Smučanje

Kaj je lepšega kot družinski zimski izlet na smučišče ali bližnji breg od koder se boste spuščali s sanmi? Ne veliko. Le da je otrokom včasih nekoliko težje razložiti vso lepoto in pomembnost preživljanja kvalitetnega časa z družino, izkoriščanju sončnih žarkov na svežem zraku in redne telesne vadbe. Odrasli že lahko računajo na daljnosežne ugodnosti in »malce potrpijo«, nekaterim otrokom pa več kot pol ure na snegu pomeni enako kot zmrzovanje.

Veliko težke opreme, dolge vožnje, mraz, vlaga, prazen želodec… Vse to so razlogi, da pri zimskih športnih podvigih v naravi otroci včasih potrebujejo (in obožujejo) dodatno zunanjo motivacijo. No, bodimo iskreni, saj jo tudi odrasli kdaj pa kdaj. Kako torej otrokom na pravi način predstaviti zimske športe, v katerih sam/a tako uživaš?

Poskrbite za osnovne potrebe

Naj zveni še tako smešno, najprej poskrbite, da bo vašemu otroku toplo, da bo sit in odžejan. Otroku pomagajte s prilagajanjem temperaturi z oblačenjem v slojih. Še posebej pri hlačah je pomembno, da se z materiali odpornimi na vodo izognete mokri zadnjici. Palčniki na jakni bodo pomagali preprečiti, da jim sneg uide v rokav. Ne pozabite tudi na redno nanašanje kreme z zaščitnim faktorjem, ki bo preprečila kožne poškodbe.

Podobno velja pri hrani in pijači. Pomembno je, da si zjutraj privoščimo krepčilen zajtrk in imamo pri sebi kakšen prigrizek ali malico, če je spremenjen otrokov prehranjevalni urnik. Morda otroci sami niti ne vedo, da so lačni, lakoto bodo začeli izražati z razdražljivostjo in nenadnimi izbruhi razburjenja, pa naj jim bo v napoto le kupček snega. Topel čaj ali druga tekočina v termovki bosta potešila potrebo po hidraciji, hkrati pa pitje toplih tekočin ustvari tudi občutek prijetne toplote.

Prigrizki

Hrana je lahko odličen zunanji motivator, predvsem takrat, ko začnejo pešati moči vaših najmlajših. Lažje bodo preživeli še eno uro zunaj in njihov korak na bo zagotovo živahnejši, če bodo vedeli, da jih bo v avtu čakala majhna poslastica. Vnaprej lahko pripravite različne zdrave prigrizke ali narežete nekaj sadja (ki bo zahvaljujoč hladnim temperaturam ostalo sveže tudi med večurnim čakanjem v avtomobilu). Najbolj mamljivo pa bo seveda, če jim boste ponudili tisto, česar sicer ne dobijo preveč pogosto.

Novi izzivi in družba

Večina otrok bo tisto, v čemer so dobri, počela z večjim veseljem in zagonom. Otrokom zato tudi pri zimskih športih namignite in jim pomagajte doseči majhne zmage, ki jim bodo dvignile samozavest in jih spodbudile, da si bodo želeli doseči še več. Lahko je to snežak z najdaljšim nosom, smučarski ali sankaški spust z določene proge, premagovanje preprek, učenje novih zavojev. Ko je izziv enkrat usvojen, bo dobil otrok novo motivacijo za vračanje na sneg znova in znova.

Če vaš otrok kaže veliko motivacije za določen šport, je včasih najbolje, da ga vpišete v tečaj pod profesionalnim vodstvom. To lahko reši tako otroka, kot tudi nas. Otrok bo tam spoznal nove prijatelje, s katerimi si bodo med seboj postavljali nove izzive. Pridobil bo prave osnove za nove športne podvige in se z učenje pravilne tehnike pomagal izogniti morebitnim poškodbah, hkrati pa boste preprečili, da bi nanj nehote prenašali lastne strahove, negotovosti in napake. Izlet na sneg pa lahko za otroka, predvsem če nima bratov ali sester, včasih poživite že s tem, da zraven povabite prijatelja.

Ne mudi se, sneg se ne bo stopil

Najpomembnejše pravilo pa je – vzemite si čas. Nič ne kvari vzdušja na izletu bolj, kot nervoza, priganjanje in hitenje. Naj bo dan, ko se odpravite na izlet, namenjen zgolj in samo temu. Tudi vam ni potrebno biti najbolj produktivna družina, ki se ji uspe največkrat spustiti, narediti največ zavojev… Pa kaj če potrebujete pol ure za majhen spust! Pomembno je, da ste skupaj, na svežem zraku, v naravi. Da ustvarjate spomine, ki si jih bodo vaši otroci zapomnili mnogo bolje (in dlje), kot si verjetno lahko predstavljate. Zato naj vas ne bo strah počitkov in premorov. Ne bodite razočarani, tudi če otrok namesto na smučeh svoj dan preživi ob igranju s snegom ob robu smučarske proge. Bodite zadovoljni, da je ob koncu dneva na njegovem obrazu zarisan nasmeh, so njegova lica pordela od svežega zraka in njegovo telo utrujeno od gibanja na snegu.

Cel dan na snegu je lahko za otroka zastrašujoč in gotovo fizično naporen. Na prvih zimskih oddihih je bolje, da si privoščimo polno poldnevno izkušnjo, kot pa cel dan namrščenih obrazov in jeznega brcanja čevljev iz nog po povratku domov. Zapomnite si – najboljša motivacija za prihodnji zimski izlet je vedno dobra izkušnja.