Smučanje

Ne glede na to, ali se odpravljate na enodnevno smučanje ali na enotedenske počitnice, je seznam vse opreme lahko zastrašujoče dolg. Če ste v tem začetnik, je treba pomisliti še na ogromno drugih stvari. Prepričani smo, da vam bodo naši nasveti prišli prav.

Prva stvar, ki jo morate vzeti s seboj na smučišče, je zagotovo obilo dobre volje. Upoštevajte, da boste lahko na trenutke tudi utrujeni in premraženi, zato je ključnega pomena, da ste v takšnih situacijah pozitivno naravnani. Ob tem nikakor ne spreglejte tudi naših nasvetov, s katerimi bo vaš smučarski dan še bolj brezskrben.

Skrb za smuči

Za svoje smuči boste veliko storili že s tem, če boste zanje primerno skrbeli. Poskrbite za pravilno nošenje smuči z uporabo posebnih trakov z ježki, s katerimi objamete smuči. Ti preprečujejo, da bi se drsne ploskve drgnile med seboj in hkrati omogočajo lažje prenašanje smuči.

Svetujemo vam, da po vsakem smučanju smuči temeljito obrišete z brisačo, s čimer boste preprečili rjavenje robnikov, in jih pospravite v torbo za smuči.

Za najboljšo smuko morajo biti smuči ustrezno servisirane. Priporočamo vam, da servis smuči opravite preden se prvič podate na bele strmine, nato pa po potrebi – odvisno od števila smučarskih dni. Če opazite na drsni ploskvi večje poškodbe, jih je vsekakor priporočljivo čim prej odpraviti.

Hoja v smučarskih čevljih

Smučarski čevlji so poleg smuči nepogrešljiv del smučarske opreme. Glede na to, da že sami po sebi niso preveč udobni, je ključnega pomena, da kot začetnik izberete prave smučarske čevlje, kar bo bistveno pripomoglo k manj bolečim nogam.

Še posebej neugodna je lahko hoja v smučarskih čevljih. Pri tem bodite še posebej previdni, saj boste morali pogosto premagovati stopnice, kamnita parkirišča, poledenela cestišča in druge ovire. Kadar vas do smučišča čaka dolga pot, je smučarske čevlje bolje nesti v torbi in si jih preobuti šele na smučišču.

Vsem omenjenim težavam se lahko izognete z izbiro smučarskih čevljev s tehnologijo GripWalk, ki bistveno olajšajo hojo po vseh vrstah terena. Gre za posebno oblikovan spodnji del smučarskih čevljev, ki je izdelan iz mehke in profilirane gume. Ta zagotavlja občutno več oprijema kot klasični podplat iz plastike. Vendar so tovrstni čevlji kompatibilni le z ustreznimi vezmi, opremljenimi s posebnimi nastavki. Vezi s tehnologijo GripWalk imajo namreč posebno konkavno zasnovo, ki se prilega čeljusti na čevlju. In če vez ni ustrezna, ne more dovolj dobro zagrabiti čevlja. Dobra novica je, da zadeva deluje v obratni smeri. Torej – smučarske čevlje brez tehnologije GripWalk lahko uporabljate z vezmi, ki so z njo že opremljene. Obstaja tudi tretja rešitev. Določene modele smučarskih čevljev iz preteklih sezon je možno opremiti z nastavki GripWalk in si na ta način omogočiti varno hojo in premikanje.

Kako se obleči za na smučišče?

Najpogostejša težava začetnikov na smučeh je ta, da se oblečejo preveč ali premalo. Priporočamo vam, da sledite načelu čebulnega oblačenja, pri čemer poskrbite za kakovostni vrhnji sloj z izolacijskim polnilom in osnovni sloj, ki dobro odvaja vlago. Koliko vmesnih plasti boste še oblekli, poleg osnovnega in vrhnjega sloja, je odvisno od temperature in intenzivnosti smučanja.

Ko izbirate primerna smučarska oblačila, ne pozabite na okončine. Za vaše roke izberite kakovostne smučarske rokavice, za zaščito glave in obraza poskrbite s podkapo ali ruto.

Vrste smučarskih prog

Vedno, ko se odpravljate na smučišče, je dobro vedeti, kje se nahajate. Vsa smučišča imajo temu namenjene zemljevide prog, ki prikazujejo težavnost prog, njihove povezave in žičnice. Zemljevidi se nahajajo na različnih točkah na smučišču, na voljo so vam tudi v žepni obliki, zato priporočamo, da ga imate vedno s seboj.

Opazili boste, da so smučarske proge na zemljevidu označene z različnimi barvami glede na njihovo težavnost:

• Modra barva označuje lahke smučarske proge katerih nagib ne sme presegati 25 %, razen krajših odsekov na odprtem terenu; primerne so za začetnike, ki so že začeli pridobivati nekaj samozavesti.

• Rdeča barva označuje srednje težke proge, katerih prečni in vzdolžni nagib ne sme presegati 40 %, razen krajših odsekov na odprtem terenu; gre za strme, ožje in tehnično zahtevnejše proge od modrih, ki nikakor niso primerne za začetnike.

• Črna barva označuje težke smučarske proge, katerih nagib presega 40 %; gre za strme in tehnično zahtevne proge, ki so namenjene najbolj izkušenim smučarjem.

Ne pozabite na varnost na smučišču

Smučanje velja za šport poln užitkov in veselja, hkrati pa je to šport hitrosti z veliko nepredvidljivimi situacijami. Zato je na smučišču vedno treba upoštevati pravila smučarskega bontona, s čimer občutno povečamo varnost sebe in drugih. Na smučišče se vedno odpravite s smučarsko čelado na glavi, še prej pa preverite 10 FIS pravil za vedenje na smučišču.

Tako, sedaj ste pripravljeni na popoln smučarski dan. Počakajte le še na primerno vreme in vaše smučarske dogodivščine se lahko začnejo!