Ostali športi

Kam sodijo pravljice? V zimo! Ker je najbolj čarobna. Odeta v tančice igrivosti, sanjske tišine, ker se iskri in blešči, ker pozimi je hlad mogočen, a srca še bolj vroča. Zima je poligon za čutenje in ni jih močnejših doživetij kot so tista doživeta v objemu snega in tistih, ki jih imamo radi.

Poleg smučanja in deskanja na snegu zima nudi plejado drugih aktivnosti in doživetij, za katere potrebujete le nekaj domišljije, dobre volje in motivacije, da se toplo oblečete in odpravite ven, v naravo. V nadaljevanju smo za vas nanizali nekaj predlogov, ki jih to zimo velja preizkusiti.

Hribovska idila

Sneg vpliva na športno udejstvovanje pozimi. Z njim pride tudi kar nekaj omejitev, a s preudarnim načrtovanjem in ustrezno opremo, se vam pozimi ni treba odreči prelestnim razgledom s slovenskega sredogorja. Tam so planinski domovi navadno odprti tudi za vikende in vabijo, da dan preživite na lažje dostopnih hribskih točkah.

Med najbolj priljubljenimi je Zelenica, do katere, če razmere omogočajo, ratrakirajo del poti in se lahko v dolino tudi sankate ali smučate. Zimski razgledi in pridušena tišina se vam bodo usodno zasidrali v srce.

Nočni pohod z lučkami

Da je dan prekratek, je le slab izgovor nedomiselnih ljudi. Čelno lučko na glavo, verigice na tople pohodne čevlje in pot pod noge. Noč ima svojo moč, pravijo, in pozimi, ko pot osvetljuje polna luna, ki se odbija od snežne odeje, je ta še posebej čarobna. Le prepričajte se, da je na cilju odprta koča, kjer se boste lahko ogreli in okrepčali preden se ponovno podate v obsijano noč. Za nočni pohod je, na primer, preudarna izbira za začetnike Dom v Tamarju.

Sankanje

Če ste med tistimi, ki se radi izognete gneči na smučiščih, potem vam ponujamo sankaško alternativo. Številne planinske destinacije se ob dovolj debeli snežni odeji namreč spremenijo v sankaški poligon. Počasi in previdno do postojanke, navzdol pa s sankami, ki ste jih privlekli s seboj. Po tem je znana koča v Krnici. Z jezera Jasna v Kranjski Gori po slabi uri in pol hoda prispete do koče, ki je v zimski sezoni odprta le med vikendi. Po izjemni sankaški izkušnji slovi tudi koča na Ljubelju, Planinski dom pod Storžičem in še kje.

Da ne boste vedno znova osvajali le vzpetinic ob smučiščih. Nekaj več truda ob vzponu bo bogato poplačanega. Navzdol je na vrsti le še veselje, ki prebudi otroško radost v še tako otopelih srcih. Oglej si našo ponudbo sani.

Krpljanje

Krpljanje je ena izmed vedno bolj priljubljenih oblik raziskovanja zimskih planinskih pokrajin. Nekoč lesene krplje, ki so jih predniki uporabljali pri zimskem lovu, gozdarjenju in vojaških pohodih, so danes zamenjale plastične krplje, ki postajajo nepogrešljiv kos zimske športne opreme.

S temi »velikimi čevlji« se v zimsko pravljico lahko podate na dnevno ali že prej omenjeno zimsko čarobno doživetje.

Pohod v soju bakel

Pozimi, ko je dan kratek, se na nočni sprehod lahko odpravite kar z baklami. Ogenj v mrzli noči doživetju prida še tisto nekaj več, zaradi česar se vpiše na seznam neprecenljivo lepih doživetij. Veliko nočnih pohodov z baklami je organiziranih, zato preglejte ponudbo lokalnih planinskih ali turističnih društev.

Za otroke bodo zanimiva tista v času Miklavža, vse več je tovrstnih šarmantnih dogodkov tudi za samske. Pogoji za preskok iskre so idealno romantični.

Obisk ledenega kraljestva

Ko pritisne mraz, žuborenje in šumenje gozdnih in gorskih voda zamrzne v lesketajočo se negibno tišino in prelestno lepoto. Številni slapovi postanejo mogočna gledališča fantazijskih oblik. Nazobčane in iz neštetih svečk stkane ledene zavese in skulpture vsako leto v svoja nedrja privabi tudi ledena dežela, ki nastaja v Mojstrani. V led odeta drevesa in skulpture zapeljejo mlado in staro v domišljijsko deželo. Na ledenem popotovanju se lahko pozabavate s številnimi pripravljenimi igricami, se usedete na ledeni prestol ter zavladate ali pa si ob vodnjaku kaj lepega zaželite.

Ledeno kraljestvo je tudi gledališka kulisa za predstavo Žive jaslice, ki jo vsako leto organizira Društvo ledni plezalcev Mlačca-Mojstrana.

Drsanje na prostem

Številna slovenska mesta v zimskem času svojo ponudbo obogatijo z drsališči na prostem. Izposoja drsalk in pripomočkov, če boste na drsalkah stali prvič je odlična, zato se ne bojte preizkusiti v čem novem in stopite na drsalke. Zabava za otroke in odrasle je zagotovljena. Otroci vam bodo hvaležni, če se boste skupaj z njimi v nečem preizkusili prvič. Posebej lepo je, na primer, na Jezerskem, kjer vsako leto pripravijo drsališče z najlepšo kuliso narave. Kmalu si boste zaželeli lastnih drsalk. Piruete, hitrostno drsanje ali drsanje v paru, izbira je vaša. Pokukajte v naš kotiček za drsanje.

Hokej na ledu

Če ste že precej vešči sukanja po ledeni površini in se v vas pretaka kanček tekmovalnega duha, potem je hokej na ledu vaša popolna zimska rekreacija. Zeblo vas zagotovo ne bo! Potrebujete enajst prijateljev, plošček, hokejsko palico, drsalke, zaščitno opremo, dres in dobro uro časa za eno odigrano tekmo. Ledna plošča je lahko ena izmed tistih naravnih, ki jih smo jih že omenili, lahko pa se pozanimate za termine dvorane s pravim tekmovalnim drsališčem. Najdete jih v Ljubljani, na Bledu, Jesenicah in v Mariboru, vsekakor pred odhodom preverite obratovalne čase.