Smučanje

Izbira pravih smuči ni najbolj enostavna naloga. A ko najdemo smuči, ki ustrezajo našemu smučarskemu znanju in telesnim sposobnostim, začnemo na snegu resnično uživati.

Smuči s poudarjenim stranskim lokom so postale smučarski standard in stalnica. Zato primerjave z nekdanjimi sulicami niso več potrebne. Prav tako ni več treba poudarjati, da se smuči ne izbira več glede na telesno višino, temveč po številnih drugih parametrih.

A proizvajalci smuči in smučarske opreme so neumorni. Kot da ne bi bili zadovoljni s svojimi dosedanjimi uspehi in dosežki, vedno znova snujejo nove rešitve in izume. V zadnjih letih se v glavnem ukvarjajo s svojimi videnji smučarske vsestranskosti. Z različnimi rešitvami, ki temeljijo na najnovejših tehnologijah, novih pogledih in znanjih, skušajo izdelati smuči, s pomočjo katerih lahko smučarji izvajajo zavoje različnih radijev, poleg tega pa se znajdejo na različnih snežnih podlagah in v različnih snežnih pogojih.

Na ta način želijo tudi uporabnikom nekoliko olajšati izbiro smuči. Od izuma smuči s poudarjenim stranskim lokom se je smučanje namreč razslojilo na različne podzvrsti, zaradi česar je bila izbira precej kompleksna naloga, ki je zahtevala kar nekaj premisleka in tudi tehničnega ter smučarskega znanja.

Pred izbiro si je treba odgovoriti na nekaj temeljnih vprašanj

Izbira pravih smuči je še vedno razmeroma zahtevna naloga. Večina proizvajalcev ponuja izjemno raznolike palete izdelkov, ki jih sestavljajo številni modeli, ki se med seboj precej razlikujejo. Prav zaradi tega mora vsak smučar sam sebi čim bolj pošteno in iskreno odgovoriti na naslednja vprašanja:

  1. Kakšno je moje smučarsko znanje?
  2. Po kakšnem terenu najraje smučam?
  3. S kakšno hitrostjo smučam?
  4. Kakšna je povprečna dolžina zavojev, pri katerih najbolj uživam?
  5. Koliko smučarskih dni opravim v eni sezoni?

S pomočjo dobljenih odgovorov se bo izbor precej zožal.

Kakšne smuči izbrati glede na smučarsko znanje?

Ne glede na to, na katerem nivoju se ukvarjamo s smučanjem, vedno potrebujemo smuči, ki po dolžini, geometriji, torzijski stabilnosti in upogibni togosti ustrezajo našemu znanju in telesnim sposobnostim. To je še posebej pomembno za začetnike, ki naj prve smučarske korake naredijo na mehkejših smučeh, ki omogočajo enostavnejše pridobivanje pravih smučarskih občutkov in hitrejši napredek.

Poleg tega naj se začetniki začnejo učiti na razmeroma kratkih smučeh, kasneje pa si skladno z napredkom izbirajo daljše smuči:

  • odrasli začetniki naj začnejo na smučeh, katerih dolžine znašajo med 100 in 140 centimetrov in se ponašajo z radijem med 7 in 9 metrov;
  • smučarji, ki že nekaj znajo, naj si izberejo takšne, ki so dolge med 120 in 160 centimetrov in ponujajo radij med 9 in 13 metrov;
  • smučarji, ki obvladajo večino smučarskih prvin in so sposobni samostojno smučati tudi na zahtevnejših progah, lahko uporabljajo smuči, dolge med 150 in 190 centimetri, poleg tega si lahko izberejo radij, ki najbolj ustreza njihovemu načinu smučanja.

Smuči za različne namene

Sodobne smuči omogočajo različne načine smučanja. Za vsakega izmed njih je seveda treba izbrati primerne:

  • vsestranske smuči so uspešnica zadnjih sezon. Na njih prisega vedno več smučarskih rekreativcev. Zasnovane so tako, da je z njimi možno izvajati tako dolge kot kratke zavoje. Namenjene so v glavnem smučanju po urejenih progah. Spoznamo jih po oznaki AR, njihove dolžine se gibljejo med 160 in 185 centimetri, njihovi radiji pa med 15 in 17,5 metra
  • posebno izpeljanko vsestranskih predstavljajo takoimenovane vsegorske smuči. Njihova nekoliko širša zasnova jim omogoča večjo plovnost v mehkejšem snegu in celcu, zato so primerne tudi za smučanje izven urejenih prog. Spoznamo jih po oznaki AM, njihove dolžine se gibljejo med 160 in 185 centimetri, njihovi radiji pa med 15 in 17,5 metra
  • precej dobrih rekreativcev še vedno prisega na smuči, ki izvirajo iz tekmovalnega sveta. Tisti, ki uživajo v krajših zavojih, posegajo po slalomskih smučeh, ki jih spoznamo po oznaki SL. Njihove dolžine se gibljejo med 150 in 175 centimetri in ponujajo radije med 11 in 14 metri. Tisti, ki prisegajo na daljše zavoje in nekoliko večjo hitrost, pa prisegajo na veleslalomske smuči. Te označuje kratica GS, dolge so med 165 in 190 centimetri, njihovi radiji pa se gibljejo med 15 in 19 metri

Ženske smuči

Kljub temu da je večina smuči v osnovi namenjena obema spoloma, so proizvajalci že pred nekaj leti ugotovili, da so za ženske primernejše smuči, ki so konstrukcijsko enostavnejše in katerih geometrija je nekoliko prilagojena anatomiji ženskega telesa. Ženske smuči so predvsem občutno lažje, poleg tega pa imajo vezi nameščene nekoliko bolj naprej, kar jim omogoča lažje manevriranje in boljšo vodljivost.

Seveda so nežnejšemu spolu prilagodili tudi dizajn in grafiko, ki sta praviloma zasnovana v skladu z zadnjimi modnimi smernicami.

Po nove smuči v Intersport

INTERSPORT je že uveljavljena destinacija za nakup kvalitetnih smuči. Prepričajte se o naši pestri in ugodni ponudbi! Obiščite naš smučarski kotiček in si izberite smuči zase.