Ostali športi

Gore so pozimi še posebej privlačna kulisa, zato zimske razmere niso ovira, da tudi pozimi ne bi obiskali katerega od naših vrhov. Res pa je, da takšne razmere zahtevajo nekoliko več načrtovanja, previdnosti, prav tako pa je potrebno preveriti, ali so pohodniške koče odprte, da ne naletimo na zaprta vrata.

Kako poskrbeti za varen zimski pohod?

Tudi za najbolj izkušene planince je zimski pohod lahko zahteven. Čeprav v nižje ležečih delih nimamo pravega občutka zime, pa je visokogorje v tem pogledu poglavje zase. Zasnežena in pomrznjena pobočja ter spremenljive vremenske razmere – to je le nekaj dejavnikov, na katere moramo biti še posebej pozorni in temu primerno prilagoditi tudi naš pohod:

•  Oprema: Zimski pohodni čevlji in kakovostna pohodna oblačila so sestavni del vsakega zimskega pohoda. Ne pozabite tudi na dereze, palice in cepin, ki so sploh v visokogorju nepogrešljivi, ter dovolj topla oblačila, saj se vremenske razmere lahko zelo hitro spremenijo. Vso opremo je potrebno znati uporabljati, zato jo vsekakor preizkusite pred odhodom v hribe.

•  Vremenska napoved: Za zimske pohode še posebej velja pravilo, da se v gore odpravljajte le, kadar je napovedano lepo vreme. Zato je nepogrešljivo tudi spremljanje vremenske napovedi, konkretno za sredogorje oziroma visokogorje, kamor se nameravate odpraviti.

•  Snežne razmere: Poleg vremenske napovedi ne pozabite preveriti še snežnih razmer. Pozanimajte se o trenutnem stanju planinske poti, višini snežne odeje in prehodnosti planinskih poti.

•  Načrtovanje pohoda: Ni odveč poudariti, da cilj vašega pohoda vedno prilagodite svojim izkušnjam in sposobnostim. Zahtevne vremenske razmere in podlaga zahtevata skrbno načrtovanje pohodniške ture. Poskrbite za ustrezno zaščito pred snegom in vetrom, vedno pa imejte s seboj nahrbtnik, v katerem ne smejo manjkati rezervna topla oblačila. Ker so številne planinske koče zaprte, je potrebno poskrbeti tudi za dovolj zaloge hrane in pijače. Pozimi so dnevi krajši, zato je obvezna oprema tudi čelna svetilka.

Odprtost pohodniških koč v zimskem času

Vsi izkušeni planinci dobro vedo, da niso vse planinske koče odprte preko celega leta. Praviloma so koče v nižje ležečih hribih odprte, pozanimati se je potrebno le, katere dni v tednu. Visokogorske koče pa običajno v zimskem času popolnoma zaprejo svoja vrata, vendar z določenimi izjemami, ki so lahko popolnoma odprte ali pa so odprte le ob določenih dnevih v tednu. Za vas smo preverili, katere visokogorske koče so odprte tudi pozimi.

Julijske Alpe

Če se odpravljate v Julijske Alpe, sta stalno odprti planinski koči Planinski dom Tamar, Koča na planini Kuhinja.

V petek, soboto, nedeljo in ob praznikih se lahko brez skrbi odpravite tudi v smeri Planinske koče na Uskovnici, Koče na Gozdu, Mihovega dom na Vršiču, Koča v Krnici ob sobotah, nedeljah in praznikih pa so odprti Kosijev dom na Vogarju, Krekova koča na Ratitovcu in Blejska koča na Lipanci.

Kamniško-Savinjske Alpe

V Kamniško-Savinjskih Alpah se kadarkoli lahko odpravite v smeri Črnuškega doma na Mali planini, Mozirske koče na Golteh, Planinskega doma Milana Šinkovca, na Kališču in doma Rašiške čete na Rašici, saj so vsi oba odprt vse dni v tednu. Večina ostalih domov in koč je odprtih le ob koncu tedna in ob praznikih.

To so Dom na Smrekovcu, dom pod Strožičem in Planinski dom na Čreti, ki so odprti v petek, soboto, nedeljo in ob praznikih,

Dom na Menini planini, Dom planincev na Farbanci, Koča na Klemenči jami pod Ojstrico in Planinski dom Čemšenik so odprti ob sobotah, nedeljah in praznikih, medtem ko sta Koči na Kriški gori in Dobrči odprti od četrtka do nedelje. Kamniška koča na Kamniškem sedlu je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih, toda pozor – le, če je lepo vreme!

Karavanke

V Kravankah so stalno odprti Valvasorjev dom pod Stolom, Planinski dom Kumer, Dom Pristava v Javorniškem Rovtu, Andrejev dom na Slemenu. Poštarski dom pod Plešivcem, se ob torkih zapre, prav tako je ob ponedeljkih in torkih zaprta Koča na Ljubelju.

Večina koč v višjih legah Karavank je sicer odprtih od sobote do nedelje in ob praznikih. To so Roblekov na Begunjščici, Koča na Naravskih ledinah, Koča na Golici in dom na Kofcah. Dom pri izviru Završnice ter Dom na Peci sta odprta le v primeru lepega vremena. Od petka do nedelje in ob praznikih lahko obiščete tudi Dom na Uršlji gori in Planinski dom na Zelenici, že v četrtek pa se lahko odpravite proti Koči na Pikovem.

Kje lahko dobite podatke o odprtosti pohodniških koč?

V Sloveniji imamo kar 178 planinskih koč, zavetišč ter bivakov in nemogoče je na enem mestu izpostaviti vse pohodniške koče, ki so odprte pozimi. Zato preden se odpravite na pot, preverite odprtost pohodniških koč na spletnih straneh Planinske zveze Slovenije in se prepričajte, da imate vso ustrezno pohodniško opremo. In seveda – ne pozabite preveriti tudi napovedanega vremena.