Tek

Tehnologija tkanin lahko bistveno pripomore k zmogljivosti teka in učinkovitejšemu premagovanju tekaških izzivov. In če iščete lahkotnost, udobje, hitro sušenje in regulacijo temperature, potem so zračna oblačila obvezna oprema za spomladanski tek.

V spomladanskih mesecih, ko temperature nihajo tudi do 10 °C in več, je ključnega pomena, da imate med tekom na sebi zračna oblačila, ki dobro dihajo. Še bolj pomembno pa je, da se hitro sušijo, saj so mokra oblačila lahko hitro razlog za spomladanske prehlade in viroze.

Kaj so hitro sušeče tkanine?

Kot že ime pove, so hitro sušeče tkanine vse tiste tkanine, ki se hitro sušijo. Vendar to še zdaleč ni edina njihova lastnost. Prav tako so znane po učinkoviti regulaciji telesne temperature in odličnem odvajanju vlage. Ta potencial hitro sušečih tkanin so prepoznali tudi proizvajalci tekaških oblačil, zato so iz tovrstnih tkanin izdelana praktično vsa zračna oblačila za tek.

Hitro sušeče tkanine so zasnovane tako, da odvajajo znoj stran od telesa, ga potisnejo proti zunanjim plastem oblačila in na ta način omogočijo učinkovitejše naravno izhlapevanje znoja. Tovrstne tkanine so izdelane iz različnih materialov, pri čemer se uporabljajo različne tehnologije.

Najpogostejše tehnologije hitro sušečih tkanin

Ameriško podjetje Invista je leta 1986 začelo razvijati tehnologijo Coolmax, pri kateri je šlo za poliestrsko tkanino, ki je dobro odvajala vlago. V tem času je prišlo do velikega napredka tudi pri drugih tkaninah, a je bil prvi patent za te, tedaj revolucionarne tkanine, prvič vložen šele leta 1998. Do takrat so tekači pretežno uporabljali bombažna oblačila.

Po začetni uvajalni fazi so se tehnologije hitro sušečih tkanin še naprej razvijale in danes jih v svojih tekaških oblačilih uporabljajo praktično vse blagovne znamke, ki ponujajo oblačila za tek. Pestra ponudba tovrstnih oblačil z najnovejšimi tehnologijami vam je na voljo tudi v prodajalnah INTERSPORT:

  • Dri-FIT: Odlično vpija znoj in ga odvaja od vašega telesa, zato se ne boste počutili preznojene. Tehnologija je na voljo pri vseh tekaških majicah in hlačah blagovne znamke Nike, ki omogočajo zračnost in hitro sušenje.
  • AEROREADY: Zagotavlja zračnost in suhost materiala ter s tem izdatno pripomore k udobju pri vadbi. Tehnologija je značilna za tekaške majice in tekaške hlače adidas.
  • ACTIBREEZE: Skrbi za izjemno zračenje ter za suh in svež občutek pri različnih temperaturah. Ta tehnologija je bila razvita s strani blagovne znamke ASICS, zato boste njenih prednosti deležni v moških in ženskih tekaških majicah.
  • DRYLITE: Odvaja odvečno vlago iz telesa in ustvarja udobno ter suho mikroklimo za optimalno učinkovitost. Tehnologija je značilna za vse tekaške majice in hlače blagovne znamke Mizuno.
  • DRY PLUS: Vam omogoča udobje in optimalno telesno klimo v vseh tekaških oblačilih blagovne znamke Energetics.

Glavne prednosti zračnih oblačil za tek

Zračna oblačila so danes nepogrešljiv del tekaške opreme. Njihove glavne prednosti so zagotovo sposobnost odvajanja vlage in s tem povezano hitro sušenje tkanine ter sposobnost kroženja zraka. A to še zdaleč ni vse. Za vse športne navdušence so pri izbiri zračnih oblačil pomembne tudi naslednje prednosti:

  • Regulacija telesne temperature: Večja zračnost omogoča optimalno kroženje zraka v oblačilih, kar pripomore k uravnavanju telesne temperature in preprečuje pregrevanje ter ohlajanje teles.
  • Uravnavanje znojenja: Zaradi učinkovitega odvajanja vlage, ostane vaša koža kljub znojenju suha, s tem pa se zmanjša verjetnost za nelagodje in drgnjenje oblačil s kožo.
  • Večja zmogljivost: Zračna oblačila imajo ključno vlogo pri povečanju udobja med tekom in s tem povezano večjo zmogljivostjo pri teku.
  • Večja mobilnost: Zračna oblačila so lahka, mehka in se optimalno prilegajo telesu, zasnovana so tako, da omogočajo neovirano gibanje med tekom.
  • Uravnavanje vonja: Zračna oblačila običajno vključujejo tudi tehnologije proti neprijetnim vonjavam, ki preprečujejo rast bakterij in ohranjajo svež vonj oblačil kljub intenzivni vadbi.

Nasveti za izbiro zračnih oblačil za tek

Izbira materiala

Za izdelavo hitro sušečih tkanin se uporabljajo različni materiali. Medtem, ko je bombaž najhitreje sušeča naravna tkanina, pa se še hitreje sušijo nekatera umetna vlakna. Med najpogostejšimi so:

  • Najlon – je eden izmed najbolj priljubljenih materialov v tekaških oblačilih. Poleg hitrega sušenja je tudi izjemno raztegljiv, zato se optimalno prilega gibanju telesa.
  • Polipropilen – je zelo vodoodporen material, zato je odlična izbira za zunanje plasti tekaških oblačil, kot so tekaške jakne ali anoraki. Material zagotavlja suhost med vadbo in toploto v primeru hladnega vremena.
  • Poliester – je material, ki ga odlikuje vzdržljivost in učinkovito odvajanje vlage. Zaradi večje nagnjenosti k razvoju bakterij in glivic, zahtevajo oblačila iz poliestra nekoliko več pozornosti pri negi in vzdrževanju.
  • Spandeks – je sintetični material, ki je zelo raztegljiv, zato vam med tekom omogoča neovirano gibanje.

Prileganje

Za maksimalno tekaško zmogljivost je ključnega pomena, da se tekaška oblačila optimalno prilegajo vašemu telesu. Prevelike ali premajhne tekaške majice in hlače vas bodo med tekom ovirale in dražile kožo, zato vedno izberite oblačila primerne velikosti.

Vzdrževanje

Glede na to, da se tekaška oblačila pogosto perejo, je pri izbiri treba upoštevati tudi zahtevnost vzdrževanja. Pri tem je pomembno, da upoštevate navodila za nego, s čimer boste poskrbeli za njihovo dolgotrajno uporabo in ohranili njihove funkcionalnosti.

Trajnostne izbire tekaških oblačil

Pri izbiri oblačil za prve spomladanske tekaške kilometre ni pomembno zgolj to, da dobro izgledajo, ampak tudi, da dobro funkcionirajo. Zato se prepričajte, da so zasnovana s tehnologijami za hitro sušenje, ki vam nudijo med tekom popolno udobje, omogočajo večjo zmogljivost in ščitijo vaše telo pred prekomerno vročino in naporom.

Vpliv modne industrije na okolje postaja vse večji in številni potrošniki so se začeli zavedati pomena svojih odločitev tudi, ko pride do izbora športnih oblačil. Zato tudi proizvajalci oblačil temu posvečajo vedno več pozornosti in iščejo materiale ter uporabljajo tehnologije, ki povzročajo čim manjše vplive na okolje. Skorajda vse vodilne blagovne znamke danes pri izdelavi tekaških oblačil uporabljajo reciklirane materiale, s čimer želijo zmanjšati okoljski odtis in zmanjšati porabo energije ter vode. Vso trajnostno izbiro tekaških oblačil lahko prebrskate tukaj.