Tek

Tek pozimi je enkratna izkušnja! Pravi tekači se nikoli ne morejo odpovedati užitku teka niti pri nizkih temperaturah. Svež zrak in ostro ozračje še dodatno spodbujata željo po teku. Vsekakor pa morate teči tako, da sledite priporočilom in nasvetom.

Tek pozimi je idealna rekreacija, saj nizke temperature spodbujajo metabolizem in telo se na to čudovito odzove. Seveda se moramo za tek primerno obleči. Kakovostna in topla oprema je ključna, da se med tekom dobro počutimo in da ne zbolimo.

Izbira opreme za tek pozimi

Ustrezna izbira tekaških oblačil in obutve je izrednega pomena, če si želimo med tekom uživati. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na dobro zaščito glave in rok.

Ker so dnevi krajši, med obvezno opremo spada tudi dobra naglavna svetilka. In ker si v prvi vrsti želimo varno preteči zadano razdaljo in se vrniti domov nepoškodovani, so ključni in izredno pomembni tudi odsevniki, ki poskrbijo, da smo med tekom že na daleč odlično vidni.

Zimska tekaška oblačila

Pri izbiri oblačil za zimski tek je nenazadnje pomembna tudi sama lokacija vadbe. Očitno je, da je decembrski tek na Primorskem drugačen kot decembrski tek na Gorenjskem, kjer so temperature veliko nižje.

Pri izbiri pravih oblačil je torej potrebno ovrednotiti temperaturo in upoštevati, da bo telo z aktivnostjo v kratkem času zaznalo višjo temperaturo. Pri teku pozimi je ključno to, da se oblečemo po plasteh.

Izberemo tekaške hlače za nizke temperature:, dihalno majico z dolgimi rokavi, na katero damo še termo majico, kot je na primer Pro Touch Cusca wms in jakno .

Tako ustvarimo 3 plasti, ki jih bomo po potrebi odstranili. Obuti moramo tople nogavice, ki bodo grele naša stopala.

Nikakor ne smemo pozabiti na kapo, saj le s pokrivalom, ki zaobjame glavo, lahko poskrbimo, da nas ne zebe v ušesa. Tudi roke so pri teku zelo izpostavljene, zato si morate nadeti primerne športne rokavice. Prava izbira so tiste rokavice, ki vas med tekom ne bodo ovirale in v katerih boste udobno tekli.

Pri količini oblačil je priporočljiva previdnost, saj lahko prekomerno oblačenje neželeno potenje.

Odlični čevlji so ključni

Čevlji so v zimskih razmerah še toliko pomembnejši, saj poskrbijo, da se naša stopala med tekom počutijo udobno, da so topla in da se ne poškodujemo. Paziti moramo torej na hidroizolacijo in na zaščito. Gore-Tex je odličen material, ki zagotavlja oboje, še zlasti v kombinaciji z dobro oblikovanim in izoliranim podplatom.

Poskrbite za dobro vidljivost

Seveda bi bilo idealno, da bi se na tek odpravili že zjutraj, ko imate pozimi največ energije in je največ dnevne svetlobe. Vendar pa to vedno žal ni mogoče. Zato se lahko pripeti, da se na tek odpravite, ko je zunaj že tema. Ker mora biti varnost vedno na prvem mestu, si morate za tek v nočnem času vedno priskrbeti primerno naglavno svetilko. Ta bo poskrbela, da boste imeli dobro vidljivost in da ne boste kam padli. Naglavna svetilka poskrbi tudi za to, da vas ostali udeleženci prometa hitro opazijo in vas ne poškodujejo.

Dobro je, da se oblečete v oblačila, ki imajo odsevnike, ki poskrbijo za to, da vam je  toplo in da ste dobro vidni.

Vse omenjene izdelke in še več lahko poiščete v naši spletni trgovini, če vstopite v naš tekaški kotiček. Našli boste veliko kakovostnih izdelkov, s katerimi bo zimski tek zagotovo postal še veliko večji užitek ter vam prinašal konstantno zadovoljstvo.