Ostali športi

Otroški teniški loparji

Kdaj je pravi čas za prve teniške korake, je precej nehvaležno vprašanje. Otroci imajo seveda različne motorične sposobnosti, nekateri jih razvijejo prej, drugi nekoliko kasneje. In s tem je seveda povezano tudi zanimanje in veselje, ki ga imajo otroci pri igranju tenisa. Zelo pomembno je, da otroci prve korake naredijo z otroškimi žogicami. Običajne žogice so namreč pretežke, preveč trde, predvsem pa se previsoko odbijajo. Otroške žogice so mehkejše, lažje, počasnejše in nekoliko večje. Posledično je njihov odboj precej nižji in ta način omogočajo prilagoditev anatomiji otroškega telesa. Vse to omogoča, da otroci udarce izvajajo pod pravilnimi koti, ki so glede na njihovo manjšo telesno višini primerljivi s koti udarcev, ki jih izvajajo odrasli. To je bistvenega pomena za osvajanje pravilne tehnike udarcev.

Otroški loparji

Ko pri otrocih zaznamo željo po prvih teniških udarcij, jim je seveda treba najti tudi pravi lopar. Večina proizvajalcev teniške opreme namreč ponuja otroške loparje različnih velikosti in dolžin. S temi rekviziti omogočajo prilagoditev otroški starosti, velikosti in telesni moči. Ponavadi so ti loparji v barvnih odtenkih največjih mojstrov, tako da si lahko otroci izberejo lopar, ki je zelo podoben tistemu, s katerim igra njihov najljubši igralec.

Časi, ko smo otrokom enostavno skrajšali odrasli lopar, so že zdavnaj minili. K sreči se vsi proizvajalci zavedajo pomembnosti, da otroci začnejo igrati tenis z ustrezno opremo. Za otroške loparje je izjemno pomembno, da niso preveliki (predolgi), da so čimlažji in da imajo primerno ozek ročaj. Večina proizvajelcev ponuja otroške loparje v vsaj štirih do šestih dolžinah:

17 in 19 inčev

17 in 19-inčni loparji so primerni za otroke med tretjim in petim letom starosti. Ti loparji so dovolj lahki, da bodo otroci dobili tiste prve občutke, ki so izjemnega pomena za nadaljevanje učenja.

21 in 23 inčev

Ti loparji so dimenzijsko večji v vseh ozirih. Poleg tega da so daljši, imajo tudi večjo glavo. V glavnem so izdelani iz aluminija. Primerni so za otroke med šestim in osmim letom starosti, ki so telesno že nekoliko močnejši in lahko premagujejo večje sile, ki nastajajo pri zamahih. Loparji te dolžine, ki so v glavnem izdelani iz aluminija, so primerni za starost med 6 in 8 let.

24 in 25 inčev

24 in 25 inčni loparji so v glavnem že izdelani iz kompozitnih materialov in so na prvi pogled že zelo podobni odraslim loparjem. Poleg tega pa ponujajo različne velikosti ročaja. Primerni so za otroke med devetim in enajstim letom starosti, ki se že nekoliko resneje ukvarjajo s tenisom.

26 inčev

26 inčni loparji so le dobra dva centimetra krajši od klasičnih odraslih loparjev. A tudi ta dva centimetra se precej poznata, ko je govora o udobnosti in prijaznosti do roke. Tudi ti loparji so izdelani iz kompozitnih materialov in so na voljo z različnimi velikostmi ročaja. Primerni so za otroke, ki so starejši od enajst let.

V vsakem primeru pa otroka ne smemo siliti, naj igra tenis. Za to mora pokazati zanimanje sam in pri tem njegova starost sploh ni pomembna. Najboljše vodilo je otrokovo zanimanje. Če po dnevni sobi vihti očetov lopar, je verjetno pravi čas, da ga peljemo v teniško šolo.

Otroški teniški loparji