Nogomet

EURO 2021

UEFA 2021 je 16. evropsko prvenstvo v nogometu, ki se bo odvijalo od 11. junija do 11. julija 2021. Tekmovanje bi se moralo odviti že leta 2020, a je bilo zaradi situacije s koronavirusom preloženo. Evropsko prvenstvo se je na ta način tudi preimenovalo iz EURO 2020 v EURO 2021 in se bo odvijalo kljub dejstvu, da je koronavirus še vedno velika nevarnost v številnih državah po svetu.

In kako se bo vse skupaj odvijalo? Kaj se bo zgodilo v primeru poslabšanja okužb? Bodo tudi navijači deležni pravega nogometnega utripa na stadionih? Vse to so vprašanja, s katerimi se spopadajo mnogi navijači, željni nogometne igre.

Pa si poglejmo, kaj vemo do sedaj.

Katere države bodo sodelovale na UEFA 2021?

24 najboljših nogometnih ekip na stari celini, ki so se na tekmovanje uvrstile preko kvalifikacij, je bilo na podlagi žreba razvrščenih v 6 skupin. Branilec naslova je Portugalska, ki je laskavi naslov osvojila leta 2016.

  • Skupina A: Turčija, Italija, Wales, Švica
  • Skupina B: Danska, Finska, Belgija, Rusija
  • Skupina C: Nizozemska, Ukrajina, Avstrija, Severna Makedonija
  • Skupina D: Anglija, Hrvaška, Škotska, Češka
  • Skupina E: Španija, Švedska, Poljska, Slovaška
  • Skupina F: Madžarska, Portugalska, Francija, Nemčija

UEFA 2021 – turnir 12 različnih držav

Evropsko nogometno prvenstvo bo prvič potekalo v dvanajstih evropskih mestih, v dvanajstih različnih državah. Na takšen način bo Evropska nogometna zveza celoten dogodek počastila v spomin na 60-letno zgodovino tega tekmovanja.

V osmino finala se bosta iz skupinskega dela uvrstili po dve najboljši ekipi v skupini in štiri najboljše tretjeuvrščene ekipe. Skupinski del tekmovanja in osmino finala bodo gostila evropska mesta Rim (Italija), Kopenhagen (Danska), Bukarešta (Romunija), Amsterdam (Nizozemska), Dublin (Irska), Bilbao (Španija), Budimpešta (Madžarska), London (Anglija) in Glasgow (Škotska).

Zmagovalci dvobojev osmine finala se uvrstijo v četrtfinale tekmovanja, ki bo potekalo v štirih različnih mestih, in sicer bodo te tekme gostili Baku (Azarbejdžan), München (Nemčija), Saint Petersburg (Rusija) in Rim (Italija).

Zmagovalci teh dvobojev se uvrstijo v polfinale in v primeru zmage tudi v finale. Vse tekme sklepnega dela tekmovanja se bodo odigrale v Londonu na stadionu Wembley.

Koronavirus kroji usodo vseh največjih mednarodnih tekmovanj – tudi EURO 2021

Podobno kot je v lanskem letu koronavirus krojil usodo številnih mednarodnih tekmovanj, lahko podobno situacijo pričakujemo tudi v letu 2021. Zato je glavna naloga panožnih zvez in organizatorjev mednarodnih tekmovanj zagotoviti strogim varnostnim ukrepom, v nasprotnem primeru izvedba tovrstnih tekmovanj ni možna. In enako velja za Evropsko nogometno zvezo.

Po besedah voditeljev UEFA naj bi se EURO 2021 odvijal, kot je to bilo zastavljeno in načrtovano že za leto 2020. Še vedno pa so glede na trenutne razmere s koronavirusom možne spremembe v zadnjem trenutku ali celo odpoved tekmovanja. Ker pa bi bila ponovna odložitev turnirja finančno katastrofalna, pa so trenutno vse sile usmerjene v prestrukturiranje tekmovanja na način, da bo zadovoljil vsem preventivnim ukrepom.

EURO 2021 z navijači ali brez?

Evropa in svet se na vse možne načine borita za obvladovanje pandemije, a stopnja okužb kljub temu še vedno narašča. V tem trenutku si zato težko predstavljamo, da bi prvenstvo potekalo, kot je bilo prvotno načrtovano. Ker je EURO 2021 zastavljen kot turnir, ki bo potekal v več različnih državah, dodatno potovanje za igralce, medije in navijače pomeni le še dodatno tveganje več za poslabšanje pandemije koronavirusa.

Prav tako pa še vedno obstaja dvom, ali bodo zvesti navijači in privrženci nogometa sploh deležni ogleda tekem v živo. Z zagotovostjo pa lahko trdimo, da stadioni po dolgem času ne bodo napolnjeni do zadnjega kotička, kot je bilo to običajno. Po nekaterih informacijah naj bi bili stadioni le odprti za določeno število navijačev, a se bodo morali ti pred potovanjem obvezno cepiti.

Kakšne spremembe lahko pričakujemo zaradi pandemije koronavirusa?

Poleg navijačev predstavlja največji dvom izvedba tekmovanja v 12 različnih državah. Kot smo že zapisali, takšen način tekmovanja le še povečuje tveganje za pojav okužb znotraj ekip in spremljevalnega osebja, med novinarji, navijači in vsemi tistimi, ki so tako ali drugače sestavni del takšnega spektakla.

Zato so vse bolj v ospredju ideje, da bi turnir v celoti izpeljali v enem mestu in za zaprtimi vrati. Verjetno bo sistem tekmovanja zelo podoben tistemu, ki smo ga bili deležni že z evropsko ligo in ligo prvakov v prejšnji sezoni, kjer so za vsako ekipo izvajali strogo uveljavljene mehurčke.

Razveseljivo je, da od naštetih gostiteljev do sedaj ni nihče odstopil od namere organizacije tekmovanj. Vsi gostitelji so s strani UEFA dobili navodila, da pripravijo idealne načrte za optimalne zmogljivosti svojih stadionov z upoštevanjem vseh veljavnih varnostnih ukrepov COVID-19.

Lahko smo prepričani v to, da bo UEFA storila vse kar je v njeni moči, da se evropsko prvenstvo v nogometu 2021 izpelje. V kakšni obliki in na kakšen način, pa bomo verjetno izvedeli šele tik pred njegovim začetkom.