Povzetek
Trendi
Tudi če v snežnih radostih uživate izven smučišč, si lahko kulinariko, kakršne smo vajeni tam, privoščite v udobju domače kuhinje. Prinesite duh smučišča v domačo kuhinjo in za kuhinjsko mizo zagrizite v jedi, s katerimi se najraje razvajamo v bližini belih strmin.
Germknödel
Dobro poznana sladica, brez katere si ne moremo predstavljati obiska avstrijskih smučišč ali stojnic na adventnih sejmih. Pravijo, da je skrivnost puhaste krogle v kvasu, zaradi katerega je jed znana tudi kot kvašen cmok. Precej enostavno pa jo lahko pripravimo tudi doma.
Sestavine:
- 500 g moke
- 230 ml toplega mleka
- 1 vrečka suhega kvasa
- 40 g sladkorja
- 1 vrečka vaniljinega sladkorja
- Lupinica limone
- 1 rumenjak
- 70 g masla
- 100 g slivovega džema ali goste marmelade
Priprava:
Toplemu mleku dodamo sladkor in suhi kvas. Počakamo, da kvas malce »popeni«. V večjo skledo damo moko, vanilijin sladkor, limonino lupinico, stopljeno maslo ter celo jajce in rumenjak. Dodamo kvasni nastavek. Vse skupaj zgnetemo v prožno in voljno testo, ki ga pokrijemo in pustimo vzhajati, da se masa podvoji – približno 40 minut. Vzamemo 70 g testa in ga sploščimo v roki. Na sredino postavimo džem, nato pa ga oblikujemo v cmok. Ko napolnimo vse cmoke, jih pustimo vzhajati 20 min. Po vzhajanju cmoke 10 minut kuhamo v pari (na peki papirju, da se ne primejo). Strežemo v objemu vanilijeve omake in z mletim makom.
Vanilijeva omaka
Popolna spremljevalka kvašenih ali običajnih cmokov, s katero lahko dodamo piko na i šmornu, palačinkam ali sladoledu.
- 400 ml mleka
- 200 ml sladke smetane
- 6 rumenjakov
- 40 g sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 2 žlički vanilijinega ekstrakta ali 2 stroka vanilje
- Mleti mak
Mleko in sladko smetano segrejemo. Rumenjake stepamo skupaj s sladkorjem in ekstraktom ali izdolbenim strokom vanilije, da dobimo kremasto zmes. Penasto vmešane rumenjake in sladkor prilijemo k mleku in smetani. Na zmerni temperaturi kuhamo in stalno mešamo toliko časa, da se krema začne gostiti. Če je pregosta, dodamo nekaj sladke smetane.