Ostali športi

Poznate krpljanje? Čeprav je ta zimska aktivnost morda manj poznana, pa je odličen način za odkrivanje najbolj skritih in zasneženih kotičkov naše narave. S krpljami lahko doživite zimo na prav poseben način, ob tem pa boste veliko dobrega storili tudi za svoje telo.

S primerno zimsko obutvijo in krpljami se lahko kadar koli podate na zimski pohod v naravo. Prav posebno doživetje pa je zagotovo takrat, ko zapade veliko snega – takrat postane narava še posebej čarobna. Ali vas zanima zakaj?

S krpljami doživite vso lepoto zimske narave

Vsi tisti, ki ste se že kdaj preizkusili v krpljanju, veste, da gre za nepozabno zabavo in odličen trening. Vse, kar potrebujete, je le sneg, palice in par krpelj ter seveda veliko dobre volje in pozitivne energije. Če krpljanja še ne poznate, je čas, da se z njim seznanite – prepričani smo, da bo kmalu postala vaša najljubša zimska aktivnost.

Krpljanje je v osnovi hoja po snegu, pri čemer imate posebej prilagojeno obutev oziroma krplje. Te imajo večjo površino kot na primer vaši pohodni čevlji, zato se noga ob koraku ne pogrezne globoko v sneg. S krpljami se tako lahko brez večjih težav sprehajate po globokem in mehkem snegu.

Kako enostavna je hoja s krpljami, govori podatek, da je to v zasneženih območjih sveta glavni način za hojo iz enega kraja v drug kraj. Pri nas pa je krpljanje v zadnjem času postalo eden najbolj priljubljenih načinov rekreacije.

Pozitivni učinki krpljanja

Podobno kot ostale oblike rekreacije ima tudi krpljanje veliko pozitivnih učinkov na naše telo. Aktivnost bi lahko primerjali s pohodništvom, le da v tem primeru nujno potrebujete sneg. Ker pri hoji uporabljate palice, s tem učinkujete praktično na vse mišice vašega telesa ter poskrbite za močnejše srce in pljuča.

Dejstvo je, da s krpljanjem vplivamo na boljše splošno počutje in zdravje. Najlepše pa je, da med krpljanjem odkrivate najbolj skrite kotičke narave in uživate ob edinstvenih pogledih na zasneženo naravo.

Kašno opremo potrebujete za krpljanje?

Za varno in brezskrbno krpljanje je najpomembnejša ustrezna oprema. Od nje je odvisno tudi naše počutje, zato obvezno poskrbite za naslednje kose opreme:

  • Krplje, ki so narejene iz aluminija, gume ali drugih visokotehnoloških materialov. Zaradi tega so lažje, obstojnejše in zahtevajo manj vzdrževanja. Če si krpelj ne nameravate kupovati, si jih zagotovo lahko izposodite v vseh zimskih središčih.
  • Pohodniške čevlje, ki bodo poskrbeli za najboljši stik s krpljami. Glede na to, da boste z njimi hodili po snegu, vam vsekakor priporočamo vodoodbojno obutev, ki bo ohranila vaše noge tople kljub stiku s snegom.
  • Pohodne palice, ki vam bodo nudile oporo, hkrati pa olajšale vzpenjanje v hrib. Pomembno je, da imajo palice na koncu široke krpljice, ki preprečujejo pretirano pogrezanje v sneg.
  • Primerna oblačila, ki vas bodo ščitila pred mrazom in vetrom. Z debelino oblačil ne pretiravajte, več pozornosti usmerite v to, da so oblačila vodoodbojna in topla. Izberite več tanjših plasti oblačil, ki jih boste lahko slekli, če vam postane vroče. Za krpljanje je priporočljivo uporabiti gamaše, ki preprečujejo vdor snega v vašo obutev.

Kadar se odpravljate na daljši pohod s krpljami, nikakor ne pozabite tudi na rezervna oblačila. Vedno imejte s seboj dovolj tekočine, zato je termovka s toplim čajem obvezen dodatek v vašem nahrbtniku. Kadar se na krpljanje odpravite v mraku, nikakor ne pozabite tudi na naglavno lučko, s katero bo aktivnost bolj varna.

Odkrivajte zimo v Sloveniji – s krpljami je vse mogoče!

S primerno opremo se tako lahko s krpljami odpravite praktično kamor koli želite. Slovenija, ki slovi po svoji neokrnjeni naravi, je kot nalašč za to zimsko aktivnost. Možnosti za odkrivanje narave je ogromno, nikakor pa ne spreglejte spodnjih predlogov:

Julijske Alpe, kjer boste vsrkavali gorski zrak in se sprehodili v objemu visokih zasneženih vrhov Triglavskega narodnega parka. V tem delu Slovenije obiščite Pokljuko, Kranjsko Goro, Bohinj in dolino Soče. Prepričani smo, da bo raziskovanje alpskih dolin odlična izbira za vse romantične duše.

Kamniško-Savinjske Alpe, kjer boste deležni edinstvenega potepa med planšarskimi kočami in čudovitih lepot ene najlepših alpskih dolin v Evropi. Obiščite Veliko Planino, ki vas bo navdušila s pravljično podobo zimske vasice in zimsko kuliso, kakršne ne boste videli nikjer drugje. Prav tako ne pozabite tudi na Logarsko dolino, ki je zaradi mogočnih vrhov v tem letnem času še posebej zanimiva.

Pohorje, kjer boste priča pravi zimski pravljici. Enega najlepših doživetij boste deležni, če boste obiskali Roglo in Mariborsko Pohorje, saj se boste s krpljami na nogah lahko sprehodili po uhojenih in še nedotaknjenih zasneženih poteh.

S snegom pokrita pobočja kar kličejo po aktivnem preživljanju prostega časa. Če ste hkrati še romantik po duši, smo prepričani, da vas bo krpljanje kmalu zasvojilo.