Ostali športi

Od 28. avgusta do 16. septembra 2023 poteka v Bolgariji že 34. evropsko prvenstvo v odbojki za moške. Naša odbojkarska reprezentanca je na prvenstvu eden glavnih favoritov za medaljo, kar je dovolj tehten razlog, da se s tem čudovitim športom seznanimo tudi na nekoliko drugačen način.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj zanimivosti o odbojki, med katerimi so zagotovo tudi takšne, ki jih še niste poznali.

1. Odbojkarsko ekipo sestavlja 12 igralcev, od tega je 6 rezervnih igralcev in 6 na igrišču – 3 na mreži in 3 v zadnji liniji. Eden od igralcev ima drugačno barvo dresa – to je libero, ki ima pomembno obrambno vlogo. Libero menja napadalce v zadnji liniji, žogo lahko podaja s spodnjim odbojem, ne sme pa je udariti z napadalnim udarcem v sprednji liniji.

2. Povprečna odbojkarska igra traja od 60 do 90 minut, odvisno od števila odigranih nizov. Za zmago mora ekipa osvojiti 3 nize, pri čemer se igra do 25. točke oziroma na dve točki razlike. Če je izid neodločen 2 : 2, potem se 5. niz odigra do 15. točke. Po do sedaj znanih podatkih, se je najdaljši niz na uradnih tekmovanjih zaključil pri rezultatu 44 : 46. Guinessov rekord v neprekinjenem igranju odbojke pa je zabeležen decembra 2011 na Nizozemskem – trajal je kar 85 ur.

3. Začetek igralne akcije se pri odbojki vedno začne s servisom. Za njegovo pripravo imajo igralci 8 sekund časa. Večina igralcev uporablja tako imenovani skok servis, ki velja za najhitrejšega. Do sedaj je bila najvišje izmerjena hitrost izmeta 135,60 km/h.

4. Odbojkarski igralci imajo izjemno dobro razvite motorične sposobnosti, kot so hitrost, eksplozivnost, koordinacija in natančnost. V povprečju lahko en igralec na tekmi opravi od 54 do 90 skokov, na treningu pa od 45 do 128 skokov, za kar porabi več kot 300 kalorij.

5. Odbojko je izumil William G. Morgan, in sicer leta 1885 v ameriški državi Massachusetts. Morgan je bil znanec izumitelja košarke, Jamesa Naismitha, in je želel izumiti šport, ki bi od igralcev zahteval veliko gibalnih sposobnosti, ki bi se igral preko mreže v zaprtih prostorih in ki ne bi zahteval nobenega neposrednega stika z nasprotnikom.

6. Odbojka se je sprva imenovala »mintonette«, ker je bila zelo podobna badmintonu. V »odbojko« jo je leta 1952 preimenoval Alfred S. Halstaad, ki je bil izjemno zaslužen za popularizacijo tega športa. V takšni obliki, kot jo poznamo danes, pa jo igramo od leta 1947, ko je bila ustanovljena Mednarodna odbojkarska zveza.

7. Sprva so odbojko igrali s košarkarsko žogo, vendar je bila pretežka, da bi jo obdržali v igri. Prva »uradna« odbojkarska žoga je bila bela, šele leta 1998 so bile dovoljene barvne žoge. Glavni razlog je bil, da so jih gledalci pred televizijskim zaslonom na ta način lažje spremljali.

8. Odbojka se je na Olimpijskih igrah prvič igrala leta 1964 v Tokiu. Igrale so le tri ekipe v ženski in moški kategoriji. Pri moških je zmago dosegla takratna Sovjetska Zveza, pri ženskah pa Japonska. Od tedaj so na Olimpijskih igrah največ naslovov osvojile Sovjetska Zveza, ZDA in Brazilija (3) pri moških in Sovjetska Zveza (4) pri ženskah. Edina reprezentanca, ki je osvojila tri zaporedne zlate medalje, je ženska reprezentanca Kube, in sicer leta 1992, 1996 in 2000.

Slovenska odbojkarska reprezentanca – ali je napočil čas za nov mejnik?

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je odigrala prvo uradno tekmo 24. aprila 1992. Na prvem evropskem prvenstvu je nastopila leta 2001, na svetovnem prvenstvu pa šele leta 2018, vse od takrat pa navdušuje z uspehi. Leta 2019 je zabeležila svoj do tedaj največji uspeh, in sicer 2. mesto na evropskem prvenstvu, ki ga je ponovila tudi dve leti kasneje, leta 2021.

Letošnje evropsko prvenstvo v Bolgariji je torej odlična priložnost, da reprezentanca poseže še višje in končno osvoji tudi evropski naslov. Z vsako zmago, ki jo doseže na prvenstvu, je bližje tudi nastopu na Olimpijskih igrah, kar bi bila zagotovo največja nagrada za to generacijo odbojkarjev.

Ponudba odbojkarskih izdelkov v prodajalnah INTERSPORT

Odbojka je uvrščena med šest najbolj priljubljenih tekmovalnih športov na svetu in ima po ocenah več kot 900 milijonov oboževalcev po vem svetu. Zato je mednarodna odbojkarska zveza največja športna zveza na svetu, ki ima tudi največ registriranih igralcev.

Odbojka pa ni priljubljena zgolj med tekmovalci, ampak tudi med vsemi ostalimi rekreativci. To je šport, ki je primeren za vse starosti in oba spola, zato je zanimanja zanj veliko. In če ste med oboževalci tega lepega športa, potem vas bo zagotovo zanimala tudi pestra ponudba odbojkarske opreme v prodajalnah INTERSPORT.