Nogomet

Po dolgih 24 letih se je slovenska nogometna reprezentanca ponovno uvrstila na evropsko nogometno prvenstvo, ki bo potekalo prihodnje leto v Nemčiji. In kot za vsak takšen velik nogometni dogodek je adidas tudi tokrat zasnoval uradno žogo nogometnega prvenstva Euro 2024.

V prihodnjem letu se nam obetata dva velika športna dogodka. Poleg olimpijskih iger bo za vse nogometne navdušence zagotovo prava poslastica tudi evropsko prvenstvo v nogometu Euro 2024, na katerem bo nastopalo 24 trenutno najboljših reprezentanc stare celine – med njimi tudi Slovenija. Preverili smo nekaj pomembnih dejstev o samem prvenstvu, ki jih mora vedeti vsak navijač.

Vse, kar morate vedeti o Euro 2024

Gostitelj 17. evropskega prvenstva UEFA bo Nemčija, trikratna evropska prvakinja v nogometu. Celoten turnir se bo odvijal od 14. junija do 14. julija 2024 in prepričani smo, da bo pred televizijske zaslone prikoval vse ljubitelje nogometa. Tisti, ki nameravate potovati v Nemčijo, si boste tekme lahko ogledali v 9 različnih mestih, in sicer v Berlinu, Kölnu, Dortmundu, Frankfurtu, Gelsenkirchnu, Hamburgu, Leipzigu, Münchnu, Stuttgartu in v areni Düsseldorf.

Na finalnem turnirju bo tekmovalo 24 trenutno najboljših reprezentanc stare celine, ki so razdeljene v 6 skupin. Med njimi je po 24 letih tudi Slovenija, ki bo nastopala v skupini C, skupaj s Srbijo, Anglijo in Dansko. V osmino finala se bosta uvrstili dve najboljši reprezentanci iz skupine in štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance, nato pa bo tekmovanje potekalo na izpadanje – vse do finala, ki se bo odigralo 24. julija 2024 na olimpijskem stadionu v Berlinu.

Fussballliebe – uradna nogometna žoga Euro 2024

Tekom celotnega evropskega nogometnega prvenstva v Nemčiji se bo uporabljala uradna nogometna žoga, ki jo je zasnoval Adidas. Žoga je bila navdihnjena z veseljem in ljubeznijo do nogometa, zato so jo poimenovali kar Fussballliebe (ljubezen do nogometa).

Prepričani smo, da bo ta nogometna žoga navdušila tako nogometaše, sodnike kot tudi vse gledalce, zato je prav, da jo tudi vi malo podrobneje spoznate. Če iščete primerno darilo za nogometnega navdušenca, je Fussballliebe zagotovo odlična ideja, saj žoga navdušuje z nekaterimi edinstvenimi lastnostmi, ki bodo prvič predstavljene na tako velikem športnem dogodku:

• Adidas Ball Connected Technology

Euro 2024 bo bilo prvo nogometno prvenstvo, na katerem bo uradna žoga vključevala adidas Ball Connected Technology. Žoga ima v središču poseben sistem vzmetenja in senzor gibanja, ki zagotavlja vpogled brez primere in s tem sodnikom omogoča hitrejše sprejemanje natančnih odločitev.

Gre za edinstveno tehnologijo, ki uradnim osebam pošilja natančne podatke o žogi, kot je položaj igralca in s tem prispeva k polavtomatizirani tehnologiji prepovedanega položaja (ofsajda) in rešuje konfliktne situacije povezane z igranjem z roko in 11-metrovkami.

• CTR-Core

CTR-Core je revolucionarno jedro žoge, ki je prilagojeno največji natančnosti pri igri. Sestavljeno je iz dveh komponent, mehurja iz obnovljive gume in trupa iz dvojno zakrpane PES tkanine, ki daje mehurju moč in obliko

• Precisionshell

Za večjo natančnost igre poskrbi tudi poliuretanska obloga žoge Precisionshell. Gre za 20-delno obliko plošče s strateško postavljenimi vdolbinami oziroma utori na zunanji lupini žoge. Takšna zasnova je bila natančno raziskana in testirana v laboratoriju in na igrišču, s čimer je adidas dosegel izjemen nadzor pretoka zraka nad žogo.

• Trajnostni materiali na bio osnovi

Fussballliebe je izdelana iz recikliranega poliestra in črnila na vodni zasnovi, vsaka plast žoge pa vsebuje materiale, kot so koruzna vlakna, sladkorni trs, lesna celuloza in guma. To je uradna žoga, ki ima do sedaj največji delež trajnostnih materialov na bio osnovi.

Vsem navijačem pa bo zagotovo najprej padel v oči dizajn nogometne žoge Fussballliebe. Izrazito črne oblike kril imajo poudarjene robove, krivulje in pike, kar predstavlja gibanje žoge in energijo igre skozi čas. Za to so uporabljene barve, kot so rdeča, modra, rumena, zelena in oranžna, kar odraža živahnost in dinamiko nogometne igre. Na žogi so upodobljene tudi ilustracije vseh stadionov in imena mest gostiteljev evropskega prvenstva. V prodajalnah in v spletni trgovini INTERSPORT vas čaka pestra izbira različic – od replik do originalne žoge, s katero se bodo igrali najpomembnejši nogometni dvoboji.

Fussballliebe Pro
Euro24 Competition
League Box
Euro24 Training

Slovenska nogometna reprezentanca na velikih tekmovanjih

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič uvrstila na veliko tekmovanje leta 2000, in sicer na evropsko prvenstvo v Belgiji in na Nizozemskem. Po 24 letih bo to četrto večje tekmovanje, na katerih je igrala slovenska nogometna reprezentanca.

Leta 2002 smo jo spremljali na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji in na Japonskem, enak uspeh pa je ponovila leta 2010 z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo v Južni Afriki. Največje uspehe je nogometna reprezentanca dosegla pod vodstvom dveh trenerjev. Leta 2000 in 2002 jo je vodil Srečko Katanec, leta 2010 pa Matjaž Kek, ki bo reprezentanco vodil tudi na Euro 2024.

Ob vseh uspehih slovenske nogometne reprezentance je vladala prava nogometna evforija. In glede na to, da je Nemčija veliko bližje kot Južna Koreja ali Južna Afrika, je to več kot dovolj dober razlog, da si tudi slovenski ljubitelji nogometa ogleda dogodek ogledate kar v živo.