Pohodništvo in alpinizem

Kako se opremiti za obisk visokogorja?

Za varen obisk visokogorja je ključnega pomena, da se nanj dobro pripravite. Pri tem je pomembno, da pravilno izberete sebi primerno turo, pripravite načrt poti, preverite vremensko napoved in pogledate, ali imate v nahrbtniku vse potrebne stvari.

Za večjo varnost v gorah pa poskrbite tudi s primerno opremo. Ta sicer ne vsebuje veliko kosov. Zato pa je toliko pomembneje, da so kakovostni. Med najpomembnejše kategorije opreme štejemo oblačila, obutev, drugo opremo in dodatke.

S primerno pohodniško obutvijo preprečite marsikatero nesrečo

Obutev je verjetno najpomembnejši kos opreme. Danes nam je na voljo pestra ponudba različnih pohodniških čevljev, zato je potrebno biti pri njihovi izbiri skrajno previden. Pri tem je ključnega pomena, da so pohodniški čevlji za visokogorje višji, saj le na ta način zagotavljajo najboljšo stabilnost in varujejo gležnje.

Pohodniški čevlji predstavljajo edini stik s podlago, zato je ključnega pomena profil podplata. Ta zagotavlja najboljši oprijem in preprečuje možnost nevarnih zdrsov, ki so lahko tudi usodni. V primeru slabega vremena se nepremočljivi pohodniški čevlji izkažejo za zelo koristne. Zato je pri nakupu vredno razmisliti tudi o tej možnosti.

Za visokogorje je pomembno, da je obutev izdelana iz trpežnih materialov in je dovolj zračna. Hkrati pa mora nuditi največje udobje, s čimer preprečimo morebitne otiščance in druge neprijetnosti na poti v hribe. Pohodniški čevlji morajo enakomerno oprijeti nogo spredaj in s strani. Enako pa se mora tudi petni del lepo prilegati nogi.

Za športne podvige v naravi se primerno oblecite

Med obvezno pohodniško opremo uvrščamo tudi posebna oblačila. Zanje velja, da so izdelana iz materialov, ki so trpežni, se hitro sušijo in dobro odvajajo vlago. Ker se dobro zavedamo trajnostno razvojnih ciljev, so vsa naša oblačila za visokogorje skrbno izbrana in izdelana iz okolju prijaznih materialov.

Med najpomembnejšimi kosi oblačil so zagotovo pohodniške hlače. Priporočljivo je, da so to dolge hlače, saj bodo le tako učinkovito zaščitile vaše noge. Danes so med pohodniki vse bolj priljubljene lahke srajce, ki so se izkazale za zelo funkcionalne. Ne pozabite pa še na nogavice, ki vas ščitijo pred otiščanci, odrgninami in vpijajo pot, zato je pomembno, da niso pretanke.

Nikakor pa ne pozabite vzeti s seboj tudi toplega flisa in pohodniške jakne. Tudi v primeru, da se v hribe odpravljate poleti in v toplem vremenu. Nikoli ne veste, kaj se bo na poti zgodilo. Zato je to lahko odlična zaščita pred vetrom in padavinami, če je potrebno kje vedriti ali pa vas preseneti tema. Pri izbiri jakne bodite pozorni na njeno težo. Ta naj bo čim manjša, da vam v nahrbtniku ne bo predstavljala dodatne teže.

Nahrbtnik je obvezen del opreme vsakega pohodnika

Kakovosten nahrbtnik bo hitro postal vaš zvesti sopotnik na vaših podvigih v gorah. Vanj boste pospravili vso opremo in pripomočke. Poleg tega pa se mora v njem najti tudi prostor za hrano in pijačo.

Velikost nahrbtnika je v največji meri odvisna od dolžine vašega izleta v visokogorje. Za enodnevno turo običajno zadošča nahrbtnik prostornine 20 do 30 litrov, za več dni pa okoli 40-litrski. Običajno so vsi kakovostni nahrbtniki opremljeni z ergonomskim in zračnim hrbtiščem. Za bolj udobno nošenje pa imajo nastavljive in podložene naramnice. Večino nahrbtnikov ima tudi ustrezne nastavke za pohodne palice in poseben predal za meh za vod.

Za pot v hribe ne pozabite na pomembne dodatke in pripomočke

Med najbolj pomembno dodatno opremo uvrščamo pohodniške palice, ki nam zagotavljajo večjo oporo. So nam v veliko pomoč tako pri vzponu kot pri spustu. Večina palic je izdelanih iz aluminija, pomembno pa je, da se lahko zložijo ali teleskopsko nastavijo. Tako lahko prilagajamo njihovo dolžino ali jih pospravimo takrat, ko jih ne potrebujemo.

Med pomembne dodatke, ki morajo najti svoje mesto v vašem nahrbtniku, pa so zagotovo kape, rokavice in trakovi. Ne pozabite pa tudi na ostale pripomočke oziroma opremo, kot so na primer čelade, steklenice, prva pomoč, čelne svetilke, noži in dereze ter gamaše v primeru snega. Ti vam zagotavljajo bolj brezskrbno hojo po naših čudovitih gorah. Hkrati pa bistveno zmanjšajo tveganje za morebitne nesreče.

Pri obisku visokogorja priporočamo

Prihaja čas, ki ga mnogi radi izkoristimo za obisk gora. Da pa boste varno dosegli vrh in brezskrbno uživali v čudovitem razgledu, je ključnega pomena tudi kakovostna oprema. Zato ne spreglejte naše ponudbe, kjer vam je na voljo pester izbor kakovostne opreme za visokogorje.

Nikakor pa ne pozabite s seboj vzeti tudi zadostno količino hrane in tekočine, vedno pa vam na poti pride prav tudi kakšna energijska ploščica, ki ima visoko energijsko vrednost in zavzame malo prostora.