Povzetek

Ostali športi

Z začetkom šolskega leta se za otroke začenjajo tudi številne druge obšolske dejavnosti. Seveda ima šport med njimi posebno mesto. Starši pa so pogosto soočeni z dilemo, kateri šport izbrati za svojega otroka. Odločitev pogojujejo številni dejavniki od družinske tradicije in športov, s katerimi se ukvarjajo starši, do povsem logistično-organizacijskih dejavnikov. Vseeno pa velja upoštevati tudi otrokove želje in seveda njegove naravne danosti za določen šport. Osnovno vodilo pa je, da se mora otrok pri športu, s katerim se ukvarja zabavati, da uživa in da se veseli vsakega treninga.

Atletika in gimnastika

Abeceda se začne s črko A in atletika je kraljica športov, gimnastika pa je njena sestra. Ta dva športa predstavljata osnovo večini ostalih športnih panog. Sta odlična za krepitev motoričnih in koordinacijskih sposobnosti, poleg tega pa otroka za vse življenje naučita določenih gibalnih vzorcev, ki postanejo samoumevni življenjsko-športni sopotnik, če jih osvoji dovolj zgodaj. Otroku boste naredili veliko uslugo, če ga boste vpisali na ure atletike ali gimnastike. In to ne glede na to, ali bo vztrajal pri enem izmed teh dveh športov ali se bo kasneje začel ukvarjati s katerim drugim športom.

Plavanje

Plavanje je zagotovo ena izmed zelo zabavnih športnih aktivnosti. Poleg tega pa ima tudi številne druge prednosti. Otroci se zgodaj otresejo strahu pred vodo, se navadijo na določene higienske ukrepe, ki so za mnoge zelo zoprni. Predvsem pa je plavanje v telesnem pogledu šport, ki simetrično razvija telo in ne obremenjuje skeleta. Seveda je pri odločitvi za plavanje zelo pomembno vprašanje, kje se nahaja najbližji bazen.

Košarka in nogomet

Športi z žogo so tradicionalno med najbolj priljubljenimi športi – tako pri otrocih kot tudi pri odraslih. Za košarko in nogomet se sicer večinoma odločajo fantje, vendar tudi dekleta niso več tako zelo redke izjeme. Igre z žogo so odlične za razvoj koordinacije, skupinski športi pa delujejo tudi zelo motivacijsko, saj je poleg športa tudi veliko interakcije, zabave in druženja. Zato bo otroke morda k tema dvema športoma na začetku pritegnilo preprosto dejstvo, da bodo tam srečali prijatelje. Veliko vlogo pri izbiri športa pa pogosto igrajo tudi športni zvezdniki. Zato se že pri najmlajših zelo kmalu pojavi dilema:  “Ronaldo ali Messi?” Pri košarki pa imajo vzornike tudi doma, v slovenski reprezentanci, ki je lani osvojila naslov evropskega prvaka. Predvsem Goran Dragič in Luka Dončič sta zagotovo junaka marsikaterega bodočega košarkaša.

Tenis

Tudi tenis je eden izmed bolj priljubljenih športov, za katerega se odloča precej otrok. Je odlična izbira za krepitev koordinacije, discipline, sistematike in koncentracije. Če iz začetnega navdušenja nastane resno ukvarjanje, je tenis zelo kompleksen šport, ki zahteva celostno in vsestransko pripravljenega športnika. Priporočljivo je, da otroci prve teniške korake naredijo v skupini vrstnikov, s katerimi se bodo med učenjem tudi zabavali. Individualni teniški treningi so za manjše otroke praviloma preveč monotoni in dolgočasni. V Sloveniji je kar nekaj kvalitetnih teniških šol, ki tudi v zimskem času ponujajo vadbo v ogrevanih in dobro opremljenih dvoranah.