Plavanje

plavanje blog

Plavanje je za mnoge navdušence šport, s katerim se ukvarjajo preko celega leta.

Zakaj je plavanje zdravo?

Plavanje spada med najbolj zdrave športne aktivnosti. Ponaša se s številnimi pozitivnimi učinki. Velja za odličen aerobni trening, ki poteka takorekoč brez obremenitev na sklepe in skelet – to je za mnoge rekreativce zelo pomembna novica. Pri plavanju delujejo skoraj celo telo, med tem ko je teža enakomerno razporejena.

Poleg tega je pri treningu plavanja poskrbljeno za kurjenje kalorij in odpravo celulita.  Če iščeš način kako izgubiti odvečno težo je prav plavanje lahko eden izmed načinov.

Prav zaradi tega je ljubiteljev plavanja iz leta v leto več. Glede na to, da je v zadnjem času tudi v naših krajih zraslo precej bazenov različnih velikosti in dolžin, je plavanje postalo celoletni šport.

Če smo se mu včasih lahko posvečali le v poletnem času, sedaj lahko plavamo skozi celo leto. To omogoča sistematičen in načrten trening, s pomočjo katerega napredujemo v tehniki in tudi splošni plavalni pripravljenosti.

Katero opremo potrebuješ za plavanje?

Plavanje načeloma velja za enega izmed tistih športov, katerega glavni rekvizit je človeško telo in zaradi tega ne potrebujemo skorajda nobene opreme.

No, nekaj malenkosti pa je vendarle potrebnih. Za začetek seveda kvalitetne kopalke, ki so izdelane iz kvalitetnega hitro sušečega in dobro oprimajočega se materijala.

Resni plavalci pri plavanju vedno uporabljajo plavalno kapo, s pomočjo katere dosežejo boljšo hidrodinamiko, spravijo moteče lase in nenazadnje povečajo lastno higieno. Zelo dobrodošel pripomoček za plavanje so tudi plavalna očala, ki občutno povečujejo vidljivost pod vodo. V bazenih so še posebej dobrodošla, saj oči ščitijo pred kemikalijami, ki se nahajajo v vodi. Obstajajo pa tudi modeli, ki so namenjeni plavalcem z očesno dioptrijo.

Med obvezno bazensko opremo pa spadajo tudi gumijasti natikači, brisače, frotiraste halje, torbe … Otroci pa se bodo razveselili številnih plavajočih pripomočkov, s pomočjo katerih bodo njihovi prvi plavalni koraki enostavnejši in zabavnejši.

plavanje