Recepti

Čokoladne sladice, pri katerih se bodo cedile sline, pečica pa bo ostala ugasnjena. Spodaj smo za vas zbrali preproste recepte za vroče poletne dni, ki bodo poskrbeli za vse sladkosnede in tiste, ki jim je poleti vedno vroče …

DOMAČI ČOKOLADNI SLADOLED

Čas priprave: 10 minut

Porcije: 8

Sestavine:

420 ml kondenziranega mleka

500 ml smetane za stepanje

3 čajne žličke nesladkanega kakava

2 čajni žlički vaniljevega ekstrakta

¼ čajne žličke soli oz. po okusu

Postopek:

  1. Če uporabljate aparat za pripravo sladoleda, zamrznite skledo 24 ur vnaprej.
  2. Dodajte kakav v prahu v majhno ponev s 3 žlicami vode. Segrevajte na majhnem ognju in močno mešajte, da se kakav v prahu raztopi. Ne dovolite, da se zmes zažge. Ko se kakav v prahu večinoma raztopi, dodajte majhno količino (približno 100 ml) smetane in dobro premešajte. Tekstura zmesi je podobna gostemu čokoladnemu prelivu, kakav pa popolnoma raztopljen.
  3. Dodajte čokoladno mešanico v mešalnik skupaj s preostalimi sestavinami. Mešajte pri nizki hitrosti, dokler se sestavine ne povežejo. Izogibajte se pretiranemu mešanju.
  4. Če uporabljate aparat za sladoled, čokoladno zmes vlijte v zamrznjeno skledo in stepajte, dokler zmes ne postane gosta. Prestavite v posodo, primerno za zamrzovanje, in postavite v zamrzovalnik za 2 uri.
  5. Če ne uporabljate aparata za pripravo sladoleda, čokoladno mešanico prestavite v posodo, primerno za zamrzovanje, in postavite v zamrzovalnik za 3–4 ure.

Namig: Preden postavite čokoladno mešanico v zamrzovalnik, ji lahko dodate še koščke čokolade, sesekljane oreščke ali zdrobljene piškote.

ČOKOLADNI MLEČNI ŠEJK

Čas priprave: 5 minut

Porcije: 2

Sestavine:

300 g vaniljevega sladoleda

120 ml polnomastnega mleka

60 ml čokoladnega preliva

85 g koščkov čokolade (po izbiri)

• Stepena smetana (po izbiri)

Postopek:

  1. V mešalnik dajte sladoled, mleko in čokoladni preliv. Če želite, dodajte še koščke čokolade.
    Upoštevajte, da je boljše, če je sladoled bolj zamrznjen in trši, saj lahko postopek mešanja preveč utekočini sladoled, mlečni šejk pa bo zato na koncu preredek.
  2. Zmešajte sestavine, da dobite gladko teksturo šejka.
  3. Nalijte v kozarec in po želji dodajte stepeno smetano ter okrasite s čokoladnim prelivom, naribano čokolado ali piškoti.

SADNO-ČOKOLADNA PITA BREZ PEKE

Čas priprave: 15 minut

Porcije: 12

Sestavine:

Piškotna osnova:

330 g piškotov Oreo

110 g stopljenega masla

‍ ‌‍

Krema:

200 g mlečne čokolade

100 g temne čokolade

200 ml sladke smetane

300 g svežega sadja

• sesekljani oreščki po izbiri (lešniki, pistacije, mandlji …)

Postopek:

  1. Piškote Oreo zdrobite v mešalniku. Dodajte stopljeno maslo in mešajte, dokler ni zmes enakomerno navlažena. Zmes iz piškotov s hrbtno stranjo žlice potlačite v pekač za pito ali kolač (12 x 36 cm) in postavite v zamrzovalnik za nekaj minut.
  2. Ta čas pripravite kremo. Sesekljate čokolado na manjše koščke. V manjši kozici na srednjem ognju segrejte smetano in jo nato prelijete čez koščke čokolade. Počakajte 1–2 minuti, nato pa mešajte, dokler ne dobite gladke zmesi.
  3. Prelijte čokoladno kremo čez piškotno osnovo in okrasite s sadjem ter po želji posujte z oreščki.
  4. Pred serviranjem pito hladite vsaj 2 uri.