Tudi če v snežnih radostih uživate izven smučišč, si lahko kulinariko, kakršne smo vajeni tam, privoščite v udobju domače kuhinje. Prinesite duh smučišča v domačo kuhinjo in za kuhinjsko mizo zagrizite v jedi, s katerimi se najraje razvajamo v bližini belih strmin

Šmorn z rozinami in cimetom

Legenda pravi, da naj bi se sorodnik omlete in palačinke rodil, ko je kuhar v ljubljanski gostilni na Ježici pripravljal palačinke za goste z avstrijskega dvora. Cesarski praženec ali po domače šmorn je priljubljena malica, večerja ali zajtrk. Obožuje ga staro in mlado. Še posebej kraljevska pa je porcija šmorna z dodatkom rozin in cimeta, ki to preprosto jed povzdigne na piedestal.

Sestavine:

  • 3 dl mleka
  • 2 jajci
  • 25 dg moke (pol ostre in pol mehke)
  • 4 dg sladkorja
  • ščepec soli
  • žlica zlatih rozin
  • maslo
  • cimet

V skledo zlijemo mleko, pol sladkorja in rumenjake ter dodamo ščepec soli in čajno žličko cimeta nato pa vse dobro premešamo. Med mešanjem postopoma dodajamo moko, ko smo dodali vso pa vmešamo še rozine. Beljake stepamo v trd sneg, kateremu proti koncu stepanja dodamo še preostali sladkor. V testo previdno vmešamo sneg, nato pa zmes vlijemo v pekač, ki mora biti dobro premazan z maslom. Šmorn približno 20 minut pečemo v pečici, ki jo predhodno ogrejemo na 180 stopinj. Po koncu pečenja ga natrgamo na manjše kose, dodamo koščke masla in jih preložimo v večjo ponev, v kateri ga pražimo, dokler ne postane hrustljav. Postrežemo vroče in uživamo!