Tudi če v snežnih radostih uživate izven smučišč, si lahko kulinariko, kakršne smo vajeni tam, privoščite v udobju domače kuhinje. Prinesite duh smučišča v domačo kuhinjo in za kuhinjsko mizo zagrizite v jedi, s katerimi se najraje razvajamo v bližini belih strmin

Polenta s klobaso ali slanino, paradižnikovo omako in sirom

Italijani niso le mojstri testenin in sladic. V hribovitem severu države so doma recepti za tople jedi, ki vas bodo v zimskih mesecih nasitile in pobožale brbončice. Kremna in bogata polenta, obogatena s sirom po okusu, v družbi klobase ali popečene slanine ter paradižnikove omake, je ena najbolj krepčilnih, enostavnih in hitro pripravljenih jedi. Za piko na i ji lahko dodate še nekaj burrate. Ko se boste vrnili z dolgega zimskega pohoda ali sankanja, je to jed, ki vas ravno prav nasiti in poživi.

Sestavine:

  • 250 g polente
  • 1l vode
  • 200 ml mleka
  • 80 g sira (priporočamo sira fontina ali ementalec)
  • 50 g ribanega parmezana
  • 80 g masla
  • Klobasa ali slanina
  • Pasiran paradižnik

Sir narežemo na majhne kocke. V posodo vlijemo mleko in vodo ter dodamo sol. Zavremo in z metlico vmešamo polento. Med kuhanjem neprestano mešamo, da ne nastanejo grudice. Tik preden polento odstavimo vanjo vmešamo sir in maslo. Po okusu popramo in po želji dodamo še nekaj timijana ali rožmarina. Pogrejemo pasiran paradižnik, ki mu prav tako lahko dodamo rožmarin ali timijan, skuhamo klobaso in postrežemo z nekaj rezinami burrate.