Ostali športi

Tek na smučeh za telo in duha

Če bi obstajalo tekmovanje najboljših zimskih športov, bi tek na smučeh zagotovo pobral vrsto lovorik. Ker za premikanje po pravljičnih zimskih terenih izkoriščate lastno moč in ne naklon pobočja kot pri smučanju, je tek na smučeh eden najbolj zdravih in koristnih zimskih športov. Če se mu predate, se lahko nadejate sledečih koristi:

Tek na smučeh je celostna vadba za telo

Tek na smučeh združuje aktivnosti tako spodnjega kot zgornjega dela telesa in kot takšen predstavlja šport, kjer deluje celo telo. Aktivne so tudi tiste mišice, ki nimajo neposrednega vpliva na premikanje, temveč služijo ohranjanju ravnovesja in usklajevanju celotnega telesa. Tekači na smučeh naj bi bili za 40 % bolj fit kot ostali rekreativni športniki!

Zdravo srce in pljuča

Ker pri teku na smučeh nobena mišica ni preobremenjena, se lahko na zimskem terenu izgubljamo ure in ure. Hitrejši srčni utrip krepi naše srce, s tem pa preprečujemo številne kardiovaskularne bolezni.

Eden najbolj varnih športov

Tek na smučeh predstavlja enega najbolj varnih in najmanj obremenjujočih športov na svetu. Zahvaljujoč drsnemu gibanju ima majhno obremenitev za stopala, kolena in boke, zaradi enosmernosti gibanja in usklajene uporabe vseh mišičnih skupin pa je verjetnost poškodb manjša kot pri drugih športih.

Učinkovita poraba kalorij

V eni uri teka na smučeh lahko porabimo tudi do 1.300 kalorij, kar je skoraj največ med vsemi zimskimi športi. In kar je najboljše: tega še opazili ne boste, saj boste ves čas vadbe uživali v prečudovitem naravni kulisi.

Deluje antidepresivno in izboljšuje razpoloženje

Kot vsaka športna aktivnosti tudi tek na smučeh zvišuje raven kemikalij in hormonov, ki v nas zbujajo srečo in veselje. Ti intenzivni občutki nas prevzemajo še dolgo po vadbi in zvišujejo kvaliteto našega življenja.

Tek na smučeh je cenovno dostopen šport za posameznike ali celo družino

Za tek na smučeh ne potrebujete nujno vstopnic za smučarske centre. Poleg tega je to aktivnost, ki je lahko povsem individualna, prav tako pa primerna kot zimska rekreacija za  celo družino.  Z gibanjem v naravi in po možnosti na soncu, pa hkrati poskrbimo tudi za naravno tvorbo D vitamina.

Tek na smučeh je disciplina, ki uteleša rek »za zdrav duh in zdravo telo«. Je najboljša zimska rekreacija na prostem, ki združuje uživanje v naravnih danosti prelepih kotičkov zimske krajine in pozitivne učinke na vsesplošno zdravje. Tek na smučeh lepša življenje!

Še več o tem športu najdeš v našem kotičku za tek na smučeh.