Povzetek

Tek

1.Izbira terena teka

Prvo vprašanja, na katerega si je potrebno odgovoriti pri izbiri copat, je izbira terena teka, po katerem bomo večinoma tekli. Za tek po asfaltnih in drugih urejenih površinah, so primerni cestni tekaški copati, za tek po gozdnih, makadamskih in drugih naravnih poteh pa t.i. trail copati.

V čem se razlikujejo?

Cestni copati so praviloma bolj blaženi in imajo podplat, prilagojen za urejene površine, medtem, ko imajo trail copati bolj robusten in narezljan podplat za tek po razgibanih terenih in so običajno nekoliko težji od cestnih copat. S trail copati bi tako porabili preveč energije za tek po asfaltnih podlagah. Razlika je tudi v materialu oz. mrežici copata, ki je pri cestnih copatih bolj občutljiva in se lahko pri srečanju s kamenjem, koreninami ali vejami hitro poškoduje, medtem, ko je mrežica pri trail copatih bolj odporna na odrgnine.

2. Kako oblika stopala vpliva na izbiro modela copat

Pri teku se stopalo in gleženj zmerno gibata od nagiba navzven (supinacija) proti nagibu navznoter (pronacija). Kadar to gibanje ne poteka uravnoteženo oz. se stopalo prekomerno zvrača, je prisotna pronacija, zato je v tem primeru potrebno izbrati copate za pronatorje.

  • Nevtralno stopalo imajo tekači, ki nimajo posebnih izrazitih problemov pri stiku stopala s tlemi in se jim stopalo ne zvrača. Tem tekačem je na voljo večina copat v ponudbi.
  • Pronacijo imajo tekači, pri katerih opažamo, da pri teku pride do zvračanja gležnjev navznoter. Ti tekači potrebujejo podporo pod stopalnim lokom, ki uravnava zvračanje stopala.
  • Supinacija je gibanje stopala, pri kateri se gležnji zvračajo navzven. To je običajno pri ljudeh z visokim stopalnim lokom. Za ta primer so primerni nevtralni copati, ki pa so izdatno oblazinjeni.
Kako določiti obliko stopala?

Možnosti, kako preveriti obliko stopala je več:

  • Če imate stare čevlje, s katerimi ste redno tekli, preverite ali so v katerem delu prekomerno obrabljeni. V kolikor so npr. na notranji strani bolj sploščeni, je velika verjetnost, da imate pronacijo
  • Stopala namočite in naredite odtis na papirju ali jih obrišite. Ta test sicer ni nujno povsem zanesljiv, vendar boste v primeru, da imate izrazito pronacijo, to opazili že z odtisa.
  • Tecite in prosite prijatelja, da spremlja ali celo posname vaš način teka oz. gibanje stopal
  • Obiščite prodajalne Intersport, kjer vam lahko opravimo analizo stopala ali napredno meritev na napravi Safesize

3. Zakaj so pomembne tehnologije v copatih?

Copati vseh vodilnih proizvajalcev so običajno opremljeni z različnimi tehnologijami, ki jih razvijajo že leta in nenehno nadgrajujejo. To so tehnologije za blaženje, več odzivnosti, stabilnost, naravni potek koraka … Vsaka od teh ima svojo pomembno funkcijo.

Tehnologije za blaženje skrbijo za manj pritiska na sklepe (še posebej dobrodošlo pri težjih tekačih), tehnologije za stabilnost za uravnavanje gibanja stopala, kar pomaga tudi, ko so noge utrujene, da stopamo ne glede na to, pravilno.

Osnovni namen tehnologij v tekaških copatih je, da preprečujejo poškodbe in vplivajo na bolj pravilno gibanje stopala. Več kilometrov kot s copati pretečemo, bolj pridejo do izraza njihove lastnosti.

4. Kako izbrati pravo velikost copata?

Izbira prave velikosti je ena najpogostejših dilem pri izbiri copat.

Pravo velikost lahko določite na naslednje načine:

  • Preverite obstoječo številko copat. Če se ta ne spreminja oz. imate enako velikost pri različnih modelih copat, je velika verjetnost, da bo ustrezna tudi pri izbiri nove obutve
  • Najbolj natančna meritev stopala je izmera dolžine stopala (do najdaljšega prsta na nogi) v centimetrih, ki ji dodajte še 5-10 mm (upoštevati je potrebno, da imate v copatih obute še nogavice) in v tabeli velikosti (v spletni trgovini Intersport je ta dodana pri vseh copatih) izberite ustrezno evropsko velikost.

Izbira nepravilne velikosti vpliva tudi na prehitro in prekomerno obrabo copata. To je še posebej izrazito, če izberete premajhne čevlje. To lahko povzroči poškodbo nohtov, trganje mrežice,  …

Popolnoma identični stopali sta pri odraslih ljudeh, prej redkost kot pravilo. Do razlik med levim in desnim stopalom lahko prihaja ne samo po obliki, temveč tudi po dolžini. V kolikor imate eno stopalo daljše od drugega, izbirajte velikost glede na daljše oz. večje stopalo.

5. Copati z membrano ali brez?

Nekateri copat so opremljeni z membranami, ki preprečujejo vdor mokrote v čevelj. Prednost copat z membranami je ta, da zadržujejo vdor vode in ohranjajo toploto v čevlju, zato so bolj zaželeni v bolj mrzlem in mokrem delu leta (jesensko-zimski čas). Če tečete večinoma v pomladno-poletnih mesecih, pa so boljša izbira copat brez membrane, saj se stopalo ob višjih temperaturah bolj poti, copati brez membrane pa so bolj zračni, zato bo tek v njih bolj udoben.

Če tečete celo leto, priporočamo uporabo dveh parov copat, in sicer z membrano v jesensko-zimskem času in brez membrane v pomladno-poletnem času.

5. Zavezovanje

Večina tekaških copat ponuja klasično zavezovanje, nekateri modeli pa so opremljeni s t.i. vezalkami za hitro zavezovanje. Slednje so pogostejše pri trail copatih.

Pri copatih z zavezovanjem s klasičnimi vezalkami sta dodani še dve dodatni luknjici, ki pogosto ostaneta neuporabljeni. Ti luknjici sta koristni predvsem za ljudi z nizkim nartom, saj omogočata še boljšo pričvrstitev stopala.

6. Kako začeti teči z novimi copati?

Ko ste domov prinesli nove tekaške copate, vam ne glede na navdušenje, predlagamo, da, v kolikor še imate stare copate in pogosto tečete, prehod izvedete postopoma in tečete izmenično z novimi in starimi ter tako stopalu omogočite, da se postopoma navadi na nov copat.

7. Vzdrževanje copat

Ker se stopalo med tekom poti, priporočamo, da copate po vsaki uporabi prezračite in v kolikor ste tekli po mokrem terenu, zmeraj posušite, vendar ne na način, da bi pregrevali material.

Za odstranjevanje umazanije se priporoča ročno pranje z za to namenjenimi sredstvi in nežno krtačo (ki ne poškoduje mrežice). Po pranju copate posušite.

Vabljeni v tekaške skupine tekaškega trenerja Intersport, Urbana Praprotnika, kjer boste poleg vodenega treninga lahko dobili odgovore na številna vprašanja.