Rolanje, skateboarding

Morda se bo večini sprva zdelo, da je rolanje le dobra zabava, vendar je ta telesna aktivnost odlična vadba za celotno telo, izboljša občutek za ravnotežje, dvigne razpoloženje, med rolanjem v dobri družbi, pa čas kar hitro beži … Pomlad je idealen čas za skok v nove rolerje. Dnevi se daljšajo in temperature niso preveč visoke, zato telesne aktivnosti na prostem niso tako naporne.

Če ste eden izmed tistih, ki še vedno verjame, da so »rolerji samo za otroke« in da so v prvi vrsti dobra zabava in ne odličen trening, naj vas prepričamo nasprotno. Ko boste odkrili vse prednosti rolanja, boste to dejavnost uvrstili visoko na seznam najljubših vadb na prostem.

Zakaj je rolanje odlična vadba za celotno telo?

Ne bomo oporekali dejstvu, da je rolanje zabavno, sploh če ga izvajamo v dobri družbi in na lepi lokaciji. To je tudi eden izmed čarov te dejavnosti – tako uživamo, da čas kar beži. Morda se sprva ne boste zavedali, kako zelo rolanje aktivira celotno telo, vendar je ta aktivnost odličen kondicijski trening, krepi različne mišične skupine ter izboljšuje občutek za ravnotežje in koordinacijo.

Rolanje je odlična kardiovaskularna vadba, ki izboljšuje zdravje srca in pljuč. Neprekinjeno gibanje med rolanjem pospešuje srčni utrip, spodbuja krvni obtok in krepi srčno-žilni sistem.

Aktivira različne mišične skupine v telesu, vključno z mišicami nog, trebuha, hrbta in trupa. Redno rolanje okrepi vaše mišice, predvsem na stegnih, zadnjici in trebuhu.

Rolanje zahteva dobro ravnotežje in koordinacijo telesa za ohranjanje stabilnosti na rolerjih. Z redno vadbo lahko izboljšate ravnotežje, koordinacijo in propriocepcijo, torej občutek za položaj telesa v prostoru.

Aktivnosti, kot je rolanje, ki vključujejo neprekinjeno gibanje in delo mišic, porabijo kalorije. Rolanje je lahko učinkovit način za kurjenje kalorij in ohranjanje zdrave telesne teže. V povprečju lahko oseba, ki tehta približno 65 kilogramov, v eni uri potroši približno 400 kalorij. In ker čas na rolerjih hitro beži, se ta ura zlahka podaljša, kar pomeni, da se porabljene kalorije le še pomnožijo.

Ne bomo zanemarili pozitivnega vpliva, ki ga ima rolanje na razpoloženje, s tem pa tudi na zmanjševanje stresa. In medtem ko uživamo v občutku »letenja po stezi«, se sprošča tako imenovani hormon sreče, ki zmanjšuje občutek tesnobe in izboljša splošno psihično počutje. Dodaten bonus je preživljanje časa na prostem, dihanje svežega zraka, božanje sončnih žarkov in družabna komponenta, če se odločite za rolanje v družbi.

Kaj morate vedeti pred nakupom rolerjev?

Na tržišču je več različnih vrst. Začetnikom se sprva vsi zdijo enaki, a modeli se razlikujejo. Da bi našli popoln par rolerjev zase, je pomembno, da že pred samim nakupom premislite, ali se boste z rolanjem ukvarjali le občasno ali nameravate to uvrstiti med svoje vodilne športne aktivnosti v naravi. Na voljo so tudi downhill, free skate, inline hokej, offroad rolerji …

Začetnikom svetujemo, da prve »korake« naredijo na tako imenovanih rekreativnih rolerjih. Upoštevajte, da je velikost kolesa od 80 do 90 mm, trdota pa od 78a do 83a. A je na rolerjih oznaka trdote, pravilo pa je, da nižja številka pomeni mehkejši kolešček, višja številka pa tršega.

Ko se preizkusite v rolanju, bodite najprej pozorni na občutek varnosti. Vaša noga naj bo stabilna, rolerji naj se prilegajo stopalu in gležnju, vsekakor pa vam ne smejo povzročati nelagodja. Prav tako roler ne sme biti prevelik, torej ne smete imeti občutka, da vam noga »pleše« v njih. Rolerje obvezno preizkusite pozno popoldan, ko imate že otečene noge in obujte športne nogavice. Rolerji nikoli ne smejo stiskati prstov ali biti pretesni okoli pete. Če imate tak občutek, je dotični kalup verjetno preozek za vas.

Ne pozabite tudi na čelado in ščitnike, ki bodo poskrbeli za dodatno varnost in preprečili/omilili morebitne poškodbe, ki lahko nastanejo ob padcu.

Rolanje za začetnike

In medtem ko otroci brez strahu in obotavljanja skočijo na rolerje in se podajo na novo avanturo, odrasli začetniki pogosto občutijo nelagodje in celo strah pred prvimi treningi. Ampak brez skrbi.

Prve treninge opravite umirjeno in počasi, z vsakim novim pa boste pridobili samozavest in boljši občutek na rolerjih ter se sčasoma popolnoma sprostili in brezskrbno uživali.

Začetniki naj prve korake naredijo na ravni in gladki podlagi. Če se le da, se izogibajte neravnemu terenu, veliki gneči in prometu. Priporočamo, da se najprej naučite osnovnih tehnik rolanja, kot so ohranjanje ravnotežja, zaviranje, obračanje in upočasnjevanje. Poskusite najti udoben občutek na rolerjih, preden preidete na naprednejše tehnike. Če imate sprva težave z ravnotežjem, prosite nekoga, da hodi z vami za podporo, ali naredite prve korake tako, da se držite za steno.

Kot pri vsaki veščini je redna vadba ključna za napredek. Posvetite čas vsakodnevni vadbi in postopoma boste opazili izboljšave v svoji tehniki in sposobnostih.

Rolanje je na začetku lahko izziv, a ne obupajte. Bodite potrpežljivi do sebe in si dajte čas za učenje novih veščin. S časom in vztrajnostjo boste vedno boljši, pri rolanju pa vam ne bo več treba razmišljati o korakih in ravnotežju, saj bodo vaši gibi naravni.