Trendi

Tudi če v snežnih radostih uživate izven smučišč, si lahko kulinariko, kakršne smo vajeni tam, privoščite v udobju domače kuhinje. Prinesite duh smučišča v domačo kuhinjo in za kuhinjsko mizo zagrizite v jedi, s katerimi se najraje razvajamo v bližini belih strmin.

Germknödel

Dobro poznana sladica, brez katere si ne moremo predstavljati obiska avstrijskih smučišč ali stojnic na adventnih sejmih. Pravijo, da je skrivnost puhaste krogle v kvasu, zaradi katerega je jed znana tudi kot kvašen cmok. Precej enostavno pa jo lahko pripravimo tudi doma.

Sestavine:

  • 500 g moke
  • 230 ml toplega mleka
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • 40 g sladkorja
  • 1 vrečka vaniljinega sladkorja
  • Lupinica limone
  • 1 rumenjak
  • 70 g masla
  • 100 g slivovega džema ali goste marmelade

Priprava:

Toplemu mleku dodamo sladkor in suhi kvas. Počakamo, da kvas malce »popeni«. V večjo skledo damo moko, vanilijin sladkor, limonino lupinico, stopljeno maslo ter celo jajce in rumenjak. Dodamo kvasni nastavek. Vse skupaj zgnetemo v prožno in voljno testo, ki ga pokrijemo in pustimo vzhajati, da se masa podvoji – približno 40 minut. Vzamemo 70 g testa in ga sploščimo v roki. Na sredino postavimo džem, nato pa ga oblikujemo v cmok. Ko napolnimo vse cmoke, jih pustimo vzhajati 20 min. Po vzhajanju cmoke 10 minut kuhamo v pari (na peki papirju, da se ne primejo). Strežemo v objemu vanilijeve omake in z mletim makom.

Vanilijeva omaka

Popolna spremljevalka kvašenih ali običajnih cmokov, s katero lahko dodamo piko na i šmornu, palačinkam ali sladoledu.

  • 400 ml mleka
  • 200 ml sladke smetane
  • 6 rumenjakov
  • 40 g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 2 žlički vanilijinega ekstrakta ali 2 stroka vanilje
  • Mleti mak

Mleko in sladko smetano segrejemo. Rumenjake stepamo skupaj s sladkorjem in ekstraktom ali izdolbenim strokom vanilije, da dobimo kremasto zmes. Penasto vmešane rumenjake in sladkor prilijemo k mleku in smetani. Na zmerni temperaturi kuhamo in stalno mešamo toliko časa, da se krema začne gostiti. Če je pregosta, dodamo nekaj sladke smetane.