Recepti

Visoke poletne temperature so glavni razlog, da mora biti hrana, ki jo v tem obdobju zaužijemo, lahka, osvežilna in bogata z vodo. Preverite nekaj preprostih nasvetov in receptov, ki vam bodo zagotovo v pomoč pri pripravi okusnih poletnih obrokov.

Kaj morate upoštevati pri pripravi obrokov za vroče poletne dni?

Poletna vročina močno vpliva na stanje našega telesa. Poleg povečanega znojenja in s tem posledično prekomerne izgube tekočine so tu še pogosti glavoboli, omotica utrujenost in fizično nelagodje. Temu pa se lahko izognete tudi s primerno pripravo hrane v tem letnem času:

  • posezite po sezonskem sadju in zelenjavi,
  • izogibajte se vroči in močno začinjeni hrani,
  • pripravite hrano, ki ne zahteva dodatnega pogrevanja,
  • izbirajte živila, ki so lahko prebavljiva,
  • poskrbite za ustrezno hidracijo.

Kaj izbrati za na plažo ali v pisarno?

Posebno pozornost je poleti treba nameniti tudi pripravi in izbiri hrane za na plažo ali v pisarno. V obeh primerih velja, da morajo biti obroki hranljivi, osvežilni in lahko prebavljivi, predvsem pa se izogibajte mastni in začinjeni hrani, ki je pri visokih temperaturah hitro pokvarljiva.

Še najboljši nasvet je, da pri pripravi čim manj komplicirate. V mnogih primerih so lahko sadje ali piškoti dovolj, če pa ste med bolj lačnimi, si pripravite kakšen bolj enostaven sendvič.

Katero sezonsko sadje in zelenjavo izbrati

Najboljša izbira v vročih poletnih dneh sta zagotovo sveža sadje in zelenjava, ker vsebujeta veliko vode in predstavljata odličen vir hranljivih snovi. Poleg vitaminov in mineralov, vsebujeta tudi veliko antioksidantov, ki so za naše zdravje izjemno pomembni.

In glede na to, da nam poletje ponuja obilo sezonskega sadja in zelenjave, smo prepričani, da pri izbiri ne boste imeli težav. Možnosti je resnično veliko, predvsem pa posegajte po sadju, kot so maline, borovnice, češnje, hruške, lubenice, melone in breskve, ter zelenjavi, kot so blitva, paprika, paradižnik, solata in bučke.

Recepti za vroče dni

Iz svežega sadja in zelenjave seveda lahko pripravite ogromno osvežilnih, predvsem pa okusnih kosil in malic. Pri tem potrebujete le nekaj ustvarjalne žilice, da pa bo vse skupaj še bolj enostavno, vam nekaj okusnih receptov ponujamo tudi mi.

1. Poletno sadje z medenimi ovsenimi kosmiči

Pestra izbira sadja je kot nalašč za pripravo raznovrstnih in okusnih malic. Ne glede na to, ali imate doma jagode, borovnice, breskve ali maline, jih enostavno zmešajte z ovsenimi kosmiči, mandlji, rozinami in cvetličnim medom. Zmesi dodajte še grški jogurt in dobili boste polnovredno malico, ki vam do dala dovolj energije.

2. Sladko-kisla solata iz lubenice

Vodena lubenica je odličen in zdrav obrok za poletne dni, zato jo lahko zaužijete na vse mogoče načine. Eden od najbolj preprostih in osvežilnih pa je zagotovo sladko kisla solata iz lubenice. Vse, kar potrebujete, je ena večja lubenica, ki jo prerežete na pol in nato še na krhlje.

Nato odstranite peške in jo ločite od lupine. Lubenico nato le še zrežete na kocke in jo polijete s sokom ene limone. Dobro premešajte in pustite, da se na hladnem marinira vsaj eno uro. Predno jo postrežete, solati dodajte še sesekljane metine liste.

3. Zelenjavna enolončnica

Sveža sezonska zelenjava in začimbe so vedno dobra izbira za okusne enolončnice, ki so lahko prebavljive. Potrebujete eno svežo rdečo papriko, 250 g cvetače, 200 g korenčka, 250 g čebule, 250 g krompirja, 250 g bučk, 200 g jajčevca, 2 žlici ostre mlete paprike, 2 stroka česna , peteršilj, majaron, timijan, olivno olje, sol in poper.

Vso zelenjavo operite, očistite in narežite na poljubno velike koščke. Prav tako olupite krompir in ga operite ter narežite na manjše kocke. Čebulo drobno nasekljajte in jo prepražite do zlato rumene barve. Dodajte na kocko narezano zelenjavo in premešajte. Potresite z nasekljanim česnom, mleto papriko in začimbami. Vse sestavine prelijte z enim litrom vode, pokrijte in kuhajte na zmernem ognju približno 30 minut. Kuhano enolončnico postrezite in potrosite s sesekljanim peteršiljem.

4. Solata iz bučk, fete in mete

Za vroče poletne dni pa si za kosilo lahko vedno pripravite zgolj okusno solato. Če iščete kombinacijo popolnih okusov, si pripravite solato iz bučk, fete in mete. Za pripravo potrebujete mlade bučke, pest metinih listov, zeleni del mlade čebulice, olivno olje, limonin sok, sol in 150 g fete.

Bučke operite in osušite s papirnatimi brisačami ter jih z nožem za lupljenje zelenjave narežite na tanke rezine. Metine liste operite, otresite in grobo sesekljajte. Zeleni del mlade čebulice očistite, operite in narežite na kolobarje. Iz olja, limoninega soka in soli naredite solatno polivko, s katero prelijete bučke in dobro premešajte. Nato le še potrosite z meto, mlado čebulico in nadrobljeno feto.

Z dvigom temperature je bistveno, da svoje telo napolnite s hrano, ki vas hladi, hidrira in daje energijo. Upoštevajte naše nasvete in recepte – prepričani smo, da boste uživali v okusni in hranljivi hrani, ki vas osveži in poživi.