot oblačila »za doma«. Ko pa gre za iskanje popolnih pajkic, takih, ki jih boste želeli nositi ves čas, bo morda potrebna več kot le ljubezen na prvi pogled. Seveda so barve in vzorci pomembni (še vedno se morajo ujemati z vašim stilom), upoštevati pa morate še številne druge in bolj pomembne podrobnosti.

Popolne pajkice morajo zagotavljati, da bo vaša koža suha, da vam bo toplo, a ne prevroče, in kar je najpomembneje, da vam bo udobno. Pajkice se morajo raztezati na ravno pravšnjih mestih in vam vlivati ​​samozavest, da boste vadili po svojih najboljših močeh, ne glede na aktivnost ali lokacijo.

Kako naj se pajkice prilegajo?

Prileganje je ena najpomembnejših stvari, ki jih morate upoštevati pri nakupu pajkic. Napačno prileganje lahko pomeni, da se zberejo na napačnih mestih ali zdrsnejo navzdol, kar lahko vpliva na vaše udobje in zmogljivost. Za pomoč pri nakupu popolnega kroja, ki se vam prilega kot ulit, smo za vas pripravili nekaj nasvetov.

Prilegajoče, vendar ne pretesno

Fitnes pajkice naj se prilegajo kot vaša »druga koža« in se prilagajajo naravni obliki vašega telesa. Ne smejo biti pretesne ali vas ovirati pri gibanju, pas pa mora udobno sedeti na bokih ali pasu brez zategovanja. Med rob pajkic bi morali v pasu in pri gležnju brez težav postaviti prst. Če ne morete, rajši izberite večjo številko. Vsaka znamka ima posebno tabelo velikosti, ki vam lahko pomaga izbrati pravo velikost na podlagi vaših mer. Velikosti se lahko glede na znamko med seboj nekoliko razlikujejo.

Brez drsenja

Nihče ne uživa v tem, da mora pri vsakem koraku ali počepu popravljati in vleci pajkice nazaj gor. Da se to ne bi zgodilo, poiščite par, pri katerem se tkanina prilega vašemu telesu, ne da bi se povešala v mednožju, na kolenih ali pri zadnjici. Preveč ali premalo lahko vpliva na funkcionalnost.

Prava dolžina

Pajkice so na voljo v različnih dolžinah, vendar je dobro, da se dolžina ujema z vašo višino, da se izognete nabiranju v predelu gležnjev.

Svoboda gibanja

Pajkice naj omogočajo popoln obseg gibanja. Ne glede na to ali tečete, se raztezate ali izvajate jogo, se mora tkanina raztezati z vašim telesom in se vrniti v prvotno obliko.

Kompresija po želji

Kompresijske pajkice so bile prvotno zasnovane za spodbujanje krvnega pretoka, zagotavljanje dodatne podpore in spodbujanje okrevanja mišic, danes pa jih mnogi izberejo, ker so jim preprosto bolj všeč. Če imate raje kompresijsko prileganje, se prepričajte samo, da pajkice niso pretesne do točke nelagodja.

Pomen šivov

Bodite pozorni na položaj šivov. Ravni šivi so zaželeni na predelih, ki so izpostavljeni trenju (kot je mednožje ali predel za kolenom), da preprečite draženje in nelagodje.

Izbira tkanine

Pri izbiri tkanine pajkic upoštevajte podnebje ali izbrano aktivnost. Težje tkanine (kot sta flis in volna) so odlične za nižje temperature, medtem ko so zračne tkanine, ki odvajajo vlago, kot so najlon, elastan in poliester (ali mešanice), običajno idealne za toplejše podnebje in večino vrst vadbe. Čeprav je bombaž mehak, ni dober pri vpijanju znoja ali ohranjanju oblike.

Katero dolžino izbrati?

Pajkice različnih dolžin ponujajo več možnosti za različne želje in aktivnosti. Obstajajo štiri glavne dolžine.

Polna dolžina

Pajkice od pasu do gležnjev pokrivajo cele noge ter so odlične za hladnejše mesece. So vsestranske in primerne za različne dejavnosti, vključno s tekom, HIIT vadbo, vadbo v telovadnici, lahko pa jih nosite tudi kot vsakodnevna oblačila.

7/8 Dolžina

Pajkice dolžine 7/8 so nekoliko krajše in se običajno končajo nad gležnji, a pod meči – odvisno od vaše višine. Ta dolžina je zasnovana tako, da zagotavlja pokritost, hkrati pa omogoča nekaj izpostavljenosti kože za dodatno zračnost. Odlična izbira so tudi za tiste, ki ste nižje in se vam zdijo celotni kroji predolgi.

3/4 dolžine

Pajkice dolžine ¾, znane tudi kot kapri pajkice, se končajo tik pod kolenom. Ponujajo ravnovesje med dolgimi in krajšimi stili, zaradi česar so primerne za različne aktivnosti in vremenske razmere.

Kratke pajkice

Kratke pajkice, najbolj znane kot kolesarske pajkice, so, kot že ime pove, krajši stil pajkic, ki se običajno končajo nad koleni. Zasnovane so tako, da zagotavljajo kompresijo stegen in se običajno nosijo med visoko intenzivno vadbo ter kolesarjenjem, priljubljena izbira pa so tudi za vadbo v telovadnici oz. fitnesu.

Višina pasu

Poleg različne dolžine so na voljo tudi pajkice z različno višino pasu. Pajkice s srednjim pasom so oblikovane tako, da sedijo nižje in pod popkom. Pajkice z visokim pasom se nahajajo višje v pasu, običajno na ali nad popkom. Višji pas ponuja dodatno pokritost in podporo okoli srednjega dela in spodnjega dela hrbta, pogosto nudi kompresijsko prileganje, ki zagotavlja podporo trebušnemu predelu in spodnjemu delu hrbta.

Nosečniške pajkice so posebej oblikovane za prilagajanje spreminjajočemu se telesu v različnih obdobjih nosečnosti in po porodu. Imajo značilnosti, kot je višja višina z nastavljivim ali raztegljivim pasom (ki ga lahko nosite čez trebuh ali prepognete za oporo pod trebuhom), opora za spodnji del hrbta in boke (za lajšanje nelagodja in zagotavljanje nežnega stiskanja) in pogosto vključujejo funkcije kot so širši šivi in ​​mehkejše tkanine. Nosečniške pajkice so primerne za vrsto lahkih vaj, vključno s tečaji predporodne vadbe, hojo in lahko vadbo.

Kako izbrati prave pajkice za svojo aktivnost?

Pri izbiri dolžine pajkic upoštevajte namen, vremenske razmere in osebne želje. Različne dolžine ponujajo različne lastnosti, prekrivanje in zračnost, kar vam omogoča, da svojo izbiro prilagodite svoji specifični dejavnosti in podnebju.

Tek

Idealno je, da so pajkice, v katerih tečete, narejene iz materialov, ki odvajajo znoj in imajo prezračevalne elemente, ki vam pomagajo premagovati daljše razdalje na najbolj udoben način. Morda s kompresijo ali pa tudi ne – to je odvisno od vas. Koristne so lahko tudi podrobnosti, kot so žepi in odsevni trakovi, odvisno od tega, kje radi tečete.

Fitnes vadba

Za visoko intenzivno vadbo ali dvigovanje uteži poiščite pajkice iz materialov, ki odvajajo znoj in iz raztegljive tkanine, ki omogoča neomejeno gibanje. Protizdrsni pasovi bodo preprečili, da bi pajkice zdrsnile med počepi.

Vodene vadbe

Za nizko intenzivne vadbe, kot sta joga in pilates, poiščite pajkice, ki vam nudijo udobje in popoln obseg gibanja. Te so običajno manj kompresijske kot tekaške, vendar so še vedno narejene iz materialov, ki vpijajo znoj.

Katere so ključne značilnosti, na katere morate biti pozorni?

Ko gre za pajkice, ni stila, ki bi ustrezal vsem. Kar deluje za nekatere, morda ne bo delovalo za druge. Funkcije bodo odvisne od tega, kaj iščete in kakšna je vaša vrsta vadbe ali aktivnosti. Na primer, za tiste, ki želite shraniti telefon ali majhne predmete, ko ste na poti, poiščite hlačne nogavice z žepi. Če imate radi zgodnjo jutranjo vadbo ali večerni tek, si omislite pajkice z odsevnimi trakovi ali potiski, ki bodo ob slabi vidljivosti odbijali ulične in avtomobilske luči.

Tako šivane kot brezšivne pajkice imajo prednosti – izbira je osebna. Ravni šivi lahko pomagajo zmanjšati drgnjenje na območjih z velikim trenjem, medtem ko brezšivne pajkice (z malo ali brez šivov) ponujajo odlično prileganje in poln obseg gibanja. Če včasih potrebujete le malo dodatne podpore, so lahko prava izbira pajkice z nastavljivo vrvico v pasu. Ta dodana funkcija vam bo pomagala obdržati pajkice na mestu, hkrati pa vam bo omogočala tek, skakanje in premikanje z večjo lahkoto.

Izjemno popularna podrobnost je tudi protizdrsni pas. Ta skrita ojačitev (običajno iz silikona) zagotavlja tesno prileganje na notranji strani pasu in je rešitev za eno najbolj nadležnih težav, saj preprečuje, da bi vam pajkice zdrsnile med vadbo.

Izbirate lahko med številnimi slogi, barvami in funkcijami, popolne pajkice pa bodo združevale udobje, funkcionalnost in slog. Ko jih pomerjate, se poskušajte čim več gibati, da se prilagodijo vašim gibom in bodite pozorni na občutek na koži. Vsako telo je edinstveno, zato lahko iskanje pravega kroja vključuje preizkušanje različnih znamk in stilov, da bi našli tiste, ki vam najbolj ustrezajo.

Kako veste, ali so pajkice »odporne na počepe«?

Pajkice, odporne na počepe, so dovolj gosto tkane, da med izvajanjem vadbe, kot je počep, ne bodo prosojne.

Odločite se za pajkice z mešanico blaga, ki vključuje visok odstotek neprosojnih materialov, kot so najlon, poliester ali elastan. Ti materiali prispevajo k splošni vzdržljivosti in neprosojnosti pajkic. Če želite preveriti, ali so odporni na počepe, nežno raztegnite blago med prsti. Če postane blago, ko se raztegne, precej prosojno, morda ni najbolj primerno za izvajanje počepov. Lahko jih tudi oblečete in naredite nekaj počepov pred ogledalom. Če med počepom skozi pajkice vidite svoje spodnje perilo ali kožo, so verjetno padle na testu.

Izbira pravih pajkic za trening je izjemno pomembna – prava izbira lahko izboljša vaše udobje, učinkovitost in motivacijo. Razmislite o svojih potrebah in željah ter izberite take, ki vam bodo nudile optimalno podporo in udobje med gibanjem ter uživajte v svobodi in udobju! Moške, ženske in otroške pajkice vas čakajo v spletni trgovini in prodajalnah INTERSPORT.